Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka ładowana od góry do 1500 zł

12 Feb 2016 13:40 4029 9
    Anonymous
    Anonymous  
    TechLOG
    Level 19  
    Wiele osób poleca EWT1266TLW, ale wiele też narzeka na hałas. Według specyfikacji producenta pralki te prawie niczym się nie różnią (EDW pokazuje czas do końca, ale ma tylko klasę A++). Też myślę o nowej pralce, ale jak już mam wydać 1500 to chyba dołożę do 1366HDW z inwerterem. Jeszcze nie podjąłem decyzji.
    Anonymous
    Anonymous  
    TechLOG
    Level 19  
    Taniość, Panie. Gdzieś czytałem, ze aby pralka była rozbieralna trzeba kupić Boscha za 3000 lub więcej - a ja tyle za pralkę dać nie zamierzam.

Moje dotychczasowe ustalenia:
    1. Te tanie Electroluxy są głośne (denerwujący świst podczas wirowania) - są filmy na YT jak to faktycznie wygląda.
    2. Model z inwerterem już tak nie hałasuje, na silnik dają 10 lat gwarancji, ale nic nie mówią o sterowniku, czyli na ten ostatni tylko 2 lata będą. Jednocześnie mnóstwo tutaj i ogólnie w sieci wątków "brać z inwerterem czy bez", ale przejrzałem ich mnóstwo i wszędzie pełno wypowiedzi typu "pewnie się zepsuje, bo inwerter to dużo skomplikowanej elektroniki", lecz jednocześnie nikt nie potrafił podać konkretów, że się z tym sam spotkał - wygląda więc, że dopóki nie wypowie się w tej materii jakiś serwisant mamy do czynienia z Urban Legend, które powtarzają kolejne osoby "bo tak im się wydaje", czy "gdzieś o tym czytały".

Jak nie znajdę wyraźnego ostrzeżenia popartego konkretnym przykładem wypowiadającej się osoby, to chyba się skuszę na 1366HDW. Też mi się podoba ten zasobnik, a przede wszystkim możliwość rozłożenia go (jedna śrubka) do czyszczenia, w mojej dotychczasowej pralce jest tradycyjny na drzwiczkach i tak zaszedł osadem że nie do doczyszczenia (żeby było zabawniej, jest zgrzany na stałe i nie da się go rozkręcić na części). Czytałem też, że w Electroluxie przez otwór filtra ładnie widać stan grzałki, ale to detal nie decydujący o zakupie, tylko miły dodatek (jeśli faktycznie tak jest).

Dotychczas mam Candy CTY104 już 9 rok i trochę się już zużyła, ale jest tak prosta, że sam ją już kilka razy naprawiałem (m.in. wymiana pompki, grzałki, czyszczenie, przekaźnik grzałki się w sterowniku skleił). Łożysk jeszcze nie musiałem wymieniać, a pralki nie oszczędzałem nigdy i nie pilnowałem nigdy ciężaru wsadu, czego efektem (tak samo w żaden sposób nie sygnalizowanym zarówno przez moją Candy jak też te nowe Electroluxy) jest nie odwirowane pranie - pralka kręci i pozycjonuje wsad bez końca, po czym rezygnuje. Ale tak chyba ma więcej pralek (choć mogłyby to sygnalizować jakoś) - kwestia wyczucia, jak z każdym sprzętem nowej pralki też trzeba się "nauczyć". Przesadzanie z ciężarem wsadu ma na pewno wpływ na żywotność łożysk.
    Anonymous
    Anonymous  
    uomatko
    Level 10  
    TechLOG wrote:
    Taniość, Panie. Gdzieś czytałem, ze aby pralka była rozbieralna trzeba kupić Boscha za 3000 lub więcej - a ja tyle za pralkę dać nie zamierzam.
    (...)

Zacytuję z innego wątku, co by nie było wątpliwości przynajmniej w temacie samego bębna:
    adamm1709 wrote:
    Napisałem do Bosch z zapytaniem, które modele pralek mają rozbieralne bębny i gdzie są produkowane te pralki i otrzymałem taką odpowiedź:
    Poniżej załączam wyjaśnienie symboliki pralek.
    WAW – Niemcy, bęben nierozbieralny
    WLK – Rosja, bęben nierozbieralny
    WLT – Rosja, bęben nierozbieralny
    WAT – Turcja, bęben nierozbieralny
    WAQ – Turcja, bęben nierozbieralny
    WLG – Rosja, bęben rozbieralny
    WAE – Polska, bęben rozbieralny
    WAK – Turcja, bęben nierozbieralny
    WOT – Słowacja, bęben rozbieralny
    WAB – Turcja, bęben nierozbieralny

astw wrote:
    Bardzo cenne informacje. A dodatkowo WLG - pralki płytkie, WAE - pralki klasyczne, WOT - pralki ładowane od góry.
    Informacja, iż najdroższe modele - WAW mają klejone zbiorniki nie napawa optymizmem. Dawna seria WAS była rozbieralna.

cały wątek: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3106868.html

Dodam tez trochę spamu od siebie, bo nie widzę sensu zakładania kolejnego tego typu wątku. Chowam w "spoiler", aby zbytnio nie śmiecić. Kto chce czytać, niech sobie kliknie ;)
    Spoiler:
    Równiez jestem na etapie poszukiwań pralki ładowanej od góry w tym przedziale cenowym. Całkiem przyzwoity model Bosch WOT24255PL (niestety ciut droższa, ~1,800zł) posiada bęben rozbieralny. Ciężki wybór jeśli nie ma się w kieszeni 3000 na Miele. To niestety jedyna marka pralek którą polecają wszyscy a nikt nie odradza. Cała reszta ma tak samo dużo zwolenników co przeciwników. Niestety w obecnych czasach sprzęt robi się na określony czas. Ma działać na czas gwarancji, a potem najlepiej jakby się popsuł i najlepiej by nie dało się go łatwo naprawić.

Co do producentów to też - prócz Miele - żaden wyznacznik jakości. Jeden model Electroluxa będzie syfem wyjeżdżającym z pralni przy każdym odwirowywaniu, drugi będzie spisywał się świetnie. Niestety z tego co czytam nawet model wyznacznikiem nie jest bo: a). co kraj to obyczaj, i na przykładzie bębnów Boscha modele na Słowację posiadają rozbieralny bęben a te na niemcy już nie O.o, b). egzemplarz zrobiony na nocnej zmianie robili nietrzeźwi Słowacy dorabiający do emerytury, a ten na porannej - entuzjastyczna młodzież. Wiadomo, sporo zależy też od samego użytkowania, ale załóżmy, że nie pierzemy dla wojska, i przeczytaliśmy instrukcję obsługi.

Przykład z życia - miałem Electroluxa, działał lat 5, coś padło, rozebrałem. Wydaje mi się że mocowanie jednego z amortyzatorków wprawia pralkę w zbyt duże wibracje. Pralka próbuje się rozkręcić, ale odpuszcza, i tak w kółko aż się wyłącza. Identyczny model ma mój dziadek. Kupiona w tym samym roku, w tym samym sklepie. Pralka działa bez zarzutów do tej pory. Jedyny mankament (występował w obu przypadkach) zbierająca się pod kołnierzem wilgoć a co za tym idzie jak się tego na bieżąco nie wycierało do sucha - powstawała pleśń i nieprzyjemny zapach. Pralki oczywiście po praniu "wietrzone" ;)

Ja sam mam mętlik w głowie. Wszystko staram się kupować "z głową", od telefonu, przez sprzęt komputerowy po pralkę (o których nie mam pojęcia). W przypadku pralki zrobienie sobie wykazu "za" i "przeciw" jest proste jedynie na etapie cena/wyposażenie/co jest mi potrzebne. Dalej - jeden wielki znak zapytania. Kupować to co wszyscy? Kupić to co sie podoba z jak najdłuższą gwarancją i nie liczyć że będzie działać 10-15 lat? Kupić coś co łatwo naprawiać, żadnych nowinek technologicznych i bajerów? Kupić używane Miele i liczyć na szczęście? Kupić najtańsze cokolwiek i czekać aż sie popsuje, za 2 lata kupić drugie "cokolwiek"?

Próbowałem nawet zrobić jakiś ranking wpisując w google "pralka, model, awaria" i spisywać sobie ilość wyników, ale to też kiepski wyznacznik, bo przecież jedne pralki są mniej drugie bardziej popularne. Co z tego że np AEG = 110tyś wyników a electrolux 170tyś kiedy Electoluxów jest x razy więcej w domach... ;)

Jedno wiem - jeśli coś jest tanie, nie może być super trwałe. Choć zdażają się wyjątki, ale to pewnie w obie strony... np można kupić nówkę Miele z jakąś wadą i bujac się z nią potem po serwisach :-/
    uomatko
    Level 10  
    adamm1709 wrote:
    @uomatko też staram się kupować z głową i mam wielki problem z pralką. Gdy kupowałem lodówkę, komputer stacjonarny to jakoś było łatwiej.
    Czemu akurat Słowacja Cię interesuje ?

zgadza się, mimo, że przy kupnie sprzętu komputerowego trzeba praktycznie przemyśleć każdą jego część, od płyty głównej, przez karte graf., po obudowę/klaw/monitor ;)

Czemu Słowacja? no akurat ten model tego Boscha dostępny jest w Polskich sklepach.
    adamm1709
    Level 18  
    uomatko wrote:
    adamm1709 wrote:
    @uomatko też staram się kupować z głową i mam wielki problem z pralką. Gdy kupowałem lodówkę, komputer stacjonarny to jakoś było łatwiej.
    Czemu akurat Słowacja Cię interesuje ?

zgadza się, mimo, że przy kupnie sprzętu komputerowego trzeba praktycznie przemyśleć każdą jego część, od płyty głównej, przez karte graf., po obudowę/klaw/monitor ;)

Czemu Słowacja? no akurat ten model tego Boscha dostępny jest w Polskich sklepach.

Jednak z komputerem było mi łatwiej wybrać :)
    A inne polskie modele nie są dostępne ?
    ukiakalukasz
    Level 10  
    dla Potomnych wszystkie modele electroluxa ładowane od góry posiadają rozbieralny zespól piorący. Wszystkie pralki slim marki bosch ładowane od frontu posiadają rozbieralny zespól piorący.Serie WLT, WLK, WLG. Stan na dzień 19.04.2016 ;)