Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PHP / MySQL - Prośba o wskazanie/poprawienie błędu/błędów w kodzie

sharminte 13 Lut 2016 01:10 804 12
  • #1 13 Lut 2016 01:10
    sharminte
    Poziom 5  

    tak jak w temacie, potrzebuje pomocy ze znalezieniem błędu w kodzie napisanym przeze mnie.

    kod do weryfikacji:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    oto plik config.php:
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    założenie jest takie że do podanej tabeli, po wybraniu z pola typu select wartości, która jest nazwą tabeli ma dodać do niej, w określonych kolumnach określoną wartość.

    0 12
  • #3 14 Lut 2016 20:37
    sharminte
    Poziom 5  

    powinno to po kliknięciu odnośnika w kodzie oznaczonego jako 'in' przesłać do okreslonych kolumn tabeli dane pobrane z funkcji date(). Tylko nie wiem czy dobrze zdefiniowałem pobieranie danych bo nazwa tabeli ma być wybrana z pola 'select' który jest automatycznie uzupełniany za pomocą pętli while :)

    Ogólnie jeżeli chodzi o PHP to jestem początkującym (programistą się nazwać nie mogę) czymś :P

    0
  • #5 14 Lut 2016 20:41
    sharminte
    Poziom 5  

    nie zwraca nic, nawet komunikatu o tym czy coś wykonano czy nie.

    0
  • #6 14 Lut 2016 20:46
    Dżyszla
    Poziom 42  

    Umieść echo przed i za poleceniem wykonania zapytania i powiedz, czy któreś jest widoczne.

    Na marginesie, radzę:
    1. Używać MySQLi
    2. Po utworzeniu połączenia dbać także o jego zamknięcie
    3. Nie używać die
    4. Nie robić wyłączenia PHP szczególnie w środku jakiejś logicznej całości - zaciemnia to kod.

    0
  • #7 14 Lut 2016 21:32
    marcinj12
    Poziom 40  

    Warunek jest źle zapisany, brakuje jednej klamry zamykającej, ale nawet jeśli jest na końcu, to masz:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Warunek else if nigdy nie będzie tu spełniony.

    Po drugie: wewnątrz tego else if odwołujesz się do $wiersz[0], ale nigdzie w tym fragmencie go nie pobierasz / definiujesz.

    0
  • #8 14 Lut 2016 22:33
    sharminte
    Poziom 5  

    odwołuję się do $wiersz[0] które jest w pętki while, jeżeli jest to błędnie zrobione to prosiłbym o poprawienie mnie, za moment wrzucę całość pliku index.php bo być może faktycznie gdzieś się urywa jedna klamra w tym co podesłałem teraz :)

    Dodano po 56 [sekundy]:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    chciałbym jeszcze sformułować zapytanie do bazy które po kliknięciu odnośnika 'out' w tym samym wierszu w pozostałych kolumnach dodawało wartość z funkcji date().

    Czyli miałoby to działać tak że ktoś przychodzi do pracy wybiera z pola typu SELECT swoje imię i nazwisko, po czym klika odnośnik 'wszedł', a to z kolei zapisuje datę i godzinę w kolumnach data_wejscia, czas_wejscia. Po czym przy wyjściu z pracy ponownie wybiera swoje imię i nazwisko, klika odnośnik 'wyszedł' po czym nowo wygenerowana wartość funkcji date(), zostaje zapisana w kolumnach data_wyjscia, czas_wyjscia. Na zakończenie po kliknięciu wyszedł miałoby to pobrać czas wejścia i zapisany czas wyjścia po czym wyliczyć ile godzin trwała praca.

    0
  • #9 15 Lut 2016 19:42
    sharminte
    Poziom 5  

    W związku z tym że sam się zgubiłem już w tym co i jak powinno być zrobione proszę o pomoc w

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    proszę o pomoc chociaż w wygenerowania kodu dla dodania wartości w dwóch pierwszych kolumnach, z pozostałymi powinienem sobie już analogicznie poradzić :)

    0
  • #10 15 Lut 2016 19:48
    Dżyszla
    Poziom 42  

    Zacznij od sprawdzenia liczby nawiasów klamrowych, bo formatowanie nie odpowiada ich użyciu.
    Po drugie, to chyba pierwszy warunek powinien być przyrównaniem parametru GET do pustego ciągu lub w ogóle nieistnienia tego parametru. Wówczas ciąg kolejnych wartości parametru będzie miał sens.

    Zapytania były poprawne, ale nielogiczna (choć składniowo poprawna) jest składania i zapis warunków.

    0
  • Pomocny post
    #11 15 Lut 2016 20:34
    marcinj12
    Poziom 40  

    Ech... Zacznij od czegoś takiego - sprawdź, czy odpowiednie komunikaty się wyświetlają:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #12 15 Lut 2016 21:39
    sharminte
    Poziom 5  

    ogólnie po wklejeniu kodu do czystego pliku, jeżeli klikne button to przechodzi mi spowrotem do pliku index, bez wyświetlenia komunikatu :) a jeżeli poprawnie zrozumiałem działanie kodu to powinien on po kliknięciu buttona:

    - pobrać dane z select'a
    - wyświetlić mi komunikat: "Tu wstaw kod WEJŚCIA dla ".$opcja

    chyba że się mylę i coś błędnie zinterpretowałem to proszę mnie poprawić:)

    0
  • #13 15 Lut 2016 22:00
    marcinj12
    Poziom 40  

    Sprawdź PW, tam spróbujemy problem rozwiązać...
    [dodano] Myślę, że udało mi się zdalnie koledze pomóc :)

    0