Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dell Inspiron 5110 - Instalator Windows 7 nie moze utworzyć partycji systemowej

patrickPTB 13 Feb 2016 13:31 1239 7
  • #1
    patrickPTB
    Level 9  
    Witam. Mój problem dotyczy wyświetlanego błędu podczas instalacji Windows 7 na laptopie wskazanym w tytule. Po kolei:
    - utworzyłem bootowalny pendrive z Win7,
    - ustawiłem w BIOSie bootowanie z USB,
    - po restarcie systemu, uruchomiła się strona startowa instalacji Win7, po przejściu do kolejnego okna wyświetlił się błąd: "Brakuje wymaganego sterownika urządzenia sterownika dysku CD/DVD. Jeśli masz sterownik dyskietki, dysku CD, DVD lub dysk flash USB, włóż go teraz".
    - po włożeniu płyty z Win7 załadowano jakieś sterowniki, pojawiło się okno wyboru systemu. W kolejnym oknie z partycjami, nie było możliwości ich sformatowania.
    - uruchomiłem cmd.exe, tam też dokonałem całkowitego formatowania dysku, po wybraniu odpowiedniej partycji utworzylem tam aktywny dysk (jak rozumiem systemowy).,
    - po powrocie do okna z opisem partycji miałem jedna partycje systemową (90gb) i niewyznaczonego miejsca ok 380gb.
    - w momencie kliknięcia na partycje systemową wyświetla sie błąd "instalator nie mógł utworzyć nowej partycji systemowej. Aby uzyskać więcej informacji zobacz plik dziennika instalatora Systemu Windows"..

    I na tym instalacja sie kończy. w BIOSie mam ustawione AHCI. Czym może być to spowodowane? co mozna jeszcze sprobowac zrobić?
  • #2
    cross099
    Level 10  
    Powiedz jaki to pendrive USB 2.0 czy USB 3.0 ostatnio chciałem instalować z USB 3.0 okazuje sie zę Windows 7 nie ma do niego sterowników i po prostu z pendrive USB 3.0 nie mozna zainstalować systemu :)
  • #3
    patrickPTB
    Level 9  
    pendrive 2.0 emtec ;)
  • #4
    cross099
    Level 10  
    Mówisz również że masz płytkę jak odpalisz instalacje z płytki od początku tez są takie problemy? Bo wnioskuję po wypowiedzi ze jak wrzucasz płytkę po problemie z pendrive to przechodzi dalej jedynie problem z formatownie partycji. Sprawdzaleś może odczyty SMARTA dysku? To takie ostateczne pytanie ale warto sprawdzać wszystko. I czy płytka jest dobrze wypalona ? Sprawdzałeś sumy kontrolne przez nagrainem obrazu?
  • #5
    patrickPTB
    Level 9  
    Tak cross099, wnioskujesz prawidłowo. Po odpaleniu od razu z płyty wyswietla sie informacja na czarnym tle:
    PXE-E61: MEDIA TEST FAILURE, CHECK CABLE
    PXE-M0F: EXITING PXE ROM.
    REBOOT AND SELECT PROPER BOOT DEVICE OR INSERT BOOT MEDIA IN SELECTED BOOT DEVICE AND PRESS A KEY.
    A następnie laduje płytę po czym ponownie wyswietla sie powyzszy tekst.

    Nie sprawdzałem czy plytka dobrze wypalona, SMARTA też nie, bo nie wiem jak to zrobić. poza tym w tym momencie w ktorym jestem to i tak juz mozna grzebac jedynie w cmd. Przed nagraniem obrazu sprawdziłem jedynie czy czyta ekran startowy instalacji z pendrive. Poza tym pendrive sprawdzany byl na innym laptopie i było wszystko ok
    dzieki za odp.
  • #6
    cross099
    Level 10  
    Jak dobrze kojarzę to komunikat spowodowany złą konfiguracją bootowania w biosie. Wejdź do biosa sprawdź kolejność bootowania i czy nie masz ustawionego bootowania na karte sieciową czy coś podobnego. Dysk możesz sprawdzic ściagając sobie np Victorie zrób bootowalnego pendrive odpal i sobie sprawdź smarta laptop dzialał normalnie? Nie było z nim problemów? Jeśli pendrive i instalacja dziala norlanie to instalkę można wykluczyć.
  • #7
    patrickPTB
    Level 9  
    Bootowanie w BIOSie ustawione jest kolejno: CD/DVD > Hard Drive > USB > Diskette Drive > eSATA > Network.
    Rozumiem, że Victorie instaluje na pendrive i robie go bootowalnego? Sprawdzę to w takim razie jutro.
    Laptop stwarzał problemy ale głównie dlatego że działał juz zbyt powoli. pierwsza reinstalka od 2 lat.
  • #8
    cross099
    Level 10  
    No to kwestia sprawdzenia czy z dyskiem wszystko w porządku. Botowanie ustawione prawidłowo należy jeszcze sprawdzić czy w biosie nie ma opcji do botowania związanego z kartą sieciowa dodakowo. Bo ten bład o którym piszesz to właśnie najprawdodopniej z tym związany. Ale to raczej nie powinno mieć znaczenia wielkiego przy instalacji systemu.