Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak dźwięku przy odtwarzaniu filmów w Asus'ie X55A

RAIN MAN 14 Feb 2016 03:16 804 3
  • #1
    RAIN MAN
    Level 14  
    Witam, mam problem z uzyskanie dźwięku w laptopie.
    Otóż wydaje mi się że nie jest przełączone na kartę dźwiękową w nim.
    Lub nie jest włączona opcja głośników tylko słuchawki lub aux.
    System operacyjny to Windows 10 Home wersja 64 bitowa.
    Uaktualnienie z Windows 8 także oczywiście wersja 64 bitowa.
    Pobrałem i zainstalowałem sterowniki do karty dźwiękowej oraz najnowszą wersję kodeków k-lite codec 11.9.0 oczywiście full i 64 bit rzecz jasna.
    Sterowniki pobrane zostały z strony producenta pod ten model laptopa i wersję systemu operacyjnego.
    Dręczy mnie tylko jedno ale, czemu gdy próbuję odtworzyć jakiś film na laptopie obojętne w jakim formacie wówczas niema dźwięku.
    Próbowałem tym systemowym odtwarzaczem czyli Windows Media Player.
    Oraz także Media Player Classic i również VLC media player nie poskutkowało.
    Lecz gdy próbuję odtworzyć jakiś filmik na internecie chociażby na youtube wówczas dźwięk jest.
    Miałem zgrane filmy na pendrive gdzie je przerzuciłem na laptopa i dźwięku brak.
    Lecz przy próbie odtworzenia na innym sprzęcie dźwięk jest więc pliki na penie na pewno nie są uszkodzone bo wszystkie po sprawdzeniu jak wspomniałem wyżej posiadają dźwięk i odtwarzają bezproblemowo.
    Pozdrawiam i liczę na pomoc w rozwiązaniu problemu.
  • #2
    Problematyk01
    Level 15  
    Sprawdź w menedżerze urządzeń czy przy którymś urządzeniu nie ma wykrzyknika lub znaku zapytania na żółtym tle. Jeżeli takowe występują sprawdź we właściwościach tego urządzenia co jest napisane w pierwszej zakładce. Wtedy również podaj to na forum wraz z identyfikatorem urządzenia.
  • #3
    safbot1st
    Level 43  
    @Problematyk01 Ale jest dźwięk np. w YT - nie będzie wykrzykników.
    @RAIN MAN Bałagan w kodekach wg. mnie lub co gorsza infekcja.
    Odinstaluj K-Lite Codec Pack. Reboot. Zainstaluj najnowszy VLC i podaj wersję.
    Ciekawostka - ja do dzisiaj nie mam obrazu w filmach kodowanych HEVC. Po prostu ich nie ściągam.
    RAIN MAN wrote:
    próbuję odtworzyć jakiś film na laptopie obojętne w jakim formacie

    Skąd ta pewność? Kodek użyty do kompresji filmu sprawdzisz w VLC w pasku menu Narzędzia-> "Informacje o kodeku" lub programem GSpot.
  • #4
    Problematyk01
    Level 15  
    Quote:
    Ale jest dźwięk np. w YT - nie będzie wykrzykników.

    Przerabiane na Asus eeePC 1005 HA Windows 7. W menedżerze urządzeń pojawił się znak zapytania przy kontrolerze dźwięku, wideo i gier. System nie mógł załadować sterownika. Po przez identyfikator urządzenia wyszukałem i pobrałem sterownik. A problem był podobny. Filmy w przeglądarce odtwarzało z dźwiękiem, a po odtworzeniu filmu lub muzyki z dysku system odzyskiwał sprawność po błędzie. Dopiero po restarcie systemu znikał znaczek w menedżerze aż do momentu odtworzenia ww.