Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

akumulatory 18650 do power banku

Karenz 14 Feb 2016 04:51 8133 59
    Karenz
    Level 9  
    Planuje zmajstrowanie power banku który będzie potrzebny mi do pracy .
    Dzienne zużycie planuje na poziomie 8 tyś mA
    Dlatego kupiłem na ali obudowę
    http://www.aliexpress.com/item/17-8-2-2cm-Hig...ank-Battery-Box-Mobile-Phone/32582702450.html

Będę potrzebował do nich 8 akumulatorów pytanie jakich , nie znam się na firmach.
    Jedyne co podpowiada lektura forum to wybór miedzy ogniwami LG lub samsunga.
    Zakładam bardzo intensywne użytkowanie nie lepiej było kupić tanie baterie zamiast takich samusngów po 30 zł szt ?

Druga sprawa to ładowanie , planuje to ładować ładowarką sieciową 3A ponieważ nie znalazłem już większej
    http://allegro.pl/ladowarka-sieciowa-usb-3a-tablet-iphone-samsung-i5629202741.html

jest też opcja ładowarki 4A do laptopa
    http://allegro.pl/zasilacz-ladowarka-5v-4a-wtyk-dc-2-1-5-5-kabel-i4911791030.html
    i przejściówkihttp://allegro.pl/adapter-gniazdo-usb-a-gniazdo-dc-2-1-5-5-i5951729520.html
    speedy9
    Helpful for users
    Karenz wrote:
    Będę potrzebował do nich 8 akumulatorów pytanie jakich , nie znam się na firmach.

To jest dobre pytanie. Panasonic też robi bardzo dobre, ale te wszystkie markowe są drogie. Ja od dość długiego czasu używam chińskich ogniw Trustfire 2500mAh (z dx.com) i jestem zadowolony. Jednak to zawsze ryzyko, bo różnie bywa z jakością takich akumulatorów, więc decyzja należy do Ciebie. Dolar jest drogi, więc wychodzą około 35zł za dwa.

Co do ładowania, to jest ono zależne od ładowarki wbudowanej w power bank. Jak kupisz zasilacz 4A to nic to nie da jeśli wewnętrzna ładowarka nie ładuje prądem większym jak 500mA. Z opisu wynika, że ma dwa wejścia ładujące i może ładować prądem 1 lub 2A, ale czy jednocześnie?
    mariann
    Level 37  
    Witam
    speedy9 wrote:
    Co do ładowania, to jest ono zależne od ładowarki wbudowanej w power bank. Jak kupisz zasilacz 4A to nic to nie da jeśli wewnętrzna ładowarka nie ładuje prądem większym jak 500mA.

Ale w opisie przedmiotu nie ma podanego prądu ładowania ogniw power banku, a...
    speedy9 wrote:
    Z opisu wynika, że ma dwa wejścia ładujące i może ładować prądem 1 lub 2A, ale czy jednocześnie?

...te wartości, to są parametry wyjść USB z tego power banku, a nie wejść.
    Może ktoś ma taką obudowę i podpowie, jak szybko ładują się akumulatory w tym power banku.
    Pozdrawiam
    Karenz
    Level 9  
    Wydaje mi się że jak podam mu 1-2 czy 4 A to takim prądem będzie ładował szeregowo .
    Czyli przy 4 A będzie to 0,5 A na baterie
    przynajmniej tak działa to w telefonach komórkowych
    speedy9
    Helpful for users
    Nie, tak nie będzie, bo to, co podłączasz do power banku to nie ładowarka, a jedynie zasilacz. Układ ładowania jest w power banku i to od niego zależy jakim prądem będą się ładowały ogniwa. Ja bym nie oczekiwał prądu większego jak 2A w sumie, czyli 250mA na ogniwo.
    Ogniwa, z tego co widzę, są połączone równolegle.
  • Helpful post
    borowikk
    Level 9  
    Co do ogniw to panasonic robi o bardzo dużej pojemności 3400mAh, nie są one tanie, na allegro widziałem po jakieś 25zł, na aliexpress może wyjść trochę taniej, ale jeżeli twoje dzienne zapotrzebowanie to 8000mAh to 3 takie ogniwa w zupełności by ci wystarczyły. Jeżeli wpakowałbyś do tego powerbanka 8 takich ogniw to teoretycznie uzyskałbyś 27200mAh co powinno starczyć na ponad 3 dni. Nie warto kupować tanich chińskich ogniw o pojemności rzędu 8000, albo nawet 10000mAh, ponieważ ich realna pojemność nie przekracza zazwyczaj 1000mAh. Istnieje też opcja pozyskania ogniw z baterii od laptopa, ale tutaj przydało by się je przetestować pod względem pojemności.
    Karenz
    Level 9  
    no dobra czyli nie opłaca sie kupować akumulatorów dużej pojemności
    czyli kupić najtańsze chińczyki po 4 zł ?

z tymi 2A to trafiłeś idealnie
    http://www.aliexpress.com/item/no-battery-DIY...LED-display-suit-for-8-18650/32348532138.html

ciekawi mnie tylko czy jak bym kupił kabel
    http://www.dx.com/p/2-in-1-usb-to-2-micro-usb-data-charging-cable-black-15cm-197344
    to ładował by czy dostał zwarcia
  • Helpful post
    speedy9
    Helpful for users
    Karenz wrote:
    czyli kupić najtańsze chińczyki po 4 zł ?

Nie, właśnie tych masz nie kupować. W hurt.com.pl kupisz LG 2500mAh po 16zł. Oryginalne i pewne. Czas ładowania power banku od 0 do 100% przy 2A wyniesie jakieś 10h.
    Karenz
    Level 9  
    z opisów wynika ze są 2 tryby ładowania
    normalny i szybki
    odpowiednio 1 i 2 [A]

Ktoś pisał że uzyskam 20 000 mA ale po przeliczeniu sprawności (75 % ) wychodzi jakieś 15 000 po roku będzie pewnie już 10 .
    borowikk
    Level 9  
    Firmowe ogniwa tracą na pojemności max. 5% rocznie, wątpię żeby traciły więcej, zresztą to zależy od poziomu naładowania, bo w pełni naładowane szybciej stracą na pojemności niż np. naładowane do połowy. Wszystko powinno być w nocie katalogowej. Ostatnio na allegro widziałem LG 3200mAh za jakies 17zł. Przy takich 8 ogniwach uzyskasz 25600mAh, co przy sprawności 75% da 19200mAh, po 5 latach nadal będziesz mógł wyciągnąć ponad 15000-16000mAh. W sumie nie ważne jakie firmowe ogniwa wybierzesz (Sanyo, Panasonic, Samsung, LG itp.), wszystkie nie wiele będą się od siebie różnić.
    Karenz
    Level 9  
    Niestety nie będę mógł sobie pozwolić na ładowanie do pełna takich akumulatorów .
    Wracam do domu i power bank będzie miał maksymalnie 8-10 godzin na ładowanie .
    Nie będzie również w pełni rozładowany .

Pytanie jak będzie zdrowiej dla baterii mieć 25 tyś mAh i wykorzystywać codziennie 10
    czy założyć 4 baterie i wykorzystywać cała ich pojemność
    borowikk
    Level 9  
    Im mniejszym prądem rozładowywuje się ogniwa, tym więcej pojemności można z nich wydusić. Z czego wynika że lepiej wziąść i korzystać ze wszystkich. Jednak i tak nie będzie jakiejś dużej różnicy.
    Karenz
    Level 9  
    w moim przypadku zapotrzebowanie to jakieś 0,5 A
    kamere go pro chce tym zasilać
    borowikk
    Level 9  
    Jeśli masz zamiar ładować tym tylko gopro to praktycznie nie będzie różnicy czy użyjesz 4 czy 8 ogniw. Prąd rozładowywania pojedyńczego ogniwa i tak nie przekroczy 0.2A.
    speedy9
    Helpful for users
    4x2500mAh Ci powinno wystarczyć. Pamiętaj, że po pewnym czasie nie powinieneś dokładać nowych ogniw do 4 już używanych, bo będą one miały inną pojemność i cały pakiet może się rozbalansować, chociaż z drugiej strony przy połączeniu równoległym i niewielkim zużyci ogniw nie powinno to być wielkim problemem.
    Karenz
    Level 9  
    co ciekawe napisałem do chińczyków

"Two input port working at the same time ?
    I can charge each one of them 2A , so i will get 4A ? "

i dostałem odpowiedź że TAK
    Wawrzyniec
    Level 38  
    Karenz wrote:
    "Two input port working at the same time ?
    I can charge each one of them 2A , so i will get 4A ? "

i dostałem odpowiedź że TAK

No cóż, jakie pytanie zadałeś, to taką odpowiedź dostałeś. W opisie pisze o prądzie wyjściowym ładowarki 1A i 2A, a ty pytałeś czy taki jest prąd wejściowy, czyli na głupie pytanie głupia odpowiedź. Cytat z opisu:

Features:

1A and 2A dual USB outputs

USB1 Output voltage: 5V Output Current: 1A

USB2 Output voltage: 5V Output Current: 2A

Dodano po 2 [minuty]:
    Wawrzyniec
    Level 38  
    To już jest trochę dziwoląg, ale widocznie chcieli mieć jakiś przyzwoity czas ładowania bo tych akumulatorków jest tam trochę. Prąd jaki może dać ładowarka (pewnie są dwie) to jedno, a drugie to wytrzymałość gniazd USB mikro, chociaż 2A na takie gniazdo to dużo. Ciekawe ile przy takim prądzie wytrzyma.
    Karenz
    Level 9  
    3 posty wyżej

Karenz wrote:
    z opisów wynika ze są 2 tryby ładowania
    normalny i szybki
    odpowiednio 1 i 2 [A]
    .

Mnie ciekawi czy jak podłącze 2 kable to uzyskać moc x2
    ale wynika z tego że tego dowiem się dopiero jak towar do mnie dopłynie

Dodano po 31 [minuty]:

chyba że ktoś patrząc na płytkach może powiedzieć że to nie może pracować na 2 ładowarkach
    akumulatory 18650 do power banku
    tygrysss
    Level 21  
    Kolego i jak przyszedł Ci już ten powerbank? Jak go oceniasz? Jak wrażania? Możesz go opisać? Zastanawiam się nad jego kupnem.
    Karenz
    Level 9  
    leży radośnie w izbie celnej
    tygrysss
    Level 21  
    Kurcze właśnie zamknęli kilka dni temu możliwość kupowania tego przedmiotu - a był w bardzo dobrej cenie. Taniej niż 5$ chyba już nie znajdę :(?
    Karenz
    Level 9  
    jest szukanie zajeło mi całe 10 sek
    kosztuje 4,44 $
    tygrysss
    Level 21  
    Zwracam honor - udało mi się znaleźć, nawet jeszcze taniej - 4.21$. Zamówione :) Daj kolego znać jak przyjdzie i jak się sprawuje/dogaduje z urządzeniami na ładowanie 2A.
    W komentarzach z linku który Ty wkleiłeś znalazłem proces kalibracji.
    grzefik
    Level 11  
    Witam. Posiadam taki powerbank jak kilka postów wyżej. Kupiłem akumulatorki sanyo 3350 realna pojemnosc 3250 (8 szt.) Ale wpakowałem 1 aku rozladowalem do 0 i naladowalem do 100 zajeło to 2,5 godz. ładowarką od nokii 5v 1200ma. ale gdy zrobilem to samo na 4 aku to ładowała się tylko 7 godz. Teraz włożyłem 8 szt ( cały komplet. Naładowałem do pełna i podłączyłem smartfona o poj. baterii 1800 mah. załadował się do pełna w powerbanku pokazało 80 % i dalej nie wiem ile wytrzyma dopiero testuje. Przy ładowaniu nie zamkłem klapki bateryjki były letnie przy końcu ładowania. Czy nowe akumulatorki należy rozładowac do 0 i naładować do 100%?

Dodano po 5 [minuty]:

Dodam że gdy włożyłem akumulatorek załadowałem do pełna i podłączyłem smartfona o baterii 1800 mah. załadował się do pełna i jeszcze 41%. Pozdrawiam
    speedy9
    Helpful for users
    grzefik wrote:
    Czy nowe akumulatorki należy rozładowac do 0 i naładować do 100%?

Rozładowując je do 0 powoduje się ich uszkodzenie. Akumulatorów Li-Ion nie można rozładowywać poniżej 2,7V, a lepiej nie schodzić poniżej 2,9V dla dłuższego życia.
    grzefik
    Level 11  
    Elektronika w tym powerbanku wskazywała o% ale nie sprawdzałem tego aku miernikiem. Wiec podejrzewam że elektronika w tym powerbanku odetnie gdy napięcie spadnie do niskiego poziomu