Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Silnik trójfazowy 5kW do krajzegi, warto kupić?

Robocop999 14 Feb 2016 21:31 5475 15
    Robocop999
    Level 8  
    Witam serdecznie. Chciałbym się doradzić odnośnie silnika który wpadł mi w ręce i mam możliwość jego zakupu. Potrzebuję go do krajzegi i nie wiem ile jest wart i czy w ogóle się nadaje. Jeżeli możecie to proszę o opinie w oparciu o załączone zdjęcie.
    eurotips
    Level 39  
    Cena normalna to 400 bez papierów i udokumentowanego pochodzenia to tylko 140 no i musisz mieć instalację 3-fazową. 5kW do krajzegi to w sam raz.
    Robocop999
    Level 8  
    Jeżeli chodzi o mnie to jestem laikiem jeżeli chodzi o taki sprzęt. Mam kupić silnik min 3kw siłowy i przekazac go facetowi który będzie składać krajzege no i nie wiem czy się nadaje. Jezeli chodzi o to ilu fazowy jest to chyba 3 bo wystaje tam kilka kabelkow. Wyceniony jest na 500 zl
    Robocop999
    Level 8  
    Na stronie TAMELa nie znalazłem cenników. Masz na myśli osobistą wizytę w Tarnowie? Bo to raczej niemożliwe.
    Robocop999
    Level 8  
    Akurat cenę czy jakie kolejek informacje na temat tego konkretnego silnika ciężko znaleźć ale nie ważne. Dzisiaj podejdę do fachowca i go sprawdzę. Jezeli będzie sprawny to go zakupie. Mam nadzieję że nie będę żałował i długo mi posluzy
    Anonymous
    Level 1  
    slawko9
    Level 11  
    101pawel wrote:
    1400 obrotów tego silnika, to jego wielki minus.

Dlaczego uważasz, że 1400 obrotów to minus?
    Anonymous
    Level 1  
    Robocop999
    Level 8  
    Ale przy pile 500, 3000 obrotów to trochę dużo chyba? ponieważ prędkość liniowa piły wyniesie prawie 80m/s. W takim przypadku nie powinno być chyba więcej jak 2000 obr/min

Dodano po 5 [minuty]:

101pawel wrote:
    9 postów w wątku do tej pory i nikt nie zapytał co to ma być za krajzega, a w zasadzie do czego ma służyć. 5kW to mają profesjonalne piły formatowe. Może taką właśnie konstruujesz? A może nie? 1400 obrotów tego silnika, to jego wielki minus.

Dodano po 2 [minuty]:

Jeżeli chodzi o tą cyrkularkę to ma służyć do ciecia poprzecznego drzewa o większych średnicach jak i również cięcia wzdłużnego (lamowanie desek, cięcie desek na łaty itp)
    supchem
    Level 21  
    101pawel wrote:
    1400 obrotów tego silnika, to jego wielki minus.

Bzdury piszesz, to akurat jego wielki plus. Jeśli będzie chciał zwiększyć obroty to nie ma problemu bo na wale na którym zamocowana jest piła trzeba dać małe koło pasowe czyli nie ubywa nam wysokości cięcia, jeśli będziesz chciał zmniejszyć obroty to musisz dać przy pile duże koło i ubywa wysokości cięcia.

500 zł za ten silnik to sporo, poszukaj trochę w ogłoszeniach, a znajdziesz taniej.

Krzysztof Kamienski wrote:
    Stary włoski silnik....hmm. Pytanie czy sprawny ?

Stare silniki często są duże trwalsze od nowych, aż taki bardzo stary to on nie jest. Spotyka się i montuje wiele starsze silniki które pracują kolejne lata bezawaryjnie. Co prawda jak kupowałem to pomierzyłem rezystancję izolacji i cewek.

Zastanów się najpierw jakiej średnicy piłę potrzebujesz, sprawdź jaka jest jej dopuszczalna prędkość (w m/s), oblicz jakie to są obroty (a jak nie umiesz to napisz na forum, pomogę przeliczyć). Jak będziemy wiedzieli jakich obrotów potrzebujesz to wtedy można doradzić z jakimi obrotami silnik będzie najlepszy. Te z obrotami ok. 2900 są trochę tańsze. Zastanów się też nad zastosowanie silnika typu jamnik, bezpośrednio na wał przykręcasz piłę. Nawet zakup nowego może się opłacać bo nie trzeba kół pasowych, pasków, wałka ułożyskowanego, a także konstrukcja stołu jest znacznie prostsza.
    Anonymous
    Level 1  
    supchem
    Level 21  
    101pawel wrote:
    Masz jakieś konkretne plusy starych silników, czy tylko tak sobie napisałeś?

Tak mam, np. taki plus że nowe silniki są robione znacznie oszczędniej i mają o wiele mniejszą przeciążalność. Nie wiem czy dotyczy to każdego producenta czy nie, ale wiem że takie coś ma miejsce.