Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przedwzmacniacz audio z regulacją głośności i korekcją basu

3xstory 14 Feb 2016 22:03 7977 14
Altium Designer Computer Controls
  • Przedwzmacniacz audio z regulacją głośności i korekcją basu
    Przedwzmacniacz audio z regulacją głośności i korekcją basu Przedwzmacniacz audio z regulacją głośności i korekcją basu Przedwzmacniacz audio z regulacją głośności i korekcją basu
    Przedstawiam mój przedwzmacniacz audio. Układ wykonany dość dawno temu, ale działa do dziś. Jest w tym projekcie pewna perełka, która czyni go wyjątkowym. Układ posiada korekcję niskich częstotliwości, ale nie jest to zwykła regulacja tonów niskich i wysokich. Jest to płaska charakterystyka ze wzmocnieniem rosnącym wraz ze zmniejszaniem się częstotliwości.

Sam pomysł pochodzi ze starego czasopisma elektronicznego, niestety już nie pamiętam tytułu. Było to publikowane pewnie jakieś 20 lat temu. Klasyczna regulacja tonów niskich działa na zasadzie podbijania charakterystyki na określonej częstotliwości, np. 200Hz. Powoduje to dudnienie i nienaturalne brzmienie. Nie ma tego problemu w układzie tu przedstawionym. Przedwzmacniacz ten współpracuje najlepiej z kolumnami w obudowach zamkniętych lub liniami transmisyjnymi, jako że mają one nie tylko płasko opadającą charakterystykę częstotliwości, ale i bass-reflex brzmi super.

Reszta układu jest już bardziej standardowa. TDA7318D zapewnia regulację głośności, tonów niskich i wysokich oraz selekcję wejść. Całość jest sterowana z mikrokontrolera 89c51. Nie robiłem żadnej klawiatury, jedynie funkcje w programie obslugujacę pilota z RC5.
    Nie jestem wyznawcą „religii audio” i słoń mi na ucho nadepnął, ale proszę mi wierzyć, że kolumny za milion zł nie brzmią tak dobrze jak ten układ, nawet z najtańszymi kolumnami.

Przedwzmacniacz audio z regulacją głośności i korekcją basu Przedwzmacniacz audio z regulacją głośności i korekcją basu

Cool? Ranking DIY
    About Author
    3xstory
    Level 8  
    3xstory wrote 25 posts with rating 7. Live in city Kalisz. Been with us since 2016 year.
  • Altium Designer Computer Controls
  • Altium Designer Computer Controls
    Freddy
    Level 43  
    No to zastosuj się do regulaminu działu DIY :D.

Jak na razie, to schemat układu TDA i nic więcej.
    Czy układ stworzyłeś sam, czy na czymś się opierałeś?
    Pokaż płytkę drukowana, w jakim programie ja tworzyłeś?
    michał_bak
    Level 20  
    3xstory wrote:
    proszę mi wierzyć, że kolumny za milion zł nie brzmią tak dobrze jak ten układ, nawet z najtańszymi kolumnami.

Nie wierzę w Boga a miałbym wierzyć w takie za przeproszeniem bzdury?
    Jakim cudem ze słabych kolumn można uzyskać dobry dźwięk? Tylko wierząc w specyficzną odmianę audiovoodoo. Odmianę dla tych, którzy mylą filtry pasmowe z układem regulacji.barwy dźwięku.
    3xstory wrote:
    Jest to płaska charakterystyka ze wzmocnieniem rosnącym wraz ze zmniejszaniem się częstotliwości.

Tak właśnie działa klasyczna regulacja barwy dźwięku.
    3xstory wrote:
    regulacja tonów niskich działa na zasadzie podbijania charakterystyki na określonej częstotliwości, np. 200Hz.

Tak działa klasyczny filtr pasmowy.
    Kolega mógłby sprawdzić ile to jest 30dB bo narysować można wszystko.
    shadow0013
    Level 34  
    3xstory wrote:
    Nie jestem wyznawcą „religii audio”

ale chociaż schemat narysowałbyś kompletny. Jakich elementów brakuje przy między U3a U3b. Jakich użyłeś wzmacniaczy, dlaczego kondensatory 10uF są stałe?
    okies
    Level 11  
    Witam. Ten układ był publikowany w Nowym Elektroniku i był do samodzielnego montażu jako kit 135-k
    Freddy
    Level 43  
    okies wrote:
    Witam. Ten układ był publikowany w Nowym Elektroniku i był do samodzielnego montażu jako kit 135-k
    Nie tylko.
    3xstory
    Level 8  
    Quote:
    ale chociaż schemat narysowałbyś kompletny. Jakich elementów brakuje przy między U3a U3b.

Schemat jest kompletny. Nic nie brakuje. W praktyce mam jedynie na stale dobrane wzmocnienie, bez rezystorów lub przełączników.
    Quote:

No i gdzie wsad do kontrolera?

Proszę bardzo.
    Quote:
    Ten układ był publikowany w Nowym Elektroniku i był do samodzielnego montażu jako kit 135-k

Nie o to mi chodziło. Pisałem o samym układzie korekcji basu. O tym kicie nie wiedziałem. W każdym razie to co ja zrobiłem nie ma nic wspólnego z kitem 135. Używam jedynie tego samego TDA7318, ale ja w wersji SMD.
    Quote:
    Tak właśnie działa klasyczna regulacja barwy dźwięku.

Nieprawda.

Klasyczna regulacja działa selektywnie, pasmowo-przepustowo. Opisany tu układ działa tak jak wcześniej pisałem. I może to robić aż do DC.
    Klasyczny układ to np to co jest w użytym tu TDA7318. A wygląda to tak:
    I mamy dudnienie na 100Hz, a basu poniżej 60Hz jak nie było tak nie ma.

Mam ten układ w każdym z 3 aktywnych subwooferów w domu. Jak dla mnie jest to genialny pomysł. Zachęcam do zbudowania, wtedy pogadamy. Jak ktoś jest zainteresowany to mam jeszcze parę płytek. Płytki są jednostronne, bez solder maski, bez opisu, tylko pocynowane i zamawiane w zakładzie. Oddam za grosze.
    Zdjęcia mogę zrobić, ale jak wrócę z podróży służbowej za jakieś 2 tygodnie.

michał_bak
    Level 20  
    3xstory wrote:
    Nieprawda.

Klasyczna regulacja działa selektywnie, pasmowo-przepustowo. Opisany tu układ działa tak jak wcześniej pisałem. I może to robić aż do DC.
    Klasyczny układ to np to co jest w użytym tu TDA7318. A wygląda to tak:

Prawda, prawda,
    Ta charakterystyka odnosi się do elementów takich jak w aplikacji, czyli kondensatorów 100nF, co jest w opisie.
    Jak kolega myśli co będzie gdy będą mniejsze a co gdy większe?
    Co da jakikolwiek układ umieszczony za TDA7318 gdy ten przy kondensatorach 100nF i podbiciu basu o 14dB będzie obcinał częstotliwości poniżej 100Hz?
    Freddy
    Level 43  
    Jakoś dziwnie to podobne do tego co tutaj. Tak sobie pomyślałem, że trochę za wcześnie wstawiłem link, bo teraz autor powie, że to jego strona :D.
    michał_bak
    Level 20  
    Czyli pisząc "łatwo narysować", niechcący skomplementowałem autora.
    Powinno być łatwo jest zrobić kopiuj wklej.
    Kolega Freddy dowiódł, że cała ta "konstrukcja" istnieje tylko w wyobraźni.
    hrabia michał
    Level 10  
    Płytkę można sobie samemu wytrawić tylko trzeba pamiętać o masach nie zostawiając pustych miejsc pozdrawiam