Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MŁOT UDAROWY EINHELL BT- RH 1250 wymiana łożyska, regeneracja uchwytu SDS.

frytkowski82 14 Feb 2016 22:41 6909 4
    frytkowski82
    Level 9  
    Witam wszystkich
    Jestem posiadaczem MŁOTA UDAROWEGO EINHELL BT- RH 1250
    Sprzęt służy mi z 6 lat bez zarzutów. Ostatnio pojawiły się problemy:
    1. ciężko wchodzące do uchwytu sprzęty SDS. Czy jest możliwość konserwacji czyszczenia?
    2. wiertło zamontowane w uchwycie ma bicie. Rozumiem iż, system SDS nie służy do precyzyjnego wiercenia ale u mnie wiertło podczas wiercenia ma bicie na boki. Czy wymiana łożyska w obudowie (załączone na zdjęciu) pomoże?.
    3. zanik udaru - z dnia na dzień udar przestał działać. wymienię oring na tłoczku i heja
    drewniany80
    Level 16  
    Aby wyczyścić uchwyt musisz zdjąć gumkę zaczynając od prawej ze zdjęcia następnie plastik, później będzie pierścień zegera, blaszka trzymająca kulkę pod nią sprężyna jak to rozbierzesz to uda się wyczyścić całą tuleje. Najprawdopodobniej bicie wiertła spowodowane jest zużyciem się tulei (po prostu się wytarła) lecz nie wiem czy dokupisz do tego młota nową.
    frytkowski82
    Level 9  
    drewniany80 dzięki za podpowiedź. Rozebrałem uchwyt lecz nie mogę się dostać do łożyska - w miejscu zaznaczonym czerwoną strzałką coś strasznie huczy i szoruje podczas pracy, mam wrażenie że to padło łożysko. Jak je wyjąć, od strony uchwytu SDS nie widzę żadnych pierścieni segera itp. ? czy dopierać się od strony wysmarowanej smarem?
    drewniany80
    Level 16  
    Kolego tuleja wyjdzie do spodu, a skoro nie ma u góry żadnego zabezpieczenia powinna się po prostu wybić do spodu. Podeprzyj na czymś twardym np rozsunięte imadło cały ten aluminiowy korpus i puknij w tuleje powinna wyjść,(sprawdź od strony ja kto powiedziałeś smaru czy nie ma jakiegoś zabezpieczenia, ale raczej nie powinno być) razem z łożyskiem.