Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zapis danych - Zapis danych do plików

ienecode 15 Feb 2016 18:08 840 8
  • #1
    ienecode
    Level 21  
    Witam,

    Chce żeby po wciśnięciu przycisku zapisano mi dane z textboxa w katalogu którego nazwa to rok natomiast plik tekstowy to miesiąc_dzień_godzina, mam coś takiego:

    Code: csharp
    Log in, to see the code


    Przyciśnięcie przycisku powoduję zapis znaków które są w txtOtrz do pliku którego ścieżka jest tworzona w funkcji "plik".

    Code: csharp
    Log in, to see the code


    I tworzy mi się tylko folder i plik txt z nazwa "2" nie wiadomo skąd i potem błąd że nie można zapisać do pliku "2" bo jest w użyciu.

    Co robię źle ? Ma to być prymitywne zapisywanie i w zależności od daty tworzony plik.
  • #2
    kornik280
    Level 18  
    Spróbuj dać StreamWritera w:

    Code: csharp
    Log in, to see the code
  • #3
    ienecode
    Level 21  
    To samo:

    An unhandled exception of type 'System.IO.IOException' occurred in mscorlib.dll

    "Additional information: Proces nie może uzyskać dostępu do pliku 'C:\Users\xxxx\Documents\Visual Studio 2015\ProjectsEC\Klient\Klient\bin\Release\2016\2_15_18.txt', ponieważ jest on używany przez inny proces."

    Dodano po 2 [minuty]:

    I zrobiłem to wszystko pod przyciskiem i ten sam błąd:

    Code: csharp
    Log in, to see the code
  • #4
    kornik280
    Level 18  
    Spróbuj dodać tworzenie pliku do using :
    Code: csharp
    Log in, to see the code
  • Helpful post
    #7
    rufek90
    Level 24  
    kornik280 wrote:
    http://www.dotnetperls.com/timer


    Albo dodać swój program do windowsowego task schedulera żeby się odpalał co 6h i robił swoje :)
  • Helpful post
    #8
    marcinj12
    Level 40  
    Damian7546 wrote:
    Chce żeby po wciśnięciu przycisku zapisano mi dane z textboxa w katalogu którego nazwa to rok natomiast plik tekstowy to miesiąc_dzień_godzina
    Błąd polega na tym, że niepotrzebnie tworzysz plik poleceniem File.Create(), bo StreamWriter sam go utworzy w momencie jego wywołania.

    Całość można znacznie uprościć, po dodaniu sekcji using System.IO :
    Code: csharp
    Log in, to see the code
    To jeśli chcesz za każdym razem zastępować plik.
    Jeśli chcesz dopisywać, zmień konstruktor na:
    Code: csharp
    Log in, to see the code