Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zapis danych - Zapis danych do plików

Damian7546 15 Lut 2016 18:08 615 8
  • #1 15 Lut 2016 18:08
    Damian7546
    Poziom 21  

    Witam,

    Chce żeby po wciśnięciu przycisku zapisano mi dane z textboxa w katalogu którego nazwa to rok natomiast plik tekstowy to miesiąc_dzień_godzina, mam coś takiego:

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Przyciśnięcie przycisku powoduję zapis znaków które są w txtOtrz do pliku którego ścieżka jest tworzona w funkcji "plik".

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    I tworzy mi się tylko folder i plik txt z nazwa "2" nie wiadomo skąd i potem błąd że nie można zapisać do pliku "2" bo jest w użyciu.

    Co robię źle ? Ma to być prymitywne zapisywanie i w zależności od daty tworzony plik.

    0 8
  • #2 15 Lut 2016 18:26
    kornik280
    Poziom 18  

    Spróbuj dać StreamWritera w:

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #3 15 Lut 2016 18:43
    Damian7546
    Poziom 21  

    To samo:

    An unhandled exception of type 'System.IO.IOException' occurred in mscorlib.dll

    "Additional information: Proces nie może uzyskać dostępu do pliku 'C:\Users\xxxx\Documents\Visual Studio 2015\ProjectsEC\Klient\Klient\bin\Release\2016\2_15_18.txt', ponieważ jest on używany przez inny proces."

    Dodano po 2 [minuty]:

    I zrobiłem to wszystko pod przyciskiem i ten sam błąd:

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #4 15 Lut 2016 18:53
    kornik280
    Poziom 18  

    Spróbuj dodać tworzenie pliku do using :

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #5 15 Lut 2016 19:03
    Damian7546
    Poziom 21  

    Dodałem Dispose tutaj:

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    i póki co działa ... zobaczymy jak długo .

    BTW.
    Jak można prosto zrobić warunek w C# że co 6 godz wykonaj coś ?

    0
  • Pomocny post
    #8 15 Lut 2016 19:34
    marcinj12
    Poziom 40  

    Damian7546 napisał:
    Chce żeby po wciśnięciu przycisku zapisano mi dane z textboxa w katalogu którego nazwa to rok natomiast plik tekstowy to miesiąc_dzień_godzina
    Błąd polega na tym, że niepotrzebnie tworzysz plik poleceniem File.Create(), bo StreamWriter sam go utworzy w momencie jego wywołania.

    Całość można znacznie uprościć, po dodaniu sekcji using System.IO :
    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    To jeśli chcesz za każdym razem zastępować plik.
    Jeśli chcesz dopisywać, zmień konstruktor na:
    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #9 16 Lut 2016 11:29
    Damian7546
    Poziom 21  

    Dzięki za pomoc.

    0