Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Stilo 1.8 16V Nowy rozrusznik i dalej to samo p o m o c y !

15 Feb 2016 22:16 1809 11
  • Level 8  
    Witam mam problem z odpaleniem mojego Fiata Stilo 1.8 16V 2002 a mianowicie 4 miesiące temu padł mi rozrusznik (norma po tylu latach użytkowania) kupiłem nowy sprawny(ze szrotu za 150zł) zamontowałem i wszystko grało jak należy aż do wczoraj... po wyjeździe z pracy pojechałem do sklepu zgasiłem auto i gdy przyszedłem juz nie odpalił... w rozruszniku było słychać jak by tylko elektromagnes wyrzucało ale silnik nie obracał... pomyślałem ze szczotki się zawiesiły wiec puknąłem pare razy ale bez skutku... czyli co dalej kupiłem rozrusznik kolejny myśląc ze tamten sie zepsuł zamontowałem go a tu.... to samo po przekręceniu stacyjki pstyka a nie kreci silnik... podłączyłem wiec stary rozrusznik na krótko pod aku i rozrusznik śmiga aż miło a na dole gdy go podłączam wyrzuca tylko elektromagnes bez żadnej reakcji silnika.. co to może być wie ktoś???
    [Szkolenie 22.06.2021, g.9.00] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • Level 8  
    no tak ale czy gdyby z tym kablem coś było nie tak to elektromagnes by wyrzucał ?
  • Level 22  
    Przerwa na plusowym - tak , na masie - nie
  • Level 8  
    Czyli co mam zrobić ?? i jak to sprawdzić, ominąć, naprawić ???
  • Level 31  
    Problemem może też być ten cienki przewód ze stacyjki. Podmień go innym i podłącz przyłóż bezpośrednio do akumulatora, pamiętając o tym żeby samochód był na biegu jałowym.

    Ewentualnie zewrzeć gruby z cienkim, bezpośrednio na rozruszniku zamontowanym w aucie.





    Moderated By T5:

    Niebezpieczne porady są zawsze nagradzane.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    Ostrzeżenie.

  • Level 8  
    a może jakiś przekaźnik czy bezpiecznik gdzieś tam jest czy coś?

    Dodano po 3 [minuty]:

    WędkarzStoLica próbowałem tak i była ta sama reakcja co po przekręceniu stacyjki czyli wyrzucał sam elektromagnes...a silnik ani rusz..
  • Level 22  
    Na zasilanie rozrusznika nie ma przekażnika, ewentualnie bezpiecznik ( tu przyznam
    nie wiem czy jest) Jeżeli występuje to najczęściej zaraz przy akumulatorze.
    Sprawdzenie prosta sprawa : zbadać należy kontrolką obecność napięcia na "automacie"
    rozrusznika - nie świeci, wiadomo idziemy po kablu szukając przerwy, cienki nie jest
    wyśledzić latwo. Gdyby zaświecila, to należy obserwując kontrolkę dokonać próby rozruchu.
    Gdyby jakimś cudem dalej świecia, to będziemy rwać wlosy z glowy :D
  • Level 29  
    ludzie o czy wy piszecie? bez gołowy? typowy problem tych aut to jest ieden mały pin na rozrusznik, jak on nie będzie we właściwym miejscu to nie zadziała, nie napisze więcej, i nie chodzi o elektrykę
  • VIP Meritorious for electroda.pl
    Żarówka H4 do grubego zasilającego rozrusznik, drugi przewód do masy i próbujemy kręcić. Jeśli żarówka ciągle jasno świeci, wymiana rozrusznika, jeśli świeci słabo i przy okazji przygasa wszystko, sprawdzamy przewody zasilające i klemy akumulatora, jeśli żarówka gaśnie a reszta kontrolek świeci jasno, naprawiamy przewód zasilający, akumulator- rozrusznik. Jeśli przewody sprawne, Kolega wymieni w końcu akumulator i cieszy się autem, pozostali niech przestaną wypisywać naciągane teorie.
  • Level 22  
    Czyli rozumiem Panie panam, że ten post mial glownie zaspokoić Pańskie ego ? :-)
    Nic nie wiecie. nie myślicie, ja wiem więcej ale i tak nie powiem wszystkiego, męcz się chlopie -
    tak to wygląda.
  • Level 8  
    Panie Panam a coś wiecej na temat tego pinu i gdzie on sie znajduje dokładniej i co z nim oczywiście zrobić ?

    Dodano po 5 [godziny] 1 [minuty]:

    ZAKAŃCZAM Temat problemem okazała się masa silnika która była zaśniedziała po wyczyszczeniu styku wszystko działa! Pozdrawiam!