Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PHP/MySQL - Prośba o poprawienie kodu.

Hemikalny 16 Lut 2016 10:29 885 18
  • #1 16 Lut 2016 10:29
    Hemikalny
    Poziom 9  

    Witam,
    Mam taki kod:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    I chciał bym stworzyć rozwijaną listę zaciągającą dane z bazy, ktoś pomoże bo nie chula ?

    0 18
  • #2 16 Lut 2016 12:25
    grzelecg
    Poziom 14  

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #3 17 Lut 2016 08:12
    Hemikalny
    Poziom 9  

    Teraz mam tak.

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Teraz jest tak ale nie działa.

    0
  • #5 17 Lut 2016 09:11
    Hemikalny
    Poziom 9  

    Po przeczytaniu tego artykułu nadal nie wiem jak to poprawić. Jakieś inna sugestia ?

    0
  • Pomocny post
    #6 17 Lut 2016 09:17
    marcinj12
    Poziom 40  

    mysql_query i mysql_fetch_array nie są funkcjami PDO.
    W artykule masz przykład jak je zastąpić przez query:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #7 17 Lut 2016 09:42
    Hemikalny
    Poziom 9  

    Cholerka sorki chyba nie przeczytałem dokładnie jeszcze raz czytam ... Sorki.

    Dodano po 20 [minuty]:

    No dobra już kumam i poprawiłem tylko pokazuje mi teraz błąd w zamykającym znaczniku </html>. WTF

    Dodano po 2 [minuty]:

    Tak wygląda cały kod

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #8 17 Lut 2016 09:54
    marcinj12
    Poziom 40  

    Po co dwa razy tworzysz połączenie, w dodatku z różnymi hasłami??

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    zmień na:
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Brakuje klamer domykających, pierwsze try nie ma catch. Doprowadź ten kod do porządku, to będzie działać.

    0
  • #9 17 Lut 2016 10:58
    Hemikalny
    Poziom 9  

    marcinj12 napisał:
    Po co dwa razy tworzysz połączenie, w dodatku z różnymi hasłami??
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    zmień na:
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Brakuje klamer domykających, pierwsze try nie ma catch. Doprowadź ten kod do porządku, to będzie działać.


    Dobra działa ale nie do końca jak dodać css i żeby wynik zapytania wyświetlał się w liście rozwijanej ?

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #10 17 Lut 2016 11:09
    marcinj12
    Poziom 40  

    Mam wrażenie, że średnio wiesz, co robisz... A w każdym razie co robi ten kod. Tak daleko nie zajedziesz...

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #11 17 Lut 2016 14:17
    Hemikalny
    Poziom 9  

    marcinj12 napisał:
    Mam wrażenie, że średnio wiesz, co robisz... A w każdym razie co robi ten kod. Tak daleko nie zajedziesz...
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    No tak !

    Zaraz to wszystko poukładam.

    Dodano po 3 [godziny] 1 [minuty]:

    Mam problem z lebelem "Hasło:" przeglądarka go w ogóle nie widzi. Próbowałem poprawiać na wszystkie pomysły i bez skutku. Jakieś sugestie co jest nie tak ?


    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #12 17 Lut 2016 14:32
    marcinj12
    Poziom 40  

    Hemikalny napisał:
    <div id="haslo"style="font-weight:bold;">
    Brak spacji przed style?
    Hemikalny napisał:
    <lebel for="haslo">
    lebel zamiast label?

    0
  • #13 17 Lut 2016 14:38
    Hemikalny
    Poziom 9  

    Poprawiłem to nie to ...

    Daje css

    Kod: css
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod



    Jak daje hasło przed login to wszystko ładnie widać ...

    0
  • Pomocny post
    #14 17 Lut 2016 23:56
    marcinj12
    Poziom 40  

    PHP/MySQL - Prośba o poprawienie kodu.

    Poprawiłem ten kod po raz ostatni, bo - po raz kolejny - błędy biorą się tylko i wyłącznie z Twojego niechlujstwa przy jego pisaniu.

    Zacznij dbać o wcięcia, nie wstawiaj niepotrzebnych klamerek i zapamiętaj jedną, złotą zasadę HTMLa - KAŻDY znacznik: <tag> musi być zamknięty: </tag>, oprócz samozamykających się tagów, jak <br />. Sprawdzaj to !
    Jak piszesz kod, najpierw wstawiasz znacznik początkowy i końcowy, rozdzielasz je od siebie enterem lub spacją, a dopiero potem piszesz kod miedzy nimi. Może wtedy nic nie zapomnisz...

    - NIE MA tagu </br>
    - Skąd wziąłeś <text> ?
    - Po raz kolejny nie domknąłeś </select>, </div>
    - Jakiś osierocony </body> masz pod koniec
    - jak po czymś ma być spacja oddzielająca dwa wyrazy czy atrybuty, to ona musi tam być. To, że przeglądarka A sobie z tym poradzi i sama błąd naprawi nie znaczy, że przeglądarka B również.
    - Dokument HTML ma pewną ustaloną formę - nie możesz sobie wstawiać pewnych sekcji czy znaczników jak chcesz i gdzie chcesz... Zacznij od porządnego template'u strony, popatrz sobie jak i gdzie się umieszcza znaczniki <head>, <body> czy <html> i co w nich się może znaleźć...
    https://www.w3.org/QA/2002/04/valid-dtd-list.html
    - jest coś takiego jak walidator w3 : https://validator.w3.org Podajesz tam adres strony albo wklejasz tekst, a on sprawdza zgodność z wybranym standardem i zwraca komunikaty, co należy poprawić. Korzystaj z tego narzędzia bo wciąż masz kilka błędów, których już nie chce mi się poprawiać...

    0
  • #15 18 Lut 2016 07:54
    Hemikalny
    Poziom 9  

    No porawiłem wszystko tak jak napisałeś ale nadal nie widzie label'u Hasło .. Gdzie mam błąd? bo nie mogę sobie poradzić ? Jakieś wskazówki ?

    0
  • Pomocny post
    #16 18 Lut 2016 08:48
    marcinj12
    Poziom 40  

    No tak, miałem jeszcze kod dostawić... Oto on:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #17 18 Lut 2016 09:55
    Hemikalny
    Poziom 9  

    Teraz muszę znaleźć jak podpiąć hasło do użytkownika żeby się logował :). Masz jakiś dobry Tutek ? Co bym mógł się podszkolić ?

    0
  • #18 18 Lut 2016 10:10
    marcinj12
    Poziom 40  

    Zacznij od google: php pdo login system tutorial
    Nie sprawdzałem dokładnie, ale masz tam m.in. tutoriale video

    0
  • #19 18 Lut 2016 10:40
    Hemikalny
    Poziom 9  

    ok dz biorę się do pracy tylko muszę najpierw przeinstalować phpmyadmin'a

    0