Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telewizor 47-50 cali Full HD bez smart Tv, ultra HD i 3d

jerrydzwonkow 16 Feb 2016 21:08 1689 16
    jerrydzwonkow
    Level 12  
    Witam. Szukam tv jak w temacie. Najważniejsza jest jakość obrazu. Cena do 3000 tyś zł.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?20 m2
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?2,5 m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem?2
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?na wprost i trochę bokiem
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? będzie stał na komodzie ok 80 cm lub wisiał
    6. Jak słońce świeci w pokoju? są rolety
    7. Jaki masz obecnie telewizor?brak
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał?dobra jakość obrazu
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?kablówka
    10 .Jakie urządzenia?laptop
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?4godz
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?film i mecze
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie?nie
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?nie
    16. Preferencje co do marki?brak
    17. Preferencje co do wielkości?50cali
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach?nic
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?wieczorem
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?3000zł ale jak da rade to taniej
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? bez 3d

W sklepie polecają Sony KDL 50w75c ale on ma smarta z androidem cena 3200 zł. Wolałbym coś tańszego bez smarta ale w nie gorszej jakości obrazu. Jeżeli nie ma tv w lepszej jakości obrazu bez smarta to trudno, kupię tv ze smartem. Z góry dzięki
  • Helpful post
    Svetherus
    Level 28  
    każdy TV z dobrą jakością obrazu ma dzisiaj smart TV.

Androida nie musisz się obawiać tak długo aż nie zaczniesz z niego korzystać ;) A problemy z samoczynnym wyłączaniem się telewizora zostały już naprawione.

Co do modeli - Sony 755c będzie miał najlepszy obraz w tym zakresie cenowym.
    Ewentualnie - Panasonic 50cx680
    Do filmów fajny byłby Amblight czyli Philips - ale wersji 50 calowej modelu 6550 nie znajdziesz już tak łatwo - a tylko ten model ma sens w tej cenie.
    jerrydzwonkow
    Level 12  
    PHILIPS 50PFH6550/88 jest za 2650 zł w sklepach internetowych. Nie widziałem go w żadnym sklepie na żywo. Czy jakość obrazu będzie porównywalna do Sony? Bo ten sony 755c widziałem na żywo i porównywaliśmy ze sprzedawcą do sony 48r5c i jakiegoś samsunga...włączyliśmy tv naziemną na każdym i 755c wymiatał jeśli chodzi o kolory i jakość obrazu. Czy mogę przyjąć, że w tym zakresie cenowym SONY KDL50w75c będzie najlepszym tv jeśli chodzi o jakość obrazu? Bo czytałem jeszcze o Samsungu j5100 cena około 2200 zł ale nie wiem jak z jakością obrazu?
    Svetherus
    Level 28  
    o samsungu 5100 zapomnij, ostatnio oglądałem jego wersję 32 cale i była katastrofa.

Co do 6550/88 - to niestety dałeś się chyba złapać na sposób prezentacji wyników na ceneo - a prezentują one TV model 6400 - który jest taki se. 6550 jest w kilku sklepach euro - ale już nie w sprzedaży internetowej.

Philips 6500 będzie miał przynajmniej taką samą jakość obrazu jak sony 755c. Moim zdaniem wygrywa z Sonym tym, że ma Amblighta, który jest świetnym wynalazkiem.

W tym przedziale cenowym masz tylko te dwa TV - oraz dwa kolejne - LG 652v - nawet wersję 55 cali, ale jest bardzo przeciętny jeśli chodzi o jakość obrazu, a zwłaszcza podświetlenie matrycy, które wyglądało słabo na 2 egzemplarzach które oglądałem, no i oczywiście samsunga h6400/j6200 - tu obraz jest ładny, acz nie aż tak jak w Sonym czy Philipsie, zdarzają się problemy z kurzącą się matrycą.

Jeśli nie będziesz korzystać z Androida, moim zdaniem przede wszystkim Philips 6550. Potem Sony 755c/756c.
    jerrydzwonkow
    Level 12  
    Słuszna uwaga z tym Philipsem 6550...zobaczę u siebie w mieście, może w euro będą mieli na stanie to porównam z Sony i wybiorę któryś z tych modeli. W Philipsie czytałem że są problemy z softem, wiesza się i tym podobne - mam nadzieję że to tylko kwestia aktualizacji? Po zakupie zdam relację. Pozdrawiam
    Svetherus
    Level 28  
    Jeżeli nie będziesz używał funkcji smart, to czy android, czy cokolwiek innego, to nie ma wielkiego znaczenia.

Porównaj sobie na visus Philipsa 6550, Sony 755c i Panasonica 680 - z reguły wszystkie 3 są w Euro.
    User removed account
    Level 1  
    Svetherus
    Level 28  
    LOCO, nie daje. I jest to prosty fakt. Jeśli wyświetlasz normalny obraz, a nie z przepaloną bielą, to nie ma siły żebyś cokolwiek zauważył. Sprawdziłem to na 4 różnych telewizorach, z różnymi materiałami - również z trudniejszymi - gdy masz biały tekst na czarnym tle.

Ale ty będziesz w kółko macieju wypierał się, tak jak udowadniałeś na siłę, że j6200 ma 60Hz... Nivil novi...
    jerrydzwonkow
    Level 12  
    W weekend będę chodził po sklepach to coś wybiorę. Ambilight ma teściowa w starym philipsie...fajna sprawa, tym bardziej że tu będzie w 3d. Jeśli nie zobaczę na żywo tego philipsa to wybór będzie prosty...Sony.
    lesmian45
    Level 19  
    Ten model Philipsa to niezła sztuka. Pamiętaj, że ambilight jest teraz 3 x lepszy. Telewizory mają tak cienkie rami, że granica między obrazem a poświatą praktycznie nie istnieje, szczególnie przy dłuższym oglądaniu. Masz rację - super sprawa!
    User removed account
    Level 1  
    jerrydzwonkow
    Level 12  
    Witam. Sytuacja niejako sama się wyklarowała...w Euro jest promocja - Sony KDL 50w755c za 2990zł. Jutro jadę na zakupy i jeśli nie będzie tego Philipsa i Panasonica do porównania na żywo to wybiorę SONY.

Dziś byłem w dwóch dużych sklepach rtv i niestety Philipsa nie było i już nie będzie, Panasonica brak a Sony zamówiłem, bo na magazynie był tylko wystawowy z uszkodzoną matrycą. Cena 2990zł. W tygodniu odbiorę i dam znać.
    User removed account
    Level 1  
    lesmian45
    Level 19  
    W czasie świąt mocno rzucono się na te Philipsy, jednak niedobory są widoczne po dziś dzień, bo jeszcze na początku grudnia był dostępny od ręki czy to w Euro, czy to w innych tego typu sklepach. Powodzenia autorze!
    jerrydzwonkow
    Level 12  
    Witam ponownie. A więc Sony KDL 50w755c stoi w salonie. Dziś panowie podłączyli kablówkę i jestem mega zadowolony. Kolory, płynność obrazu super. Nawet monterzy powiedzieli że świetny obraz, mimo, że na razie były tylko 4 kanały i to bez hd. Porobię aktualizację i zacznę zabawę ze smartem. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam