Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz Unitra Wanda - potrzebny schemat.

Przjaciel 16 Feb 2016 23:50 3387 10
    Przjaciel
    Level 10  
    Witam!

Wpadł mi w ręce ostatnio przenośny wzmacniacz Wanda produkcji Unitry, ale po otworzeniu okazało się że kilka przewodów jest pourywanych a po innych widać że ktoś coś przy nim kombinował. Niestety nie mogę znaleźć do niego żadnego schematu czy parametrów. Z tego co wydedukowałem końcówka mocy jest na dwóch układach STK015.
    W załączniku przesyłam zdięcia w/w sprzętu.

Umiał by ktoś z forumowiczów pomóc w zdobyciu schematu i paranetrów tego wzmacniacza?

Z góry dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam Michał.
    redelektron
    Level 20  
    Witam
    Chyba Cię zmartwię, bo nie jest to fabryczne urządzenie. To jest jakieś ufo włożone w obudowę z radia "wanda". Schematu całości napewno nie znajdziesz. Jedyne co uda Ci się znaleźć bez problemu to schemat aplikacyjny dla tego STK. Reszta elektroniki to wróżenie z fusów chyba, że tu na forum ktoś coś pozna ale może być ciężko...
    Przjaciel
    Level 10  
    Aha. Takiego odrotu sprawy się nie spodziewałem. :/

Co do płtyek to porobiłem zdięcia i może ktoś coś będzie w stanie powiedzieć. (załącznik)
    Pierwsza Torala, nigdzie nie była podłączona; druga (a dokładniej zespół dwóch) Torala są przylutowane do gniazda gramofon; trzecia, najwiękrza, to main koncept na dwóch układach UL1321; czwarta, zasilacz main koncept z (chyba) stabilizatorem; piąta też main koncept podłączona pod wskaźniki wysterowania (nie na zdięcia, dosłownie dwa tranzystory i kilka kondensatorów); no i ostatnia, kolejny main koncept, z końcówkami mocy STK015. To Chyba wszystkie.

Może ktoś coś z tego wywnioskuje. A może nawet znajdzie się autor tej konstrukcjii. :)

...

Chyba łatwiej będzie wszystko wypruć i zacząć od nowa...
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Płytki z numerami są fabryczne, reszta to samoróbki.
    remot
    Level 32  
    Ale rzeźba to fakt. :D

Mogę się mylić ale pierwsza, niepodłączona to mi wygląda na układ DNL z magn. Finezja a ten wzmacniacz na STK to coś mi wygląda na zrobiony od nowa na bazie pierwszej Elizabeth HiFi
    Przjaciel
    Level 10  
    Mam kilka pytań odnośnie tych końcówek STK015.
    1) Jakim napięcien powinienem je zasilić? Jedni mówią że 28V, a inni 32V;
    2) Jaka inpedancja obciążenia jest dla tych końcówek? W nocie Elizabeth jest że 4ohm, a w internecie podają że 8ohm.
    3) Ile wyciąga on mocy? Spotkałem się z : 10W 10% THD, 12W 10% THD i 12W 1% THD;
    4) Jakie dać im bezpieczniki? (jeden na jedną końcówke) Na tej płytce z tego składaka jeden jest 1A, a drugi 2A.

Trochę pomęcze jeszcze pytaniami, ale to dla tego że planuję doprowadzić tego składaka (na częściach Unitry) do końca. A jak ja coś robie to z polerowaniem włącznie, stąd czasami zadaje dużo szczegółowych, dla nie których oczywistych, pytań. ;)
    Przjaciel
    Level 10  
    No tak, widziałem to. I tu jest podane że 10W 8ohm przy 32V i THD 1%. W nocie do Elizabetch Jest 12W 4ohm przy THD 1%, a na elektrodzie znalazłem dwa opisy, jeden 12W 8ohm dla 28V i THD 1%, drógi 12W 8ohm dla 32V i 10%. Co jest w końcu prawdą?
    Wawrzyniec
    Level 38  
    Ta końcówka jest od Merkurego DSH303a. Zasilanie 40V Wzmacniacz Unitra Wanda - potrzebny schemat.
    Oryginalnie GML 025/2 - 2x25W/4omy. Można było założyć GML 026 lub STK 015 - a wtedy 2x13W/4omy.
    Przjaciel
    Level 10  
    Trochę to trwało, bo nie była to sprawa piorytetowa, ale tą "rzeźbę" finalnie odbudowałem. Całkiem fajny wyszedł z tego sprzęcik.
    Dzięki wszystkim za pomoc. Temat zamykam.