Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nbox enigma2 - Wyłączanie odbiornika

damago1 17 Feb 2016 13:19 4791 13
    damago1
    Level 14  
    Witam,
    Dałem się namówić na nbox z enigma2. Od razu mówiłem sprzedawcy, że potrzebuję prostego odbiornika do pokoju gościnnego, takiego, który po prostu działa. To, że jestem totalnie niezadowolony z wyboru to jedno (napiszę poniżej dlaczego, może się komuś przyda), ale druga sprawa jest poważniejsza:

nie wiem jak WYŁĄCZYĆ to urządzenie. Kiedy wyłączam normalnie z pilota guzikiem POWER to dysk twardy dalej pracuje, nawet po kilku dniach. Jedyna metoda to wyciąganie kabla zasilającego co jest trochę bez sensu.

Dodam, że permanent timeshift i podobnych rzeczy o ile wiem nie mam zainstalowanych. Chociaż cholera wie bo tam jest tyle tych różnych opcji pluginów itp. że można się pogubić już na starcie.

Będę wdzięczny za informację jak to wyłączyć poprawnie (jakieś wyłączenie, głębokie uśpienie (z wyłączonym HD), hibernacja itp. Dodam, że akceptowalne dla mnie jest żeby go trzeba było wybudzić przyciskiem na obudowie - niekoniecznie z pilota.

Ale wyciąganie kabla zasilającego jest o tyle bez sensu że włącza się kilka minut. Zanim się 'nagrzeje' to mi przechodzi ochota na oglądanie.
    geco
    Level 26  
    Co ma się nagrzewać poprostu uruchamia się Linux tak jak Windows w PC.W ustawienich jest funkcja uśpienie dysku i wybierasz czas po ilu minutach ma się wyłączyć dysk .
    damago1
    Level 14  
    Mam ustawione uśpienie dysku na 10 minut. Od początku tak ustawiłem.
    Przychodzę po 2ch dniach od wyłączenia - urządzenie dalej szumi.
    Ostatnio było tak zostawione na ok. 3 tygodnie (byłem na feriach) i po feriach przyjechałem - szumi, ciepłe.

A co do powyższego mojego postu to zwracam uwagę na to, że słowo 'nagrzewać' było w cudzysłowiu - chodziło mi o długi czas włączania. .
    KIEROWCA_VW
    Level 35  
    W tle pracuje jakiś plugin, który ciągle "potrzebuje" dysku - dlatego on ciągle pracuje pomimo ustawienia jego uśpienia. Odpowiednia konfiguracja i będzie cisza. Głośno może być też z powodu wentylatora (o ile go posiada ten dekoder) , który też da się odpowiednio ustawić. Tego dekodera tak naprawdę nie da się wyłączyć całkowicie z pilota, pilotem tylko wizję i fonię oraz część procesów, reszta dalej działa.
    Ogólnie dekoder raczej dla tych, co wiedzą co z nim zrobić - to nie Ariva...
    marko888
    Level 17  
    Wgrać odpowiednie image, kofigurację pod swoje upodabania i mogę polecić system z tego portalu tu ,jest wiele porad itd. .
    dement
    Level 13  
    Zawsze w takich sytuacjach mam dylemat...
    Napiszę, będzie że odkopuję. założę nowy, będzie że nie szukam i zaśmiecam.
    Ale do rzeczy.
    Mam taki kłopocik że zauważyłem że to cudowne urządzenie na stendbayu wciąga 20W Praca 25W.
    I tak myślę że wyciąganie wtyczki byłoby niewłaściwe, bo to tak jak by nie zamykał windowsa na kompie czy laptopie tylko wyciągał wtyczkę.
    Sęk w tym że po wejściu w ustawienia i przy każdej próbie wyłączenia wyświetla się komunikat "wyłączanie systemu" i tak wisi. i nic się nie da zrobi, zero reakcji.
    W końcu trzeba chamsko wyłączyć z kontaktu.
    Restart odbiornika jak i restart enigmy oraz timer działają poprawnie.
    Ma ktoś jakąś radę?? najlepiej mało inwazyjną ;)
    Darek.S
    Level 34  
    KIEROWCA_VW wrote:
    Tego dekodera tak naprawdę nie da się wyłączyć całkowicie z pilota, pilotem tylko wizję i fonię oraz część procesów, reszta dalej działa.
    Ogólnie dekoder raczej dla tych, co wiedzą co z nim zrobić - to nie Ariva...

Jeśli chce się głębokie uśpienie to tylko nowy ( fabryczny ) dekoder z Linuxem. Niekoniecznie z fabrycznym softem a wręcz przeciwnie...
    Nie "nagrzewa" się i to w dwóch aspektach. Po pierwsze czas startu to zaledwie około 30s od stanu głębokiego uśpienia/załączenia zasilania. Podczas pacy zaledwie kilka watów a w głebokim uśpieniu ułamek....
    dement
    Level 13  
    Quote:
    Jeśli chce się głębokie uśpienie to tylko nowy ( fabryczny ) dekoder z Linuxem. Niekoniecznie z fabrycznym softem a wręcz przeciwnie...

A to stare nie sypiają ? Na stendbayu 24h ? ;)
    Nie mam fabrycznego softu.
    Dzięki za odpowiedź , jednak prosił bym trochę jaśniej. Innym też się przyda.
    Darek.S
    Level 34  
    dement wrote:

A to stare nie sypiają ? Na stendbayu 24h ? ;)

No sypiają ale tylko fabryczne. Sam do tej pory trzymam ( z sentymentu) DMM7020.
    W każdym razie nie spotkałem się z przerabianym ( Nbox Pace - choć były jeszcze Sagemcomy Orange ale tych nie miałem), który miałby głębokie uśpienie.
    Pisząc o nowym miałem na myśli czas startu i szybkość. A znowu nie kosztują teraz bądź ile ( choć ostatnio podrożały). Ale taki paroletni VU ma to wszystko. Może demonem szybkości nie jest ale i tak Nboxa bije na głowę.
    dement
    Level 13  
    No nic. Jeszcze raz dzięki.
    Użytkuję od roku i w sumie jestem zadowolony. Pilot trochę nie domaga, ale posiłkuję się Dreem droidem. Używam wieczorami i to nie zawsze. Większych zawiech i problemów nie obserwuję. tylko ten pobór mocy... :(
    Darek.S
    Level 34  
    dement wrote:
    Większych zawiech i problemów nie obserwuję. tylko ten pobór mocy... :(

Przerabiałem bo użytkowałem znacznie dłużej niż rok. Wieczorem power off na listwie i problem mocy zredukowany. Włączałem po powrocie z pracy zatem kilkanaście godzin nie pracował wcale. Co oszczędzało kondensatory z którymi jak wiadomo są problemy.
    A jednorazowo dłuższy czas na uruchomienie jest do przeżycia.
    Jest tu na elektrodzie watek na temat wyłączać z sieci czy nie. Dla mnie osobiście nie stanowiło i nie stanowi to problemu.
    dement
    Level 13  
    Quote:
    Dla mnie osobiście nie stanowiło i nie stanowi to problemu.

Dla mnie też nie, tylko czy system się nie posypie przez takie wyłączanie??
    Ps. Ma kolega namiar na ten wątek?
    Darek.S
    Level 34  
    dement wrote:

Dla mnie też nie, tylko czy system się nie posypie przez takie wyłączanie??
    Ps. Ma kolega namiar na ten wątek?

Wyłączenie z sieci nie ma żadnego negatywnego wpływu pod warunkiem, że wszystko sprawne. Bo jak kondensatory już wyschnięte to właśnie moment włączania najbardziej newralgiczny. Watek o wyłaczaniu z sieci był juz pare lat temu i nie mogę namierzyć.