Mam odbiorniki Amor i Junior Diory, oba bardzo podobne jeżeli chodzi o układ - schemat praktycznie taki sam.
Zależy mi na zrobieniu Amora więc od niego zacznę.
Na długich czy krótkich odbiera wszystko normalnie. Na UKF przez 3/4 pasma przy strojeniu zmieniają się szumy a 1/3 skali jest cisza.
Na początku było w nim chyba zwarcie gdzieś na kondensatorze, bo długie odbierały b. cicho ale powymieniałem wszystkie elektrolity i na innych pasmach odbiera ok. Na UKF jest tak jak napisałem wyżej, radio zostało już przestrojone wg schematu z obrazka.
Pomiar prądu przy tranzystorach wygląda następująco:
T1
b -4,3 V
e -12,1 V
c 0 V
T2
b -9,7 V
e -9,5 V
c -0,3 V
I coś mi się tu nie podoba. Nie znam się aż tak bardzo jeszcze, ale to chyba za duże różnice napięć.
Na C18 np. już jest 0V.
Ma ktoś pomysł co tam jeszcze można sprawdzić?
Tranzystory są BF-195

Zależy mi na zrobieniu Amora więc od niego zacznę.
Na długich czy krótkich odbiera wszystko normalnie. Na UKF przez 3/4 pasma przy strojeniu zmieniają się szumy a 1/3 skali jest cisza.
Na początku było w nim chyba zwarcie gdzieś na kondensatorze, bo długie odbierały b. cicho ale powymieniałem wszystkie elektrolity i na innych pasmach odbiera ok. Na UKF jest tak jak napisałem wyżej, radio zostało już przestrojone wg schematu z obrazka.
Pomiar prądu przy tranzystorach wygląda następująco:
T1
b -4,3 V
e -12,1 V
c 0 V
T2
b -9,7 V
e -9,5 V
c -0,3 V
I coś mi się tu nie podoba. Nie znam się aż tak bardzo jeszcze, ale to chyba za duże różnice napięć.
Na C18 np. już jest 0V.
Ma ktoś pomysł co tam jeszcze można sprawdzić?
Tranzystory są BF-195