Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 39PFL3088H/12 - Nie działa podświetlenie

tyxu 17 Feb 2016 20:33 6888 12
Diolut
    tyxu
    Level 12  
    Witam!
    Wpadł mi w ręce zepsuty telewizor Philipsa (już żałuję, że się zgodziłem zajrzeć ;) )
    Płyta główna z zasilaczem: 715G6079-COD-000-004
    Objawy:
    Podświetlenie nie działa, czasem mrugnie na ułamek sekundy przy włączaniu i widać napis PHILIPS.

Co zostało sprawdzone:
    +12V jest obecne na pinach 1.,2. CN8101
    Brak masy na pinach 5.,6. CN8101
    Idąc dalej tym śladem brak napięcia na pinie 4. Q8101 (gate).
    Brak napięcia na pinie 1. IC8501 (DIMOUT).
    Lekko spuchnięty C8112, jak kupię to podmienię, ale nie sądzę żeby to było powodem usterki.

Jak to dalej ugryźć?
    Czy mogę zasilić podświetlenie z zewnętrznego zasilacza i powinno działać? Albo przetestować podając +12 przez rezystor na Q8101 (pin4, GATE)?
    Z góry dzięki za podpowiedzi ;)

EDIT.
    Kondensatory za diodami D8101 i D8104 ładują się po włączeniu TV do 30V. W tym momencie następuje mrugnięcie podświetlenia. Z około 25V napięcie spada powoli do poziomu 12V.
    Skąd 30V?
    Coś mi się wydaje, że takie skoki napięcia mogły ubić podświetlenie. Próbowałem zasilić podświetlenie (wyciągnąłem PINy z wtyczki CN8101) z zasilacza labo i bezskutecznie, nie świeci, nawet nie błysnęło.
  • Diolut
    lisek
    Service technician RTV
    Chassis: TPM10.1E LA (TPN10.1E LA)
    Panel: TPT390J1 rev.? (code 199 )

Invertor: 715G5792-P03-000-002M (996590003958)
    - PF7900 , PE7700A , NR111D (8)
    - AO TF4126

Power: 715G5792-P03-000-002M (996590003958)
    - SC1S311 (8) SSC1S311 , LD7591TGS (8), PF8200S (8), CAP004DG-TL (8)
    - FET: K15A60U, AO TF11N70 , P1604ET
    * Link

* (https://obrazki.elektroda.pl/1873860900_1455304371.jpg)
    tyxu
    Level 12  
    Dzięki za schemat ale posiadam go ;)
    Zastanawia mnie tylko jedna rzecz - czy wtyczka podpinana pod CN8101 to jedyne co ma wpływ na podświetlenie?
    Podłączenie zewnętrznego zasilacza pod te piny nie skutkuje zaświeceniem się podświetlenia.
    Jeśli to wina podświetlenia to czy da się coś z tym zrobić czy telewizor do utylizacji?
    mirex
    Level 43  
    Masz zapewne spalone diody w podświetleniu i jeśli nigdy nie rozbierałeś takich matryc, to odpuść, bo skończy się nieciekawie.
    A przynajmniej, jeśli się zdecydujesz rozbierać, to patrz i myśl! Szczególnie na stronę prawą oraz dół.

Na utylizację szkoda. Jest do naprawienia, ale potrzeba kombinacji (wiedzy) lub czasu na zakup podświetlenia oryginalnego. W dodatku zależy jakie listwy zamontowano wewnątrz. Bo TPV robi z tego, co mu w łapy wpadnie. ;)
    tyxu wrote:
    Podłączenie zewnętrznego zasilacza pod te piny nie skutkuje zaświeceniem się podświetlenia.

Jakieś konkrety o tym? ;)
    tyxu
    Level 12  
    Konkrety? Sprawdziłem multimetrem czy nie ma zwarcia, włączyłem TV z odłączonym podświetleniem, poświeciłem latarką żeby się upewnić, że wyświetla obraz i podpiąłem zasilacz laboratoryjny zgodnie ze schematem:
    + pod piny 1 i 2 (VLED+) we wtyczce,
    - pod piny 5 i 6 (LED1) we wtyczce,
    jechałem napięciem od 0 do 12V.
    Prąd cały czas 0A i ani drgnął, podświetlenie oczywiście też żadnych oznak życia.

Zastanawia mnie skąd bierze się to napięcie 30V za diodami D8104 i D8101. Jeśli to nie usterka to tylko pogratulować producentowi, tam powinna być minimum jakaś Zenerka, która by to rozładowała. Spuchnięty kondensator C8112 już wymieniłem.

Na dole pod głośnikami są śrubki, w innych miejscach są zapewne zatrzaski. Macie jakieś wskazówki jak to rozebrać, żeby nie pourywać?

Użytkownik mówił, że nie było wcześniej mrugania, nierównego podświetlenia itd, podświetlenie padło w jednym momencie.

Przyznam, że na codzień zajmuję się z goła innymi rzeczami i wolałbym to oddać komuś do zrobienia niż się w tym babrać. Popatrzyłem, że nie ma podświetlenia to myślałem że będzie coś szybkiego typu uwalony zasilacz.
    mirex
    Level 43  
    tyxu wrote:
    jechałem napięciem od 0 do 12V.
    Prąd cały czas 0A i ani drgnął, podświetlenie oczywiście też żadnych oznak życia.

A dlaczego uważasz, że przy takim napięciu cokolwiek miałoby się dziać?
    tyxu wrote:
    Zastanawia mnie skąd bierze się to napięcie 30V za diodami D8104 i D8101

No przecież masz schemat, a tam wszystko dokładnie widać.
    tyxu wrote:
    Przyznam, że na codzień zajmuję się z goła innymi rzeczami i wolałbym to oddać komuś do zrobienia niż się w tym babrać.

Tak zrób. To najlepsze wyjście.
    A i tak na zasadzie, że fachowcowi również uda się trochę popsuć. ;)
    Nastaw się na czas, koszty i być może widoczne ślady po rozbieraniu matrycy.
    A tą matrycę nawet fachowcowi może się "udać" uszkodzić definitywnie. ;)
    tyxu
    Level 12  
    mirex wrote:

A dlaczego uważasz, że przy takim napięciu cokolwiek miałoby się dziać?

A czemu nie miałoby się dziać? Przecież podświetlenie w tym modelu idzie wg. schematu z 12V ;)

mirex wrote:

No przecież masz schemat, a tam wszystko dokładnie widać.

Jakaś dokładniejsza sugestia?
    kazikszach
    Level 36  
    tyxu wrote:
    A czemu nie miałoby się dziać? Przecież podświetlenie w tym modelu idzie wg. schematu z 12V

Z czego to wywnioskowałeś, bo chyba nie ze schematu?
    tyxu
    Level 12  
    Na pin VLED+ trafia napięcie +12V_PWR obniżone o spadek napięcia na diodach D8104 i D8101, filtrowane przez cewkę L8102, kondensatory C8105 C8113 C8121 C8123.
    Na pin LED1 trafia masa przez rezystory R8127 R8124 R8125 R8126 i tranzystor Q8101, który jest przewodzi po podaniu stanu wysokiego przez IC8501.
    Reasumując na piny CN8101 trafai około +12V i około 0V.
    Mylę się?
    kazikszach
    Level 36  
    tyxu wrote:
    Mylę się?

Bardzo.
    Poczytaj sobie o przetwornicach podwyższających napięcie.
    tyxu wrote:
    Przyznam, że na codzień zajmuję się z goła innymi rzeczami i wolałbym to oddać komuś do zrobienia niż się w tym babrać

To będzie chyba najlepsze rozwiązanie.
    tyxu
    Level 12  
    Faktycznie, na pierwszy rzut oka tego nie zauważyłem ;) Wyszedł brak doświadczenia w tej dziedzinie ;) Spodziewałem się raczej zasilania z 12V przez PWM, a z przetwornicami step-up nigdy nie miałem do czynienia, bo nie było mi to potrzebne i zwyczajnie tego nie zauważyłem ;)
    Zaraz usiądę do tego jeszcze bo pewnie uwalony jest albo Q8104 albo IC8501, ew. coś innego. Ale teraz wygląda to sensownie ;)

Czy mogę spróbować bezpiecznie zasilić matrycę wyższym napięciem z zasilacza zewnętrznego?

EDIT.
    Pomierzyłem co jest na IC8501:

VCC jest
    GND jest
    OVP/DIM=0.8V (tyle wynika z dzielnika napięcia R8202 R8135 R8117
    FB=masa przez rezystor
    CS=0V

DIMOUT=0V, a powinien być stan wysoki żeby była podana masa na podświetlenie
    OUT=0V, nie mam oscyloskopu ale cokolwiek powinienem zmierzyć multimetrem, stan wysoki powinien załączać Q8104 z jakąś tam częstotliwością.

Wnioski:
    - IC8501 jest zasilany
    - ma (chyba?) prawidłowe sygnały wejściowe
    - nie podaje sygnałów wyjsciowych
    Czy mogę założyć, że IC8501 jest do wymiany?
    tyxu
    Level 12  
    Reasumując:
    - FB zależy od tego czy Q8101 jest załączony (skoro podświetlenie się załącza na moment to zapewne tranzystor powinien działać) i tego jaki prąd płynie (a więc od podświetlenia i napięcia za przetwornicą).
    - CS zależy od tego czy Q8104 jest załączony (skoro podświetlenie się załącza na moment to zapewne tranzystor powinien działać) i od napięcia za cewką - domyślam się, że kiedy cewka się naładuje i będzie płynął wysoki prąd, pojawi się stan wysoki na pinie CS i powinien on wyłączyć tranzystor.

Zakładam więc, że na pinie CS sygnał powinien być prawidłowy, skoro tranzystor działa i zasadniczo nie ma co się zepsuć.
    Drogą eliminacji jeśli nie ma sygnału FB to podświetlenie pobiera za mały prąd? Kondensatory gromadzą za mały ładunek, więc napięcie szybko spada i jest za mały prąd? Czy mogę to zweryfikować?
    Mam nadzieję, że podacie mi jeszcze jakąś wskazówkę ;)