Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mazda premacy 1.8b 2000r. sprężynka do reflektora - skąd wziąć

wontroba 17 Feb 2016 20:36 819 4
    wontroba
    Level 9  
    Witam. Mam następujący kłopot - dwa lata temu kupiłem Mazdę Premacy 1.8 b 2000 r. i wszystko ogólnie rzecz biorąc jest w porządku, tylko nie było w lewym reflektorze (od strony kierownicy) tej sprężynki, która utrzymuje żarówkę w odpowiednim miejscu. Zważywszy, że na przeglądach technicznych nie było żadnych kłopotów, diagnosta przymknął oko na jej brak, ale ja chciałbym jednak ją zdobyć... Na okoliczne szroty nawet się nie wybieram, bo klimat taki, że skasują jak za reflektor... Jak zdobyć taką sprężynkę? Tak brzmi moje pytanie i gorąco proszę o jakieś konstruktywne odpowiedzi ;) Pozdrawiam.
  • Helpful post
    3piroman666
    Level 17  
    Witam.
    No sama sprężynka to raczej jest nie do dostania, ale spróbuj może jednak na szrocie od jakiejś inne lampy i dopasuj odpowiednio to będzie najłatwiejszy sposób najlepiej by było wydłubać z oryginalnej rozwalonej lampy. Albo znajdź odpowiednio sprężysty drut i dorób np drut spawalniczy od migomatu odpowiedniej grubości może się nadać. Jako element zamienny jeszcze tego nigdzie nie spotkałem wiec nowe nie do dostania.
    Pozdrawiam.
    wontroba
    Level 9  
    No właśnie wróciłem z piwnicy, bo mam tam 3 stare reflektory od Hondy Civic i wydziabałem z nich te sprężynki. Trochę się różnią, ale może da się przerobić... W razie niepowodzenia, wypróbuję drut z migomatu, wiem, kto ma ;)
  • Helpful post
    3piroman666
    Level 17  
    No to powodzenia, tylko drut dobierz odpowiedniej grubości np 0,6mm się nie bardzo nadaje 0,8mm już trochę lepiej. Miłej zabawy.
    wontroba
    Level 9  
    Przepraszam za zwłokę ;) Kolega mechanik przystosował sprężynkę z Hondy Civic 5 generacji. Dzięki za pomoc ;) Zamykamy ;)