Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
AdexAdex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Metalowe kamery AHD na skrętce - zakłócenia obrazu

18 Lut 2016 09:05 12867 34
  • Poziom 9  
    Witam.
    Posiadam kilka metalowych kamer AHD 1,3 mpx zamontowanych do ściany, które podłączone są do rejestratora skrętką. Po obu stronach zastosowane są popularne niedrogie transformatorki UTP.
    Kamery zasilone są z jednego zasilacza impulsowego 12v 5A. Na wszystkich obraz lekko faluje i pojawiają się poziome pasy. Jeżeli na zasilaczu zostawię podłączoną tylko jedną kamerę (którąkolwiek), problem znika i obraz jest wyraźny i stabilny na tej kamerze. Nie jest to kwestia zbyt małej mocy zasilacza, ponieważ nawet przy podłączonych 2 kamerach pojawiają się zakłócenia.
    Specjalista od kamer twierdzi że powinienem zastosować transformatory UTP z separacją galwaniczną po stronie rejestratora. Takie jak ten: http://ewimar.pl/pl/separator-galwaniczny-na-skretke-utp-exquality-ex-tvg300.html Jak widać cena prawie 100 zł.

    Czy zamiast tego nie można byłoby zastosować zasilacza z separacją galwaniczną? (np. http://www.epulsar.pl/esklep/psac-24vac-4a-4x1a-sep-zasilacz-ac-do-4-kamer-anal,3,10320,3461)

    Ewentualnie w jaki inny sposób poradzić sobie z tymi zakłóceniami? Może samemu dorobić w jakiś sposób tę separację do obecnego zasilania? Na stronach wyczytałem że może być to problem pętli mas, ale elektronikiem nie jestem.

    Pozdrawiam

    ------------------------------------------------
    Ogłoszenie

    Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń


    Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń


    Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne
  • AdexAdex
  • Poziom 33  
    Witaj.Ściany są murowane ,czy metalowe? Jeśli metalowe to trzeba odizolować kamery przez zamontowanie ich na plastikowych uchwytach.
  • Moderator HydePark/Samochody
    Weź miernik w rękę i zmierz te pseudo transformatory. Te "niby" transformatorki, to nic innego jak zwykła redukcja z BNC na listwę zaciskową. nic innego nie ma w środku. Tak samo działają, jakbyś do skrętki wtyk BNC założył. Żadnej symetryzacji sygnału.
  • AdexAdex
  • Poziom 9  
    Obecne transformatorki zamontowane po obu stronach to dokładnie ten model: http://tnij.org/drhm9ps
    One zmieniają impedancję kabla koncentrycznego na symetryczny. Nie mierzyłem ich, ale nie podejrzewam, żeby w środku były puste i była to tylko przejściówka.
    Kamery są zamontowane do murowanych ścian kołkami.
    Może jeszcze raz podkreślę, że gdy zasilę tylko jedną kamerę to obraz jest żyleta.
  • Pomocny post
    Poziom 12  
    Ewidentnie wina mas...
    Kolego powiedz jeszcze jak to jest okablowane? Do każdej kamery dawałeś osobny kabel? czy może na jednej skrętce podłączyłeś kilka kamer? Jak długie są odcinki tych kabli ?
  • Poziom 9  
    Do każdej kamery idzie osobna skrętka. Zasilanie przesyłane jest dwoma parami. Ciężko mi powiedzieć jak długie są te przewody. Mogą mieć około 50-80 metrów.
    Podejrzewam że gdybym każdą kamerę zasilił osobnym zasilaczem, to też by to rozwiązało problem.
  • Poziom 12  
    A zasilanie rejestratora i kamer masz z tej samej fazy?
  • Poziom 9  
    Tak, z tej samej fazy.
    Rejestrator ma swój zasilacz impulsowy, a kamery swój.
  • Pomocny post
    specjalista-kamery przemysłowe
    Słaby sprzęt.... Te trafa to kiszka i one często łapią zakłócenia, ale spróbuj tak: prześlij obraz dwoma parami, tzn ± prześlij kolorem zielonym i pomarańczowym, - biało zielonym i biało pomarańczowym.
    Kolory są ważne!

    Skretka jest ekranowana?

    Co do separacji galwanicznej - to pomoże ale nie musisz kupować z trafem, bo trafa już masz. Kup separator bez trafa, są znacząco tańsze.
  • Poziom 33  
    Te metalowe ściany to jest czasami prabol nawet na koncentryku. Próbowałeś zasilić kamery z akumulatora?
  • Poziom 9  
    Skrętka jest nieekranowana. Ściany są murowane, nie metalowe. Nie zasilałem kamer z akumulatora, może jutro spróbuję.

    Czyli obraz: + zielony i pomarańczowy - biał.zielo i biał. pom.
    A zasilanie już dowolnie parami niebieską i brązową?

    jpl, masz na myśli takie separatory? http://tnij.org/dc6262p
  • Pomocny post
    specjalista-kamery przemysłowe
    Tak Zasilanie pozostałymi parami.
    Co do separatora, tak wygląda, ale ten co pokazałeś nie obsługuje sygnału ahd. Nie będziesz miał obrazu. Poszukaj dedykowanego
  • Poziom 9  
    Po zmianie kabli w skrętce zgodnie z tym co napisał jpl, obraz się wyraźnie poprawił.
    Metalowe kamery AHD na skrętce - zakłócenia obrazu
    Zwłaszcza pod kątem poziomych linii, które szarpały obrazem.

    Występuje jeszcze na obrazie coś w rodzaju pływających cieni. Przesuwają się takie ciemne smugi w lewo i prawo.

    Potwierdza się również to co pisałem wcześniej. Zasilenie każdej kamery z osobnego zasilacza rozwiązuje problem z obrazem całkowicie.
    Zastanawiam się czy by nie kupić kilku takich zasilaczy http://tnij.at/73234 i po wyjęciu ich z obudowy, umieścić w jakiejś skrzynce i zasilić jednym kablem 230V. Miałbym zasilacz z separowanymi wyjściami.
  • specjalista-kamery przemysłowe
    W tym momencie pomysł z zasilaczami jest chyba najtańszym i najlepszym sposobem rozwiązania problemu.

    Oczywiście są jeszcze inne sposoby niwelacji tych zakłóceń - ale można by je stosować w przypadku braku możliwości instalacji oddzielnych zasilaczy.
  • Poziom 11  
    O jakich innych sposobach mowa? Mam identyczny problem.

  • Poziom 24  
    U mnie sytuacja kilka razy się pojawiła. Mam mieszanie uczucia co do zasilania kamer z jednego zasilacza, ale to zależy jakiego. Gdyż:
    - kupiłem 50sztuk używanych zasilaczy samsung SKY typu deskop . Podłączone zawsze po 4 kamery na jednym zasilaczu 3.33A wszystko śmiga bez żadnej awarii. Jestem z nich bardzo zadowolony (koszt jednego 4zł)
    - czasami musiałem montować zasilacz MW power jakiś deskop 2,5A też nie było problemu.
    - modernizowałem jakiś system i był tam bufor. Po dołożeniu kamer i spięciu wszystkich pod ten bufor zaczeły się jaja. Skończyło się oczywiście na tym, że każda kamera dostała osobny zasilacz MW POWER i cześć.

    Czasami trzeba zamontować separator ale ja jednak jestem zwolennikiem wyeliminować problem po nitce do kłębka bo mam nauczkę na potem jak nie robić, by nie tracić niepotrzebnie czasu.

    Jeszcze jedna rada. Warto uziemić rejestrator. Gdyż pomiędzy masami, a ziemią u mnie na impulsowych zasilaczach pojawiało się 110V. Przykra sytuacja gdy w deszczowy dzień ustawia się kamerę, a obok jest instalacja odgromowa i przypadkiem dotykasz tych dwóch elementów...

    Uziemiając jeden rejestrator narobiłem sobie więcej szkody niż to wszystko warte. Po podłączeniu do zacisku pojawiały mi się momentalnie zakłócenia.
    Miałem w tej instalacji 16 zasilaczy za 20zł szt,
    1. Uziom odłączony = zakłócenia na obrazie poziome idą z góry na dół.
    2. Uziom podłączony = zakłócenia poziome + przesunięcie obrazu.

    Wymieniłem na 4szt MW POWER do każdego po 4 kamery. Zakłóceń brak, ale bez podłączonego uziemienia. Jak tylko podłączyłem uziom, przesunięcie w obrazie.

    16szt zasilaczy zawiozłem do hurtowni do zwrotu niestety sprzedawca podłączył u siebie pod kamery wszystko ok.
    Generalnie doszedłem do wniosku, że na obiekcie coś siało w sieci, a zasilacze za 20zł to jakieś kojdy bez filtrów. Zasilaczy w hurtowni mi nie odebrali, zostałem z 16sztukami. Zostały wykorzystane w innych instalacjach na innych obiektach i jakoś działają i nie wprowadzają zamieszania. :)

    Czasami nie rozumiem pewnych rzeczy, ale już mam stałe zasady przy montażu:
    - koniecznie izolacja od metalowych elementów
    - na 1 skrętce 1 kamera
    - problem z zasilaniem bo sieje, biorę inne zasilacze co najmniej dwa różne + akumulator oraz awaryjnie separator galwaniczny.
  • specjalista-kamery przemysłowe
    Witam! Czytam te wszystkie wpisy i napiszę coś od siebie.
    Zamontowałem +/- 800 kamer we wszystkich dostępnych systemach.
    Mam przyjęty standard w montowaniu kamer. Zawsze daję skrętki - nigdy koncentryki. Skrętki przeważnie 5 kat, producenci przewodów różni, zawsze 100% miedź(nie miedziowana). Zasilanie puszczam na parze brązowej i pomarańczowej. Cała para brązowa to minus, a cała para pomarańczowa to plus. Para zielona i niebieska na sygnał. Niebieski plus, biały od niebieskiego to minus, i tak samo para zielona. Zasilacze zwykle impulsowe 12V - jak wiadomo do +/-100m działa, powyżej 100m zasilanie na 24V. Konwerterki typu TR-1D-HD(Video Baluny co jakiś czas trzeba było wymieniać na nowe, bo bywało z nimi różnie). Umiejscowienie CCTV różne(hale przemysłowe, magazyny, biura, domy). Przewody rozprowadzam, zarabiam wtyki DC i podpinam konwerterki, podłączam kamery, ustawiam i gotowe. Możecie wierzyć lub nie, ale nie jeżdżę na poprawki, bo coś nie działa. Ewentualnie czasami po przepięciach zasilacz padnie. Kamery montuję na różnych podłożach, i też żadnych problemów. Dodam, że sprzęt to w 90% Hikvision.

    Problemy ze skakaniem obrazu, czy też pasami w pionie/poziomie w nowych instalacjach, które zakładam nie występują. Jedynie na starych monitoringach zdarzają się takie sytuacje, ale trochę czasu, cierpliwości i też działa jak powinno.

  • Poziom 25  
    To ja dorzucę swoje dwa grosze.
    Po pierwsze...
    kot mirmur napisał:
    Próbowałeś zasilić kamery z akumulatora?

    W większości przypadków to wina "marnych zasilaczy".
    Co do kolorów żył w UTP zawsze daje również "wizję" na zielonej lub pomarańczowej parze, lecz niejednokrotnie używam wszystkich par do przesyłu wizji i obraz jest OK. Mało tego na paru obiektach wizja "idzie kablami telefonicznymi (ok 120 m) i też jest bez zakłóceń. Więc co do kolorystyki żył w UTP jak dla mnie nie ma dużego znaczenia.
    Przyczyną może być "Uziom" zasilania samego rejestratora (o ile jest) lub zasilacze kamer.

  • Poziom 9  
    Witam,
    Myślę, że podwajanie żył nie jest rozwiązaniem.
    Proszę podłączyć sygnał używając dowolnej pary, a wszystkie pozostałe żyły obustronnie podłączyć do masy.
    Pozdrawiam
  • Poziom 11  
    Witam.
    Odnośnie kopania.
    Instalowałem rejestrator, nie uziemialem go, bo nie miałem w sumie jak: zasilany ze swojego zasilacza, a nigdzie nie było gniazda z uziemieniem.
    Instalacja podczas deszczu, mokre podłoże, mokra drabina i wszystko mokre. Obudowa kamer kopie jak się stoi na mokrej drabinie.
    Wydaje mi się że to od TV, po kablu HDMI. Jak wyłączyłem cały system, a został tylko HDMI to dalej kopało.

    Jak wyzeruje rejestrator to wyzeruje też HDMI w TV. Nie wiem czy to dobre dla TV.
  • Poziom 32  
    dawidedziu napisał:
    Witam! Czytam te wszystkie wpisy i napiszę coś od siebie.
    Zamontowałem +/- 800 kamer we wszystkich dostępnych systemach.
    Mam przyjęty standard w montowaniu kamer. Zawsze daję skrętki - nigdy koncentryki

    To ja też dodam coś od siebie choć do takiej liczby instalacji mi daleko. Na koncentryku nigdy nie miałem problemu a na skrętce i owszem i to dokładnie taki jak autor tematu. Rzeczywiście jest to problem pętli mas i problem rozwiązuje dołożenie szeregowo dwóch kondensatorów o pojemności rzędu 33µF ( lub oddzielne zasilacze). Podobny problem występuje gdy kamera jest przykręcona na przykład do blaszaka. I rozwiązanie jest takie samo. Z moich obserwacji na skrętce mimo wszystko obraz jest ciut gorszy niż na koncentryku. Dodam także, że gdy sygnał puścimy koncentrykiem to można kilka kamer zasilić jednym przewodem dzięki czemu nie ma konieczności prowadzenia oddzielnych kabli zasilających. I pomimo tego żadnych zakłóceń nie obserwuję. Bardzo wygodne gdy kilka kamer jest jedna za drugą

  • Poziom 30  
    A ja analog robię tylko po koncentryku. Koniec !
    Jak jest skrętka położona to niestety - trzeba sobie radzić ;)

    Darek.S napisał:
    Z moich obserwacji na skrętce mimo wszystko obraz jest ciut gorszy niż na koncentryku.

    A i jest faktycznie !

  • Poziom 24  
    Fotodetektor napisał:

    Darek.S napisał:
    Z moich obserwacji na skrętce mimo wszystko obraz jest ciut gorszy niż na koncentryku.

    A i jest faktycznie !


    Zgadzam się.

    Na skrętce występuje też zjawisko przenikania sygnału i obraz może się nakładać na siebie i jest przesunięty minimalnie w bok. Miałem tak już kilka razy.


    Na koncentryku nigdy nie miałem problemów.
  • Poziom 32  
    To jak już tak sobie tak dyskutujemy to powiem, że zjawisko zakłóceń wystepuje różnie na różnych rejestratorach. Miałem bowiem okazję przetestować kilka i to akurat u siebie na różnych kamerach. Tak sie składa, że kamera Hikvision i to dobrej klasy wypada kiepsko na rejestratorze Tayama. A podobna kamera Ncam grubo lepiej. Ale do rzeczy. Na taniutkim rejestratorze od Tayamy wyraźnie gorszy obraz na monitorze. Na smartfonie już znacznie lepiej. Na tych samych kamerach na rejestratorze od Ivela dużo lepiej. I to zarówno pod względem ostrości jak i wspomnianych zakłóceń z powodu pętli masy ( choć oczywiście nadal występują a celowo do testów nie założyłem separacji (kondensatory). Widać nie bez kozery cena rejestratorów ma dwukrotną różnicę :|. Zamierzam jeszcze sprawdzić to na rejestratorze Hikvision.
  • Poziom 2  
    Darek.S napisał:
    dawidedziu napisał:
    Witam! Czytam te wszystkie wpisy i napiszę coś od siebie.
    Zamontowałem +/- 800 kamer we wszystkich dostępnych systemach.
    Mam przyjęty standard w montowaniu kamer. Zawsze daję skrętki - nigdy koncentryki

    To ja też dodam coś od siebie choć do takiej liczby instalacji mi daleko. Na koncentryku nigdy nie miałem problemu a na skrętce i owszem i to dokładnie taki jak autor tematu. Rzeczywiście jest to problem pętli mas i problem rozwiązuje dołożenie szeregowo dwóch kondensatorów o pojemności rzędu 33µF ( lub oddzielne zasilacze). Podobny problem występuje gdy kamera jest przykręcona na przykład do blaszaka. I rozwiązanie jest takie samo. Z moich obserwacji na skrętce mimo wszystko obraz jest ciut gorszy niż na koncentryku. Dodam także, że gdy sygnał puścimy koncentrykiem to można kilka kamer zasilić jednym przewodem dzięki czemu nie ma konieczności prowadzenia oddzielnych kabli zasilających. I pomimo tego żadnych zakłóceń nie obserwuję. Bardzo wygodne gdy kilka kamer jest jedna za drugą


    Rozumiem że kondensatory szeregowo na plus i minus zasilania tak? No i powyżej 12V czyli elektrolit 16V powinien dać radę?
  • Poziom 33  
    Witajcie koledzy, te kondensatory 33mikroF, niby mają być podłączone szeregowo- kolega Darek się chyba pomylił.
    Z mojej praktyki wychodziło tak- zakłócenia, bez względu na rodzaj instalacji [ koncentryk, skrętka] znikały po odseparowaniu kamer od metalowych konstrukcji, przez dołożenie uchwytów plastikowych, przekładek izolacyjnych.
    W niektórych wypadkach trzeba było nawet użyć starych zasilaczy Pulsar-czysta separacja galwaniczna>trafo+stabilizator .
  • Poziom 32  
    piotrek_112 napisał:

    Rozumiem że kondensatory szeregowo na plus i minus zasilania tak? No i powyżej 12V czyli elektrolit 16V powinien dać radę?

    Nie na zasilaniu bo kondensator zamknie obwód zasilania ale na symetryzatorach. Plusami ( lub minusami ) do baluna.
    Darek.S napisał:
    Dodam także, że gdy sygnał puścimy koncentrykiem to można kilka kamer zasilić jednym przewodem dzięki czemu nie ma konieczności prowadzenia oddzielnych kabli zasilających. I pomimo tego żadnych zakłóceń nie obserwuję. Bardzo wygodne gdy kilka kamer jest jedna za drugą

    A to muszę chyba lekko zdementować bo właśnie na ostatniej instalacji ( 4 kamery AHD - Ivel) na ostatniej jakby obserwuję cień obrazu przesuwający się w fazie . I chyba niestety Sprzężenie może być właśnie po zasilaniu - wcześniejsze kamery pobierają prąd i na wspólnej rezystancji odkłada się spadek napięcia. Choć zaraz po odpaleniu było O.K. czyli być może jakaś stykologia. Ale na pewno najbezpieczniej prowadzić oddzielne zasilanie do każdej kamery. Nie bez kozery kable monitoringowe mają zasilanie. Niestety generuje to problem w układaniu kabli i konieczność stosowania większych korytek :cry:

  • Poziom 30  
    Za chwile Poc zaczniesz zakładać i problem z głowy ;)
    Póki co cena spora.
  • Poziom 32  
    Darek.S napisał:

    A to muszę chyba lekko zdementować bo właśnie na ostatniej instalacji ( 4 kamery AHD - Ivel) na ostatniej jakby obserwuję cień obrazu przesuwający się w fazie . I chyba niestety Sprzężenie może być właśnie po zasilaniu - wcześniejsze kamery pobierają prąd i na wspólnej rezystancji odkłada się spadek napięcia. Choć zaraz po odpaleniu było O.K. czyli być może jakaś stykologia. Ale na pewno najbezpieczniej prowadzić oddzielne zasilanie do każdej kamery. Nie bez kozery kable monitoringowe mają zasilanie. Niestety generuje to problem w układaniu kabli i konieczność stosowania większych korytek :cry:

    Niestety sprzężenie nie było po zasilaniu. Na szczęście nie ciągnęliśmy odddzielnego zasilania do zakłócającej kamery tylko zrobiliśmy próbę. Zakłócenie było po chrominancji i widoczne było tylko wtedy kiedy któraś kamera wyłączała kolor. Niestety cztery kable sygnałowe idą w jednym korytku i sygnał chrominancji przenikał z jednego do drugiwgo . Myśle, że gdbyby kable były klasy Triseta a co najmniej RG6 CU Trishield ( a były RG6CU) to problemu by nie było. Problem został rozwiązany przez przełączenie zakłócanych kamer z AHD na TVI. Różne sposoby modulacji sygnału chrominancji wyeliminowało zakłócenia ( a nie tyle zakłócenia co ich widoczność na obrazie). Ciekawe jak by to wyglądało na skrętce?

  • Poziom 24  
    Darek.S napisał:
    Problem został rozwiązany przez przełączenie zakłócanych kamer z AHD na TVI.


    kolejny przykład, że standard AHD to dno w porównaniu z CVI i TVI