Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Projektor multimedialny - ciąg dalszy tematu

boniu 20 Jun 2005 17:43 74671 305
phoenixcontact
  • Witam Wszystkich!!!
    Dla mnie bomba od dawna sie zastanawiałem nad taką konstrukcją bo posiadam całkiem porządny projektor Diapol ale nie wiedziałem skąd wziąc matryce.
    chyba sie za to wezme.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    boniu
    Level 11  
    Has specialization in: elektronik
    boniu wrote 31 posts with rating 1. Live in city Katowice. Been with us since 2004 year.
  • phoenixcontact
    Vailix
    Level 12  
    U mnie już prawie wszystko gotowe - LCD podłączony do PC, czekam tylko na rzutnik. I tu mam pytanie - czy żarówka o mocy 150W nie bedzie za mocna dla matrycy?
  • phoenixcontact
    takaba
    Level 19  
    Vailix: ja bym sie zastanawial inaczej, "czy 150W nie jest za slaba dla matrycy". Wez pod uwage, ze matryca oslabia strumien swiatla 10x. Czyli jesli lampa daje 1000lm to na scianie masz tylko 100lm. Inna sprawa to grzanie i wypalanie sie matrycy. Aby zapobiec grzaniu sie musisz ja dobrze chlodzic (polecam wydajny wentylator od PC) i by zabezpieczyc przed "blaknieciem" proponuje zastosowanie jakiegos filtru UV (np. od aparatow fotograficznych). Zwazajac jednak na to, ze w profesjonalnych projektorach LCD nie wyeliminowano problemu zurzywania sie matrycy - Tobie tez nie uda sie temu zapobiec. Btw. mozesz dac nr aukcji na ktorej kupiles swoja matryce?

Diapol ma soczewke o srednicy 5.7cm a LCD 2.5" ma przekatna 6.3cm - jak to mozna pogodzic? Jedyne co mi przychodzi do glowy to zmiana soczewki na jakas o wiekszej srednicy. Jesli ktos zna lepszy sposob, albo propozycje gdzie mozna kupic soczewki, to chcetnie wyslucham.
    chaka
    VIP Meritorious for electroda.pl
    za matryca usta wdlon i zobacz jakiej wielkosic kolko pojawi sie na reku. Jesli bedzie wieksze od soczewki ktora bedzie w miejscu reki to znaczy ze poprzednia soczeka powinna byc mocniejsza.
    takaba
    Level 19  
    ok, to juz wiem jak spradzic czy soczewki sa ok :-) Ale mi chodzi o to, jak wsadzic matryce 2.5" do Diapola :-)

A moze ktos wie, jak dobrac ogniskowe, zeby samodzielnie wykonac sobie uklad optyczny projektora?
    Vailix
    Level 12  
    takaba: Sam wykonujesz układ optyczny, ten z rzutnika sie nie nadaje ?
    Widze że też budujesz projektor - jak u Ciebie z pracami ? Ja mam już gotowy LCD, podłączany do kompa za pomocą TV-outa. Jakość mojego LCD jest niby fatalna, bo to Super Pasywna matryca, 176 na 220 pix :-)
    Ale mnie wystarczy - mam identyczny LCD w komie i po rzuceniu obrazu na ściane było ok :-D
    takaba
    Level 19  
    Vailix:
    1. Ten z rzutnika nadaje sie... do matrycy 2" a np. newision ma 2.5" - ten mialby niedoswietlone rogi.
    2. Na razie to sie wacham, czy wrocic do budowy mojego projektora 15" czy kupic sobie matryce 2" i robic na nim. Troche szkoda mi tych 400zl poniewaz nie jestem pewien efektu. Podaj nr aukcji na ktorej kupiles matryce, moze kupie te sama.

---

Hmm, czyli to po prostu telewizorek LCD. Zazwyczaj ludzie odradzali wykozystawania takich w projektorach, czyzby bezpodstawnie?
    Vailix: to czego Ci jeszcze brakuje do skonczenia projektora?
    Vailix
    Level 12  
    Czego mi brakuje - obudowy ;-) czyli rzutnika. A co do jakości LCD w tym TV to zgadzam się że jest fatalna, i nie spodziewałem się że przy tej samej rozdzielczości i rozmiarze matrycy moja Nokia bedzie miała o niebo lepszy obraz, ale cóż... (zobaczymy na ścianie ;-) )
    takaba
    Level 19  
    Mowiles, ze rzucales obraz z komorki na sciane, wiec myslalem, ze masz jakis rzutnik.
    Czyli mamy dokladnie odwrotne sytuacje: Tobie brakuje rzutnika a mi matrycy :-D
    radziwon
    Level 11  
    Ponawiam pytania :
    Gdzie w Polsce można kupić porządne soczewki fresnela (na monitor 15`) ? Czy pozostają tylko sklepy typu lumenlab ? Gdzie w Polsce można kupić obiektywy ? Czy nadadzą się obiektywy od starych lustrzanek ? Ile kosztują soczewki fresnela i obiektywy w serwisach rzutników pisma (bo ponoć b. drogo). I czy znacie adres tego forum "alternatywnego" do projektorium o którym pisali ?
    Pozdrawiam Piotrek
    takaba
    Level 19  
    radziwon:

1. Musisz szukac :) Ja kiedys mialem okazje kupic na allegro za 120zl, ale zadko sie zdarzaja takie aukcje.
    2. Obiektywy, hmm... nie bedzie prosto. Albo w serwisie epidiaskopow, albo... nie wiem :)
    3. Obiektywy od lustrzanek sie nadaja, ale nie do projektorow 15" bo maja za mala ogniskowa.
    4. Tak, w serwisach kosztuja bardzo drogo :) Dokladnej wyceny Ci nie podam bo nie znam.
    5. Te alternatywne forum to http://www.projektorium.pl/ ale dostep do niego jest platny.
    Vailix
    Level 12  
    radziwon - ja na Twoim miejscu najpierw rozglądnąłbym się na Allegro - czasem można tak kupić coś ciekawego za rozsądne pieniądze :-)
    Zamawiam Rzutnik - Diapol 150 ;-)
    dexon
    Level 12  
    chłopaki mają racje ,ja obiektyw 3 soczewkowy o ogniskowej 34cm właśnie kupiłem na allegro.ale też mam problem ze znalezieniem soczewki fresznela do matrycy 15 cali znalazłem taką 28,5 na 28,5cm ale jest zamała.Zarejestrowałem sie na projektorium , mam nadzieje że tam coś znajde.Jak tylko zdobęde soczewke to od razu zabieram sie za budowe.
    speed250
    Level 15  
    no panowie jak tam wasze konstrukcje projektorow?
    nie bylo mnie znow dlugo, ale to sie teraz zmieni , mam wiecej luzu teraz wiec bede mogl odpowiadac na wasze pytania.
    takaba
    Level 19  
    speed250: skoro mozesz odpowiedzc na pytanie :) to mnie ciekawi, jak zrobic zeby rzutnik diapol o soczewce o fi 57mm (czy cos kolo tego) mogl wspolpracowac z matryca LCD 2.5" (65mm). Bo z tego co sie orientuje to Ty jakos rozwiazales ten problem (chyba, ze Twoj rzutnik mial jakies wieksze soczewki). Bylo by tez milo gdybys zapodal zdjecie sciany gdy wyswietlasz na niej jakis film z napisami (bo ponoc sa takie fotki na projektorium do ktorego nie mam dostepu).
    speed250
    Level 15  
    takaba na projektorium sa moje fotki , ale w czesci za free tez sa w galerii, sam sprawdz ,a co do sciany to juz byly tez zdjecia na samym poczatku. Co do soczewki aby doswietlic wszystkie rogi trzeba zastosowac wieksza soczewke rozpraszajca, odpowiednia ja umocowaci wyosiowac.
    dexon
    Level 12  
    radziwon,ja obiektyw znalazłem w dziale RTV i AGD › TV, Video i DVD › Projektory na allegro zaglądaj tam czsami od czasu do czasu można natrafić na coś przydatnego.A wiecie szukałem czegoś żeby użyć jako reflektor i już miałem kupić miske metalową ale wpadłem na taki pomysł ,żeby użyć reflektor od lampy samocodowej.Przeleciałem sie po sklepach i znalazłem reflektor od lampy ciągnikowej w cenie 5 złociszy.Jest okrągły ma super połysk i wielkość w sam raz ,tylko na środku jest mały otwór na żarówke ale to chyba tak za bardzo nie będzie przesz kadzać.Zaczął bym już wszystko składać tylko ta nieszczęsna soczewka Fresnela nigdzie jej nie moge znaleść.
    takaba
    Level 19  
    speed250:
    - wiem, ze w czesci otwartej sa fotki, ale tylko te co na ekektrodzie, a chcialem zobaczyc jakas fotke z filmu z napisami.
    - a gdzie dostac taka soczewke, bo dzwonilem do producenta soszewek to powiedzieli mi, ze moga zrobic kazda (zaznaczyli, ze drogo) ale do fi 51mm :(

radziwon: looknij na prywatne wiadomosci
    ripper
    Level 11  
    Czy wiecie jaki konkretnie model moniora lcd 15' mozna zastosowac do projektora wlasnej roboty, bo niechce wydac 700 zl i zeby sie okazalo ze na matrycy jest jakas folia ktora uniemozliwia zastosowanie jej do rzutnika?? no i waze zeby sie jakos sensowanie rozkladal.

ps. rozumiem ze ksiazka jest za kase ale pomysl z platnym forum projektorium jest dla mnei chory i zaprzecza zasadom spolecznosci internetowej, ktora opiera sie na wzajemnej checi pomagania sobie, gdyby wszyscy tak mysleli internet bylby do kitu

ps2. znalazlem ciekawa rzecz jesli ktos chcial by robic projektor bazujac na rzutniku pisma, jest sklep ktory sprzedaje takie rzutniki 2100 lumenow w promocji za 490 zl z 5 letnia gwarancja
    radziwon
    Level 11  
    Quote:
    ps. rozumiem ze ksiazka jest za kase ale pomysl z platnym forum projektorium jest dla mnei chory i zaprzecza zasadom spolecznosci internetowej, ktora opiera się na wzajemnej checi pomagania sobie, gdyby wszyscy tak mysleli internet bylby do kitu

nie ty jeden tak myślisz :]. Najlepsze jest to że on sprzedaje cudzą wiedze :]

Quote:
    ps2. znalazlem ciekawa rzecz jesli ktos chcial by robic projektor bazujac na rzutniku pisma, jest sklep ktory sprzedaje takie rzutniki 2100 lumenow w promocji za 490 zl z 5 letnia gwarancja

Obawiam się ze 2000 lumenów to troche za mało - przez matrycę przechodzi ok 10% a komercyjne projektory nie schodzą poniżej 1000. Czyli z niego przyda się tylko soczewka fresnela - prawdopodobnie za mała- i obiektyw -prawdopodobnie 1-soczewkowy- taniej wyjdzie sciągnąć potrzebne rzeczy z USA albo niemiec/francji - tam troche "specjalnych" sklepów jest.
    ripper
    Level 11  
    Quote:
    nie ty jeden tak myślisz :]. Najlepsze jest to że on sprzedaje cudzą wiedze :]

wlsnie wiec ja nigdy nie kupie ksiazkie i to nie dla tych marnych parunastu zlotych tylko dla zasady, mam nadzieje ze na elektrodzie ten watek rozwinie sie na tyle zeby pomogl innym w konstrukcji tego projektorka, ja tym tematem zainteresowalem sie dopiero wczoraj ale deklaruje ze bede zamieszczal tu na biezaco ciekawe informacje na ten temat
    radziwon
    Level 11  
    Ja też mam taki plan ale coraz bardziej mnie korci :/. Właśnie dlatego pytałem o to alternatywne forum (do projektorium) bo coś było w części otwartej ale Grupa Trzymająca Władzę usuneła link. Także : czy znacie ten adres ? Google nic szczególnego nie mówi. A jak nie ma czegoś takieg to czy myślicie że przydaoby sie inne forum ? (żeby nie cisnąć się w jednym wątku na elektrodzie :) )
    ripper
    Level 11  
    uwaga1) co do mojego pytania wyzej jaki lcd - przeciez mozna skontaktowac sie z serwisem danego progucenta i tam sie dowiem czy jest ta folia na matrycy czy nie - tak wiec juz nieaktualne chyba ze ktos jakis LCD poleca
    ja chyba zastosuje LCD 15' LG 150s - mojej dziewczyny a namowie ja zebysmy kupili jej wiekszy, mysle ze to jest najrozsadniejsze bo za 2 miechy wychodzi jego gwarancja

uwaga2)po przemysleniach ja chyba zaczne budowe w ten sposob ze lcd-ekiem zajme sie w ostatniej chwili najpierw skoncentruje sie na opracowaniu projektora oswietlenia, obiektywu, do testow posluzy mi foliogram ktory wydrukuje na foli o zblizonej do matrycy przepuszczalnosci ok 10% a dopiero na koniec cala konstrukje umieszcze w wentylowanej obudowie

teraz pare pytan
    pyt-1) czy soczewka fresnela swoja powierzchnia muci pokrywac sie w 100% z ekranem lcd i czy moze byc troche mniejsza, bo najwieksze frsnele jakie mozna dostac (przynajmniej jakie udalo mi sie znalezc) to 28x28 - na wysokosc bedzie dobra ale na szerokosc za krotka w stosunku do lcd 15"
    pyt-2) czy ktos sie orientowl ile w serwisie rzutnikow pisma kosztuje taki fresnel z prawdziwego zdarzenia, bo byla mowa z ejest drogi ale nikt nie napisal jak drogi
    Johnyfaser
    Level 2  
    witam piszę po raz pierwszy na tym forum. Jeśli chodzi o fresnele to muszą one pokryć się z całą powierzchnią matrycy.Oczywiście nie ma problemu jeśli np. ok 5 mm jest fresnel węższy od matrycy. Można to skorygować poprzez zmniejszenie pulpitu monitora jego ustawieniami tj. zmniejszenie jego szerokości i wypośrodkowanie .Jedno jest pewne jeśli obraz uzyskany na matrycy niepokryje się jakąś częścią z fresnelem to tej właśnie części potem na ekranie nie zobaczysz.Następna sprawa to ,że do matryc 15 calowych na pewno nie nadają się te fresnele 28 cm oferowane najczęściej na allegro żaden monitor /przynajmniej ja takiego nie spotkałem/nie jest w stanie zbliżyć się do tych rozmiarów swoimi ustawieniami . Są te fresne najczęściej odzyskiwane z rzutników foliogramów prod. polskiej typu "Lech".W/g mnie jest błędem zaczynać budowę projektora bez posiadania matrycy LCD i odpowiedniego do niej fresnela. Jest wielkim problemem znalezienie odpowiedniego fresnela do marycy 15 calowej.Bardzo rzadko ktoś taki oferuje do sprzedaży.Takie fresnele są używane w niektórych rzutnikach foliogramów 3M nowej generacji czyli za ok. 1000 zł.Jeżeli zwrócicie się do dealera takich rzutników o ewentualny zakup fresnela to cena wyrwie was z butów nie pamiętam jaka była ta cena ale na pewno się nie opłaca.Najprostszym rozwiązaniem dla matryc 15 jest poszukanie taniego rzutnika foliogramów starszej generacji / rok ok. 95/ firmy 3M dokładnie takiego : http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15366&item=7511345409&rd=1&ssPageName=WDVW .Ja kupiłem taki rzutnik w Polsce na giełdzie elektronicznej za kwotę 150 zł.Przerobiłem taki rzutnik poprzez wymontowanie oryginalngo oświetlenia następnie w bardzo prosty sposób zamonowałem metalohalogen 400 watt dwutrzonkowy.Upchałem w tym rzutniku statecznik,kondensator,zapłonnik.Odsłoniłem całą powierzchnię fresnela poprzez usunięcię tej czarnej ramki.Rzutnik taki ma bardzo ważną sprawę tj. duże lustro "optyczne" przekazujące światło na fresnela. Cała komora oświetleniowa jest zamknięta i to jest ważne bo przez takie rozwiązanie zarówa nie grzeje bezpośrednio fresnela i co za tym idzie matrycy.Jest wiele problemów z utrzymaniem odpowiedniej ciepłoty na matrycy. Znam wiele niuansów i minusów projektorów samoróbek jak będzie was to interesowało to Wam napiszę.Nie kupujcie i nie rozkręcajcie monitorów LCD w ciemno bo wiekszość z nich sie nie nadaje z racji niewygodnej do zastosowania elektroniki bocznej matrycy oraz tasiemki z mikrowłóknami w kształcie litery "L" która łączy elektornikę boczną matrycy w ten sposób ,że matryca jest zasłonięta.Przedłużani takiej tasiemki samemu to jest prawie samobójstwo, wiele osób popsuło swoje matryce przez tą tasiemkę, jeśli już znajdzie się fachowiec który podejmie się przedłużania takiej tasiemki to kosztuje to ok.100- 150 zł /jest to praca pod mikroskopem/.Podaję jeden pewny monitor nadajacy się do budowy projektora na bazie 15 calowej matrycy : iiyama Prolite E 380 S . Posiada on matrycę kontrastu 450:1 ,bardzo dobrej przepuszczalności swiatła, reakcji matrycy 23 ms. Nie posiada on tej tasiemki ani też elektoniki bocznej matrycy.Sa jeszcze inne m-ki Benq i Gateway.Dalej budowanie projektora na bazie matrycy poniżej 350 : 1 kontrastu tez uważam za pomyłkę. Kontrast jest bardzo ważny i to on przedewszystkim decyduje o jakości obrazu który uzyskamy. Ripper masz 99% szans ,że w tym twoim LCD LG 150S trafisz na tą cholerną tasiemkę.Mam takie samo zdanie o sprzedawaniu cudzych pomysłow na allegro w postaci pseudoporadników i płatnego dostępu do for o takiej tematyce. Sam byłem użytkownikiem takiego fora i szczerze sobie tam nie pogadałem gdyż jest ono prowadzone przez właścicieli po kątem tylko ich pojętego interesu .Każdy niewygodny dla nich post podważajacy ideę budowy projektora w jakikolwiek sposób jest bewzględnie i arogancko kasowany a użytkownika się banuje tam trzeba klaskać i się nieodzywać. Nie wszystko złoto co się świeci.Zanim podejmiesz się budowy projektora trzeba sie dokładnię zastanowić.Na tamtym forum praktycznie żaden projektor zbudowany na bazie matrycy 15 calowej nie zmieścił się w kwocie 1500 zł.Najczęściej jest to kwota ok. 1800-2000 zł. a i tak ich budowniczowie dalej syzyfowo walczę z ich niedociągnięciami i niestety w żadnym z nich obraz nie powala z nóg.Problemu niedoświetlonych rogów w mnieszym bądź wiekszym stopniu jeszcze nierozwiazał nikt i raczej nie rozwiąże.
    ripper
    Level 11  
    Wielkie dzieki dla johnyfaser takich postow nam trzeba wiecej co do "tamtego forum" to poczytalem sobie posty w otwartej czesci jak arognacko odnosza sie wlasciciele do uzytkownikow jak (atmosfera jak putinowskiej rosji), ludzie narzekaja ze kupili ksiazke a dostepu nie maja, wtedy pada odpowiedz: popros, poczekaj, pocaluj w dupe to moze laskawie wejdziesz na forum (przepraszam za brzydkie slowo mam nadzieje ze sie nikt nie polasi na 2 punkty i mnie nie zglosi) ciesze sie ze na internecie jeszcze wiekszosc ludzi jest normalna jak johnyfaser a nie jak tamte typki spod ciemnej gwiazdy.

Dobra moja propozycja jest taka mamy fachowca albo kilku mam nadzieje ze speed250 sie nieprzestraszyl naszej krytyki projektorium i nam jeszcze pomoze, mysle ze jak mamy jakies watpliwosci powinnismy pytac bo jest kogo.

johnyfaser
    pytanie1 moglbys rozpisac ile ciebie kosztowal projektor (najlepiej poszczegolne czesci) i czy jestes zadowolony z efektu (jakosc/cena)
    pytanie2 czy stosowalej jakis wlasny dodatkowy system chlodzenia
    pytanie3 czy robiles projektor w wersji monitor pc, czy masz wbudowana jakis konwenter sygnalu svhs -> vga (zeby mozna bylo besposrednio podlaczyc dvd albo tunerek cyfrowy)
    takaba
    Level 19  
    radziwon ma racje, rzutniki pisma maja za mala jasnosc. Musi byc 20 tys lm a tyle da Ci tylko HQI. Co do resnela faktycznie musisz sie zorientowac czy bedzie pasowac to matrycy 15".

Ja do speeda250 mam pytanie o jakos projektora 2". Bo 15" byly walkowane tysiace razy i w necie sa tysiace zdjec. Ale w projektorze 2" zastanawie mnie wiele rzeczy:

1. Jasnosc - w projektorach stosuje się HQI 400W a w 2" tylko 150W i to na dodatek zwykly halogen (ktory ma znaaacznie mniejsza wydajnosc od metal-halogenu) dlatego pytam, czy w dzien da się ogladac jakis film?
    2. Rozdzielczosc - czy przy jakiejs rozsadnej przekantej powiedzmy 100" na sciani widzisz "czegly" czy obraz jest znosny. A przedewszystkim czy napisy do filmow daje się odczytac.
    3. Jaka przekatna odalo Ci się osiagnac?
    4. Prawde powiedziawszy matryce 2" pomimo swojej duzej ceny sa niskiej jakosci. Jak to jest z kontrastem i czasem reakcji? Czy czarny kolor w filmie jest na prawde czarny? I czy obraz nie "smozy"?
    5. Czy normalny komputerowy wentylator 80mm starcza do schlodzenia matrycy?

Scalono 3molo
    speed250
    Level 15  
    odp.1. w dzien jest tragedia cos widac , no chyba ze zaslony zasuniesz to jest o niebo lepiej nawet na 50W zarowce

odp.2. no ta matryca 2" ma swoje ograniczenia, te cegly czy subpiksele da sie rozmazac delikatnie i jest ok. Co do napisow , da sie je czytac jak najbardziej , jedyne napisy ktore nie da sie czytac to napisy koncowe filmu jak sa bardzo malutkie.

odp.3. przekatna obecna obrazu to 194cm na obiektywie o ogniskowej 50mm

odp.4. tak jest czarny jest czarny i bedzie czarny jak ne bedziemy szalec z mocniejsza zarowka, czym silniejsza, tym automatycznie czarny jest juz szary.Obraz nie smozy ani nie ma zadnych przeplotow.

odp.5.jest w zupelnosci wystarczajacy, moze byc nawet 40mm
    Johnyfaser
    Level 2  
    Kiedy kupowałem swoje części to był okres przełom starego i nowego roku więc ceny niektórych komponenów mogły ulec zmianie :
    1/ rzutnik foliogramów taki jak pokazałem koszt 150 zł /handlarze towaru z Niemiec/
    2/zarówka metalohalogen "osram" typu FC2 czyli dwutrzonkowa o bardzo dobrej temperaturze barw wraz z mocowaniami FC2+ statecznik +kondensator +zapłonnik koszt z kosztami przesyłki około 370 zł. żródło firma "warlight" z Gostynina tel.024 2355157. Jest tam spoko człowiek który pomimo trudności z załatwieniem dwutrzonkowej żarówki postara sie na pewno ją załatwić. Dlaczego ja proponuję żarówkę dwutrzonkową a dlatego ,że jest mniejsza, krótsza i ma mniejsza średnicę bańki od tych jednotrzonkowych.Jest to pomocne przy zastosowaniu mniejszego odbłyśnika a nie jakiejś wielkiej chochli które potem żółkną od temperatury.
    3/Monitor LCD IIyama Prolite E 380S /nowy/ - koszt ok.770 zł /wraz z przesyłką/ - żródło allegro./teraz może być już taniej/
    4/kondensor czyli soczewka - żaroodporna koszt ok. 30 zł / żrodło krajowe jednorazowe a pochodziła z EXLUSIVE/.Możecie próbować na nieżaroodpornych z odzysku z powiększalników ale ostrzegam ,że często pękają od temperatury.
    5/ wiatrak z zasilacza do kompa do chłodzenia komory oświetleniowej /w rzutnikach jest bardzo dobre chłodzenie fabryczne wyciagające gorące powietrze ale ja zastosowałem jeszcze jeden wtłaczający zimne powietrze do tej komory.Wiatraki 3 szt. od procesorów komputerowych do chłodzenia całej powierzchni od zewnątrz i wewnątrz matrycy.Zasilacz do wiatrków - może być od kompa.Wszystkie te wiatraczki kupiłem na giełdzie komputerowej jako używane za jakieś 20 zł.Zasilacz użyłem jakiś 12 V od instalacji alarmowej był mały i wydajny miałem go gratis.

Do pewnego momentu tak zamknął mi się koszt czyli ok.1340 zł. To i tak było mniej niż wydawali inni z racji innych komponentów np monitory typy BENQ kontrast 500:1/koszt wtedy ok. 1000 zł/ dodatkowo jeszcze kupowali wszystkie materiały potrzebne do zrobienia obudowy /sklejki,deski,ramki do matrycy srubki nakrętki,katowniki i inne potrzebne akcesoria/
    Dlaczego zdecydowałem się na przerobienie rzutnika foliogramów? Pierwsza sprawa to było przyjęte założenie ,że nie wykonam - nie ustawię komponentów lepie niż to robił producent. Każdy projektor DIY jest bardziej lub mniej wierna kopią rzutnika foliogramów i to napodstawie tej technologii buduje się projektory DIY. W przypadku budowy od podstaw musicie wykonać mnóstwo testów zwiazanych z ustawieniem odbłyśnika + źrodła światła + ustawienia kondensora wzgledem fresnela a następnie względem obiektywu.Wyłapanie optymalnych odległości , ogniskowych tych komponentów nie jest proste i sprawia wiele problemów.Dalej pod uzyskane ustawienia musimy teraz wykonać obudowę i też nie jest to proste. Czyli wszystko to co masz gotowe i poustawiane od razu po zakupie rzutnika foliogramów. Prawdą jest to ,że oświetlenie halogenowe takich rzutników jest za słabe i się nie sprawdza.Zywotność tych oryginalnych zaróweczek też jest słaba. Trzeba w nim wymienić to oświetlenie na metalhalogen.Nie można tez kupić pierwszego z brzegu rzutnika. Pierwsza sprawa musimy wiedzieć czy rozmiar fresnela w nim zastosowanego odpowiada wielkości posiadanej przez nas matrycy 15 .Druga sprawa to rozwiązania w jego wnętrzu. Nie polecam zakupienia rzutnika któego oświetlenie jest zamontowane w jednej komorze z fresnelem tzn. żarówka na jego dnie a nad nią fresnel. Przy wymienieniu oświetlenia na metalohalogen w takim rzutniku może doprowadzić do przegrzania fresnela ,matrycy i jej ściemnienia /ciepło idzie do góry/ chyba że zastosujecie żarówkę 250 W i wzmocnicie odpowiednio chłodzenie kierując to chłodzenie na fresnel od spodu.Najlepsze rozwiązanie w/g mnie to jak rzutnik posiada źródło światła z boku w zamkniętej w osobnej komorze ścianką w której jest otwór przez który przedostaje się światło który to otwór po prostu zaklejamy małą szybką grubości 2mm.Wygląda to wtedy tak jak lepsze wersje budowanych od podstaw projektorów które przez takie rozwiązanie zmniejszają swoje rozmiary dzięki zastosowanych w nich luster.W takim rzutniku żarówka metalohalogen jest montowana zamiast oryginalnej do sterowanego pokrętłem "wózka" który pozwala na przybliżanie i oddalanie źródła światła.Co przez to osiągamy ?- regulację jasności względem temperatury na matrycy.Tego nie wykonacie w projektorze budowanym od podstaw tam wywiercicie otwory zamontujecie komponenty oświetlenia i potem w razie porażek i testów trzeba znowu wszystko przerabiać aby te odległości korygować. Tutaj po prostu kręcicie sobie pokrętłem a swiatło jeździ do przodu i tyłu.Przy rozwiazaniu rzutnika z oświetleniem z boku światło przechodzi poziomo i "uderza" w zamontowane pod fresnelem duże ustawione śkosnie lustro optyczne.Dla Waszej widomości takie lustro optyczne o dużych rozmiarach jest praktycznie nieosiągalne luzem. "lustro optyczne" ma napyloną warstwę odbicia od zewnątrz a nie jak w normalnych lustrach pod szkłem.Różnica polega natym że światło w "optycznym" odbija się bezpośrednio od warstwy srebrnej bez zakłóceń i ściemnienia czyli bez przeszkód. W normalnym lustrze światło najpierw odbija sie od szyby przechodzi przez nią tracąc przy tym jakąś minimalną jasność a następnie dopiero idzie dalej.Co przy tym tracimy? -własnie część jego jasności jak również powstają odbicia na ekanie które są skutkiem podwójnego obdicia światła /raz od szyby raz od warstwy srebrnej/ Jeżeli budujesz projektor od podstaw i chcesz zmniejszyć jego rozmiary możesz zastosować w ostatecznośći lustro zwykłe grubości 2mm /cieńszych nie robią/ ale śmigałem trochę po szklarzach i też jest problem takie dostać ale z pewną dozą uporu można takie załatwić. Osoby któe zastosowały takie lustro wypowiadaja się różnie jedni że nie widać odbić inni ,że obraz jest ciemniejszy i mimo wszystko są odbicia.
    Światło po odbiciu od tego ukośnie ustawionego lustra "uderza" następnie do góry w fresnela i po nim w matrycę. Są różne szkoły jeśli chodzi o rozszczepianie fresnela.Jedni twierdzą ,że matryca umieszczona pomiędzy rozszczepionymi fresnelami daje lepszy efekt inni ,że nie a nawet że ustawianie najsłabszego komponentu jakim jest fresnel jako ostatniego przed obiektywem prowadzi do pogorszenia ostatecznego efektu. Ja powiem tak. Machałem tymi fresnelami kilka godzin i nie zauwazyłem żadnej różnicy ani na plus ani na minus. Postanowiłem pozostawić kolejność oryginalną czyli najpierw fresnel potem nad nim matryca. Rozwiązanie takie poprawiło mi komfort chłodzenia samej matrycy.Matrycę umieściłem w starej szufladzie z biurka tzn. w prosty sposób.Wyciągnąłem płytę stanowiacą dno szuflady i w tą szczeliną wsunołem po prostu matrycę.Zmniejszyłem odpowiednio do wielkości matrycy szerokość tej szuflady.W boczną ściankę szuflady zamontowałem trzy malutkie wiatraczki od procesorów komputerowych jeden obok drugiego w ten sposób aby ich zamontowanie pozwoliło na chłodzenie matrycy od góry i od spodu w szczelinę ok. 1 cm pomiędzy matrycą a fresnelem./ wyszło tak że każdy z wentyaltorków dmucha 3/4 swojej średnicy na wiechrznią część matrycy a 1/4 od spodu.Z początku używałem oryginalnego obiektywu tego rzutnika tj. dwusoczewkowego zbudowanego na zasadzie : soczewka - małe lustro ukośne - soczewka. Co jeszcze osiagamy na plus korzystając z rzutnika? Obiektyw jest sterowany pokrętłem dzięki czemu spoko regulujemy ostrość obrazu. W projektorach budowanych od podstaw tego nie ma -obiektyw jest stateczny i ostrość musimy skorygować planując od razu mniejwiecej odległości używania projektora od ekranu /jego wielkości/a potem dokładnie ustawić sam projektor. Jest to niewygodne. Są ludzie którzy kombinują mechanizmy pozwalające im na swoboną regulację ostrości ale to też jest trudne i żmudne większość po prostu rezygnuje. Tu macie ten problem z głowy. Następną sprawą jest zamknięcie całego światła pomiedzy matrycą a obiektywem aby nieświeciło po całym pokoju. Są różne sposoby i każdy sobie bez problemu coś wymyśli. Ja to zasłoniłem prowizoryczną "piramidką" zrobioną ze starych paneli. Nie jestem zbytnim estetą i mój projektor nie wzbudzi zachwytu wizualnego .Można uzywać innych prefabrykatów zamiast np. mojej szuflady czy też tej piramidki.Tu każdy może się popisać po swojemu.Obraz uzyskany z tego oryginalngo obiektywu był spoko ale korzystając z pewnego zamówienia zbiorowego zakupiłem obiektyw trzysoczewkowy "Lumenlab".Koszt ok. 130 zł.Mysłałem ,że będę musiał przerabiać obiektyw ale nie.Ten z lumenlab był jaby fabrycznie przystosowany do obudowy obiektywu oryginalnego. Wystarczyło wymontować dwie oryginalne soczewki i w jeden z otworów przykrecić nowy ,nawet średnica idealnie pasowała. Całość trwała 5 minut.Momentalnie poprawiły sie kolory były bardziej oryginalne. Zauważyłem tylko minimalne sciemnienie obrazu z racji 3 grubych soczewek "lumenlabowskich".
    Tak więc koszt wykonania był już ok. 1470 zł .W tym momencie chciałem jeszce oglądać filmy ze stacjonarnego DVD oraz oglądać TV. Prawda jest taka ,że najlepszym urządzeniem dajacym obraz o dobrych parametrach jest tuner TV zewnętrzny "AVERMEDIA" koszt ok. 360 zł.w wersji "kup teraz" można jeszcze policytować http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50690339
    Gdybym go zakupił to mój sprzęt wyszedł by już przeszło 1800 zł. Inni budowniczowie projektorów od podstaw po zakupie tego tunera przekroczyli kwotę 2000 zł.A tu nagle /jakiś miesiąc temu/ w pewnym momencie pojawiły się pewne profesjonalne projektory o kontraście 400:1 ze wszystkimi mediami i zoomem które jako nowe kosztowały 2000 zł.a zarówka do nich 500 zł i które chcąc niechcąc pobiły DIY w każdym calu bo inaczej być nie mogło.Wtedy powstała mała wojna na pewnym forum.
    Zbudowanie projektora DIY to jedno a użytkowanie go to jeszce inna sprawa.Potem wychodzą różne syzyfowe poprawki , uszkodzenia oraz inne pseudowalory /opiszę je kiedy indziej/ które mogą doprowadzić do refleksji i zadania sobie pytania " czy było warto?". Doszedłem do wniosku i nie tylko ja że na chwilę obecną już bym tego nie robił a dlaczego ? tez odpowiem później /strasznie się rozpisałem/ postaram się Wam pokazać też fotki mojego dzieła i wtedy sami sobie odpowiecie na niektóre nurtujace Was pytania

Dodano po 1 [godziny] 47 [minuty]:

post pod postem przeplatany załacznikami (troche dużymi - zmniejszono w celu przyspiesenia działania forum 3molo: sposób chłodzenia i Lumenlab - foto pod spodem

POST 3:

fotki z przerobuienia oswietlenia metalohalogen. Cala zarówka z mocowaniami jest przykrecona do zwyklego brzeszczota a brzeszczot do opisanego przezemnie wózka.

Fotki dodano poniżej

3molo

---
    POST 4:

Odblysnik jest ze szkla zaroodpornego i poczhodzi z rzutnika foliogramów "LECH"

Dodano po 10 [minuty]:

komora pod fresnelem z lustrem optycznym oraz z drugiej strony po zdjeciu scianki z oswietlniem komora oswietleniowa.Widac zaslepiony szybka otwor ktorym swiatlo przedostje się na lustro.Wszystkie szczeliny w rzutniku sa uszczelniane silikonem zaroodpornym

Fotki dodano poniżej

3molo
    ripper
    Level 11  
    Johnyfaser mam takie pytanko jakbys porownal jakosc wyswietlania obrazu sama jakosc nie chodzi mi o gabaryty porecznosc wygode, co wg ciebie bardziej sie oplaca budowac projektor za 2000zl czy dolozyc pareset zl i kupic
    dzikoslaw
    Level 12  
    Johnyfaser, opisałeś w bardzo interesujący sposób budowę projektora od podstaw i oczywiście kosztorys, za co wielkie dzięki. Ale nie wspomniałeś o ekranie, na zdjęciach wygląda ładnie, z jakiego materiału jest zrobiony, gdzie można kupić i ile kosztuje?