Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lampa wisząca - podłączenie lampy

przem25 18 Feb 2016 19:41 1932 30
Wago
    przem25
    Level 8  
    Mam problem z lampą zawieszoną pod sufitem w kuchni. Otóż wczoraj po powrocie z pracy okazało się że żarówka w lampie się nie pali. W pierwszej kolejności pomyślałem że się przepaliła (a że to ledowa to nie widać), więc do sklepu po nową. Podłączam nową i dalej nic. Myślalem że ferelna ze sklepu, ale w innym pokoju sprawdzona i działa. Próbnikiem sprawdziłem i na obu bolcach w lampie miałem napięcie, na jednym paliło się jaśniej na drugim trochę słabiej. Zdjąłem całkiem lampę, odkręciłem kostkę i sprawdziłem napięcie na samych przewodach wychodzących z sufitu, na jednym napięcie jest na drugim nie ma (są tylko dwa, starszy typ instalacji)
    1. chyba tak powinno być czy nie?
    2. Czemu w takim razie w lampie pokazuje napięcie na obu bolcach?
    3. Czy jeżeli na jednym kablu (bez lampy) mam fazę a na drugim nie ma to czy przy przyłożeniu samej żarówki (jednym kablem to samego trzpieńka drugim do metalowej wkręcanej obudowy zamykając obwód, nie powinna się żarówka zaświćić? bo się nie świeci.
    Inne punkty świetlne w kuchni działają.

PS. dodam jeszcze że w mieszkaniu nade mną (budownictwo z wielkiej płyty) robią kapitalny remont od ok miesiąca, wiercenia, kłucia jest co nie miara, nie wiem czy oni mogli coś spowodować że jest coś nie tak.
  • Wago
  • Helpful post
    kozi966
    Moderator of Electricians group
    1. To nie są żarówki.
    2. Napięcia nie mierzy się próbówką-neonówką. Jedno to zapewne "indukowane śmieci".
    3. Jest szansa, że twój sąsiad z góry uszkodził przewód w podłodze. Ten do twojej lampy sufitowej. Tak się kiedyś robiło, że przewód ciągnęło w wylewce sąsiada z góry.
    4. Zweryfikuj czy włącznik światła działa dobrze (styki mogą nie przewodzić).
  • Helpful post
    stanislaw1954
    Level 43  
    przem25 wrote:
    Próbnikiem sprawdziłem i na obu bolcach w lampie miałem napięcie, na jednym paliło się jaśniej na drugim trochę słabiej. Zdjąłem całkiem lampę, odkręciłem kostkę i sprawdziłem napięcie na samych przewodach wychodzących z sufitu, na jednym napięcie jest na drugim nie ma (są tylko dwa, starszy typ instalacji)
    1. chyba tak powinno być czy nie?
    Jeśli chcesz sprawdzić kostkę na zasilaniu lampy, czy wszystko w porządku z zasilaniem, musisz użyć miernika(woltomierz), lub próbówki tzw żarówkowej.
  • Helpful post
    marekhab
    Level 33  
    Zrób sobie prostą tzw próblampkę coś jak na zamieszczonym zdjęciu.
    Ja nie wierzę tanim próbówkom, a co jak przewód neutralny ma przerwę??
    Nią sprawdzisz czy napięcie jest w przewodach wychodzących z sufitu.
    Jeśli będzie to wina lampy jeśli nie to najpierw szukaj w wyłączniku.
  • Wago
    przem25
    Level 8  
    Mam tylko neonówkę, nie jestem elektrykiem i jak widzisz mam o tym blade pojęcie.
    Można prosić w prostych słowach:
    1. Co to "indukowane śmieci"?
    2. Mam podwieszany sufit w kuchni z paneli, nie mam pojęcia jak biegnie instalacja, robili ją poprzedni właściciele mieszkania, w jaki sposób mogę sprawdzić czy sąsiad coś uszkodził?
    wychodzą mi z tegu sufitu tylko dwa miedziane kable, na jednym neonówka "świeci", na drugim nie(przy włączonym włączniku). Przy wyłączonym wyłączniku nie świeci na żadnym.
    3. "Zweryfikuj czy włącznik światła działa dobrze (styki mogą nie przewodzić)", jak mam to zrobić? zdjąłem go i dwa kable wydają się być dobrze podłączone.

Przez dwa lata wszystko z tym było ok, dopiero od wczoraj są jakieś problemy.
    marekhab
    Level 33  
    Dla Twojego zdrowia i bezpieczeństwa jeśli masz blade pojęcie to wezwij elektryka.
    A te perę złotych d..y nie urywa.
    przem25
    Level 8  
    marekhab wrote:
    Zrób sobie prostą tzw próblampkę coś jak na zamieszczonym zdjęciu.
    Ja nie wierzę tanim próbówkom, a co jak przewód neutralny ma przerwę??
    Nią sprawdzisz czy napięcie jest w przewodach wychodzących z sufitu.
    Jeśli będzie to wina lampy jeśli nie to najpierw szukaj w wyłączniku.

Właśnie po rozmowie z znajomym, też zasugerował że mogło dojść do przerwy w przewodzie zerowym/naturalnym. Ma jakiś przyrząd by to sprawdzić, ale będzie dostępny dopiero w sobotę.
    Jeżeli się okaże że to właśnie to. To żeby to znaleźć tę przerwę będę musiał zdejmować sufit i rozkuwać ściany by to znaleźć, czy jest jakaś inna mniej inwazyjno-remontowa metoda?
  • Helpful post
    kozi966
    przem25 wrote:
    1. Co to "indukowane śmieci"?

To
    przem25 wrote:
    na jednym paliło się jaśniej na drugim trochę słabiej

przem25 wrote:
    3. "Zweryfikuj czy włącznik światła działa dobrze (styki mogą nie przewodzić)", jak mam to zrobić? zdjąłem go i dwa kable wydają się być dobrze podłączone.

Już to zrobiłeś tym:
    przem25 wrote:
    na jednym neonówka "świeci", na drugim nie(przy włączonym włączniku). Przy wyłączonym wyłączniku nie świeci na żadnym.

Do sprawdzenia:
    Ciągłość przewodu neutralnego do rozdzielnicy. Może gdzieś w puszce się coś stało? my nie będziemy wiedzieć.
    Elektryk na miejscu niezbędny.
  • Helpful post
    stanislaw1954
    Level 43  
    przem25 wrote:
    Przy wyłączonym wyłączniku nie świeci na żadnym.
    Tu masz pewność,że "faza"przechodzi przez wyłącznik. Teraz żeby lampa świeciła na drugim przewodzie w kostce musi być "zero"(neutralny), a tego nie sprawdzisz próbówką-neonówką.
    marekhab
    Level 33  
    Jeśli przewody nie są w rurkach to musisz kombinować, aby straty były jak najmniejsze.
    przem25
    Level 8  
    marekhab wrote:
    Jeśli przewody nie są w rurkach to musisz kombinować, aby straty były jak najmniejsze.

Tego nawet nie wiem. Ja nabylem to mieszkanie i właściciel mówił że gruntowny remont robił w 2010 r., ale co dokładnie to nie wiem.

Zastanawiam się czy jutro po pracy nie zajść do sąsiada na górę i zapytać co on tam z podłogą robił że mi tak nagle, akurat podczas jego remontu coś się zepsuło.

Mam pytanie czy mogę spokojnie tak to zostawić do weekendu z wyłączonym włącznikiem czy istnieje jakieś niebiezpieczeństwo zostawienia tak tego bez nadzoru.
    Ciężko będzie wyłączyć korki bo właściwie mam jeden na całą kuchnię.
    Peter134
    Level 18  
    Nie idź do sąsiada, tylko wezwij elektryka. Najbardziej do twojego opisu pasuje uszkodzenie przewodu lub brak styku, ale to stwierdzi dopiero elektryk na miejscu. I możesz to tak zostawić tylko końce przewodów dobrze zaizoluj.
    przem25
    Level 8  
    Peter134 wrote:
    Nie idź do sąsiada, tylko wezwij elektryka. Najbardziej do twojego opisu pasuje uszkodzenie przewodu lub brak styku, ale to stwierdzi dopiero elektryk na miejscu. I możesz to tak zostawić tylko końce przewodów dobrze zaizoluj.

Rozmawiałem jeszcze z ojcem, okazało się że posiada w swoich zbiorach miernik dwufazowy czy jakoś tak, którym można sprawdzić czy obwód jest zamknięty. Jutro po południu sprawdzimy to.
    Jeżeli to się okaże przyczyną to mam tylko nadzieje że do przerwania doszło gdzieś blisko podłączenia lampy bądź włącznika bo nie uśmiecha mi się remont kuchni.

A przewody wystają z sufitu, gdzie nikt nie sięgnie, więc chyba mogą spokojnie poczekać do jutra?
    kozi966
    przem25 wrote:
    A przewody wystają z sufitu, gdzie nikt nie sięgnie, więc chyba mogą spokojnie poczekać do jutra?

Chyba możesz, ale ja Ci żadnej gwarancji ani pewności nie dam na te słowa.

P.S.
    Jeżeli była wymieniana instalacja, to zapewne sąsiad nic nie ma już do tego.
    przem25
    Level 8  
    kozi966 wrote:
    przem25 wrote:

Chyba możesz, ale ja Ci żadnej gwarancji ani pewności nie dam na te słowa.

P.S.
    Jeżeli była wymieniana instalacja, to zapewne sąsiad nic nie ma już do tego.

Jeżeli była, bo nie wiem co dokładnie było wtedy robione. Co do sąsiada to podczas jego wiercenia lub czegoś innego jak się przyłoży rękę do ściany to czuć drgania, raz mi nawet w łazience spadła kratka od wentylatora gdy robił coś akurat nad moją łazienką.
    qadam12
    Level 27  
    Lampę masz zdemontowaną więc wkręć żarówkę i podłącz ją do gniazda będziesz wiedział czy jest sprawna. Za sufit się weź jak lampa będzie działać.
    przem25
    Level 8  
    qadam12 wrote:
    Lampę masz zdemontowaną więc wkręć żarówkę i podłącz ją do gniazda będziesz wiedział czy jest sprawna. Za sufit się weź jak lampa będzie działać.

Sprawdzone, lampa działa normalnie po podłączeniu kabelków do innego gniazdka.
    Czyli co rozbiórka sufitu, kucie ścian, remont kuchni??? ku.....
    qadam12
    Level 27  
    Niekoniecznie.trzeba sprawdzić połączenia /puszkę,listwy zaciskowe,ewentualnie połączenia pod włącznikiem światła,rozdzielnicę/.
    przem25
    Level 8  
    qadam12 wrote:
    Niekoniecznie.trzeba sprawdzić połączenia /puszkę,listwy zaciskowe,ewentualnie połączenia pod włącznikiem światła,rozdzielnicę/.

No dobra, zobaczymy co jutro miernik "powie", potem się zastanowimy, a na końcu pewnie po weekendzie zamówimy elektryka, ale jak pomyśle że trzeba będzie robić spory remont by znaleźć jakąś małą przerwę to mnie szlak trafia, zwłaszcza że małżonka w ciąży i nie chcę jej stresować ponad to co już sąsiad wyprawia.
    przem25
    Level 8  
    Ok, zmierzono miernikiem. Chyba jednak przyczyna nie tkwi w przewodzie zerowym, gdyż po przyłożeniu końcówek miernika do obu kabli pokazał napięcie.
    Kwestia jest tego typu że przy włączniku pokazywał ok 160 jednostek, natomiast na wyjściu w suficie tylko 60.
    Udało się częściowo rozebrać podwieszony sufit i okazało się że z sufitu właściwego wychodziły stare kable aluminiowe i poprzez kostkę były połączone z kilku centymetrowym kawałkiem kabla miedzianego, który to wystawał z sufit podwieszanego, od włącznika wychodzą kable miedziane, nie mam pojęcia gdzie biegną i jak to się wszystko łączy.

Wiecie może czy w spółdzielni mogą mieć jakieś plany instalacji w moim mieszkaniu, czy poprzedni właściciel robiąc remont i coś zmieniając miał teoretycznie obowiązek powiadomić o tym spółdzielnie?

I co sądzicie o tym spadku napięcia pomiędzy włącznikiem a wyjściem z sufitu?
    stanislaw1954
    Level 43  
    przem25 wrote:
    czy w spółdzielni mogą mieć jakieś plany instalacji w moim mieszkaniu
    Takich rzeczy się nie praktykuje.
    przem25 wrote:
    przy włączniku pokazywał ok 160 jednostek
    Jaki jednostki by to nie były, to na wyłączniku nie można zmierzyć " pełnego " napięcia, bo tam masz zazwyczaj fazę i drugi przewód który jest w stanie beznapięciowym, a dopiero pojawi się na nim faza z chwilą załączenia wyłącznika.
    przem25
    Level 8  
    [quote="stanislaw1954"]
    przem25 wrote:
    Jaki jednostki by to nie były, to na wyłączniku nie można zmierzyć " pełnego " napięcia, bo tam masz zazwyczaj fazę i drugi przewód który jest w stanie beznapięciowym, a dopiero pojawi się na nim faza z chwilą załączenia wyłącznika.

To może tak przy włączonym włączniku po przyłożeniu czujników do śrubunków włącznika pokazało 160, na końcówce tylko 60.
    stanislaw1954
    Level 43  
    przem25 wrote:
    Ok, zmierzono miernikiem. Chyba jednak przyczyna nie tkwi w przewodzie zerowym, gdyż po przyłożeniu końcówek miernika do obu kabli pokazał napięcie.
    Jakie napięcie- ile Voltów ?
    przem25
    Level 8  
    stanislaw1954 wrote:

Jakie napięcie- ile Voltów ?

No właśnie chyba właśnie tyle ile podałem (160/60) o ile dobrze ustawiliśmy miernik.
    Dodam że już zwykłym próbnikiem/neonówką wkładając do zwykłego gniazdka świeci dość mocno, natomiast tu (i włącznik i wyjście z sufitu) o wiele słabiej.
    stanislaw1954
    Level 43  
    przem25 wrote:

No właśnie chyba właśnie tyle ile podałem (160/60) o ile dobrze ustawiliśmy miernik.
    Dodam że już zwykłym próbnikiem/neonówką wkładając do zwykłego gniazdka świeci dość mocno, natomiast tu (i włącznik i wyjście z sufitu) o wiele słabiej.
    No bo brak zera(neutralnego) w kostce przy suficie.
    przem25
    Level 8  
    [quote="stanislaw1954"]
    przem25 wrote:
    No bo brak zera(neutralnego) w kostce przy suficie.

Nie rozumiem, w kostce przy suficie są dwa z napięciem i bez.
    Czyli to normalne że pokazuje mniej na wyjściu niż przy przełączniku?

Ok, a teraz po zbadaniu tego miernikiem i jednak obwód jakoś zamyka skoro pokazuje jakieś napięcie to co może być przyczyną, że żarówka nie świeci?
    stanislaw1954
    Level 43  
    przem25 wrote:
    jednak obwód jakoś zamyka skoro pokazuje jakieś napięcie
    Nie jakies napięcie, tylko musi pokazywać 230 V lub nieco mniej.
    przem25
    Level 8  
    No ale nie pokazuje, co może być przyczyną że jest taki spadek?
    stanislaw1954
    Level 43  
    przem25 wrote:
    Brak "O"
    przem25
    Level 8  
    stanislaw1954 wrote:
    przem25 wrote:
    Brak "O"

Czyli ten przewód zerowy który jest przy wyjściu z sufitu gdzieś się przerwał?