Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Acer Extensa 5200 - wyłącza się

18 Lut 2016 20:54 825 9
  • Poziom 30  
    Po otrzymaniu pacjenta uzyskałem informacje, że podczas działania nagle się wyłączył. Przy próbie pierwszego włączenia czarny ekran, dioda przycisku Power świeci. Kilka następnych włączeń z monitorem zewnętrznym - to samo. Dopiero któreś z kolei załapało i komputer zaczął się uruchamiać. Niestety w czasie logowania do systemu zresetował się. Podobnie podczas kilku kolejnych włączeń. To samo dzieje się na baterii i na zasilaniu sieciowym. Za którymś razem udało mi się wejść do ustawień CMOS i zauważyłem od razu iż data jest zresetowana więc postanowiłem wymienić baterię CMOS. Po rozkręceniu laptopa odlutowałem starą baterię CMOS i wlutowałem się kabelkami tak aby na przyszłość nie rozkręcać całego laptopa. Podłączyłem do kabelów nową baterię CMOS i odpaliłem komputer w takiej konfiguracji:
    • CPU z radiatorem bez wentylatora
    • jeden moduł RAM 512MB
    • klawiatura
    • kabel sieciowy ethernet

    Nie pamiętam czy od razu ale udało mi się odpalić system WinXP Live przez sieć z serwera PXE i działał na biegu jałowym kilkanaście dobrych minut ale to mógł być przypadek.

    Gdy komputer jest zimny to jest problem z włączeniem i dopiero załapuje za którymś razem ale resetuje się po kilkunastu sekundach lub kilku minutach. Próbowałem odpalać bez dysku. Udało mi się odpalić system MS-DOS z USB. Próbowałem też Debian Live lub WinXP Live ale resetuje się zaraz po rozpoczęciu ładowania systemu.

    Sprawdziłem starą baterię CMOS miernikiem i ma ok. 3V więc wlutowałem ją z powrotem tylko na kabelkach.

    Może jest jakaś znana usterka w tym modelu jak np. w modelu Toshiba A300 z kondensatorem NEC Tokin?
  • Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
  • Spec od komputerów
    Podaj oznaczenie płyty.
  • Poziom 30  
    Jeśli o to chodzi to jest model BL50. Raz pojawiły mi się sygnały dźwiękowe: 1 długi i 2 krótkie i zaraz znowu 2 krótkie. Pomyślałem, że to RAM więc zacząłem kombinacje z modułami i slotami - no i coś jest lepiej bo jak już włączę komputer to działa gdy jest włożony jeden moduł 512MB w górny slot. Dzisiaj już mi się nie chce ale jutro sprawdzę jeszcze raz baterię CMOS bo chyba komputer znowu gubi ustawienia i się nie włącza za pierwszym razem.
  • Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
  • Spec od komputerów
    Gelip napisał:
    Jeśli o to chodzi to jest model BL50.

    To jest oznaczenie odczytane z laminatu?
  • Spec od monitorów
    Odłącz CMOS baterię i spróbuj właczyć laptop.. jak uruchomi się
    - wył.
    - podłacz nowa baterię CMOS i ..raz jeszcze wł, zobacz co będzie
    *te modele tak maja z Biosem, czasem coś tam się " ???"

    __________________
    Jak masz wszystkie napięcia ok. (stby)
  • Poziom 30  
    Dodałem zdjęcie z drugiej strony płyty w poprzednim poście. Dziś odpaliłem komputer (zimny) w pełnej konfiguracji skręcony do kupy z jednym modułem RAM i zachowuje się tak:
    • pierwsze wciśnięcie Power - zapala się tylko zielona dioda pod przyciskiem, na chwilę włącza się wentylator i napęd CD i czarny ekran. Aby wyłączyć komputer muszę trzymać 10 sekund przycisk Power
    • drugie wciśnięcie Power - pojawia się sygnał dźwiękowy - 1 długi, 2 krótkie i za moment 2 krótkie, czarny ekran, komputer da się wyłączyć normalnie wciskając na chwilę przycisk Power
    • trzecie wciśnięcie Power - wszystko odpala się normalnie włącznie z systemem WinXP i komputer działa jakby nie było żadnego problemu. Data i godzina jest zresetowana jakby bateria nie trzymała ale po sprawdzeniu miernikiem ma 2.9V

    Baterię już podstawiałem inną i nic to nie dało, więc raczej to nie wina baterii, ale coś ewidentnie powoduje iż CMOS nie trzyma ustawień.
    Acer Extensa 5200 - wyłącza siębat_cm..jpg Download (145.06 kB)
  • Poziom 30  
    Coś jest nie tak z tym laptopem. Próbuję go odpalać bez baterii i to jest losowa sprawa. Raz się wcale nie odpala, jak już odpali to się zawiesza np. przy wyjściu z BIOS albo po odpaleniu Broadcom UNDI. Skoro odpala bez baterii to znaczy, że może działać bez baterii. Może faktycznie coś z napięciami nie tak ale nie wiem gdzie i jak to mierzyć.
  • Spec od komputerów
    Na początek sprawdź przebiegi na kwarcu przy południu przy odłączonych źródłach zasilania, z podłączoną tylko baterią RTC. Jeśli tu będzie OK, to wymieniaj południe.
  • Poziom 30  
    Dzięki miecho18 ale w takie rzeczy to ja się nie bawię :-) Dam sobie chyba spokój z tym. Teraz z podłączoną baterią zawisł mi na ekranie logo acer które zawiera śmieci w postaci losowych pikseli - widać to zwłaszcza wokół logo Intel:
    Acer Extensa 5200 - wyłącza sięintel_log..ad.jpg Download (108.7 kB)

    Edytowano
    ========
    Ostatecznie laptop poszedł na śmietnik i został zastąpiony nowym modelem.