Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

D-link DIR-615H2 - Niekończące się bootowanie urządzenia

Andrzej Ch. 19 Lut 2016 11:55 546 14
  • #1 19 Lut 2016 11:55
    Andrzej Ch.
    Poziom 27  

    Witam.
    Mam router D-Link DIR-615 ver. H/W: H2, który nie może "podnieść się".
    Efekt identyczny jak tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=kKYwg_L6TRY
    Do urządzenia można dostać się w trybie recovery, można również dokonać uploadu firmware. Jednak po załadowaniu jakiegokolwiek dostępnego firmware, nienależnie czy to oryginał d-link, czy OpenWRT czy DD-WRT, urządzenie nie potrafi wstać właściwie. Podłączyłem urządzenie poprzez do UART -> USB do komputera żeby sprawdzić w czym może być problem. Niestety nie mogę zdiagnozować miejsca w którym cos się wysypuje.
    Jedno spostrzeżenie: niektóre FW zatrzymują się na etapie pytania hasła, lub użytkownika i hasła. Oczywiście tych danych nie znam. Próbowałem różne: admin, root i niestety ale zawsze mam: błędne hasło lub nazwa użytkownika.
    Ładowałem Firmware za pomocą LAN i za pomocą UART, zawsze poprawnie ładują się do urządzenia, a mimo to urządzenie nie "wstaje".
    Proszę o pomoc.

    Przykład zrzutu bootowania, zawartość spojlera to pełny jeden cykl nieudanego startu, który powtarza się w nieskończoność.

    Spoiler:


    U-boot Ver:1.0.1.15 2011/05/05 13:28:21


    Board: Ralink APSoC DRAM: 32 MB
    ============================================
    ASIC 3352_MP (Port5<->None)
    Product Name: DIR-615H1
    SDRAM CAS = 3(d1835282)
    ============================================

    Please choose the operation:
    1: Load system code to SDRAM via TFTP.

    Image Name: DD-WRT v24 Linux Kernel Image
    Created: 2016-02-09 8:51:05 UTC
    Image Type: MIPS Linux Kernel Image (lzma compressed)
    Data Size: 911650 Bytes = 890.3 kB
    Load Address: 80000000
    Entry Point: 80004d70
    OK
    Linux version 3.2.76 (root@nmndev) (gcc version 4.8.3 (OpenWrt/Linaro GCC 4.8-2014.01 r39555) ) #22113 Tue Feb 9 09:50:40 CET 2016
    bootconsole [early0] enabled
    CPU revision is: 0001964c (MIPS 24KEc)
    Ralink RT3352 id:1 rev:6 running at 400.00 MHz
    Determined physical RAM map:
    memory: 02000000 @ 00000000 (usable)
    Zone PFN ranges:
    Normal 0x00000000 -> 0x00002000
    Movable zone start PFN for each node
    early_node_map[1] active PFN ranges
    0: 0x00000000 -> 0x00002000
    Built 1 zonelists in Zone order, mobility grouping on. Total pages: 8128
    Kernel command line: console=ttyS1,57600n8 root=/dev/mtdblock4 rootfstype=squashfs noinitrd
    PID hash table entries: 128 (order: -3, 512 bytes)
    Dentry cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
    Inode-cache hash table entries: 2048 (order: 1, 8192 bytes)
    Primary instruction cache 32kB, VIPT, 4-way, linesize 32 bytes.




    Primary data cache 16kB, 4-way, VIPT, no aliases, linesize 32 bytes
    Writing ErrCtl register=00028018
    Readback ErrCtl register=00028018
    Memory: 29592k/32768k available (2019k kernel code, 3176k reserved, 438k data, 156k init, 0k highmem)
    NR_IRQS:48
    console [ttyS1] enabled, bootconsole disabled
    console [ttyS1] enabled, bootconsole disabled
    Calibrating delay loop... 265.42 BogoMIPS (lpj=1327104)
    pid_max: default: 32768 minimum: 301
    Mount-cache hash table entries: 512
    NET: Registered protocol family 16
    bio: create slab <bio-0> at 0
    Switching to clocksource MIPS
    NET: Registered protocol family 2
    IP route cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
    TCP established hash table entries: 1024 (order: 1, 8192 bytes)
    TCP bind hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
    TCP: Hash tables configured (established 1024 bind 1024)
    TCP reno registered
    UDP hash table entries: 256 (order: 0, 4096 bytes)
    UDP-Lite hash table entries: 256 (order: 0, 4096 bytes)
    NET: Registered protocol family 1
    squashfs: version 3.0 (2006/03/15) Phillip Lougher
    msgmni has been set to 57
    io scheduler noop registered
    io scheduler deadline registered (default)
    Serial: 8250/16550 driver, 2 ports, IRQ sharing disabled
    serial8250: ttyS0 at MMIO 0x10000500 (irq = 13) is a 16550A
    serial8250: ttyS1 at MMIO 0x10000c00 (irq = 20) is a 16550A
    Ralink gpio driver initialized
    system type: RT3352
    boot type: 3
    ralink spi driver
    system type: RT3352
    boot type: 3
    deice id : c2 20 16 c2 20 (2016c220)
    MX25L3205D(c2 2016c220) (4096 Kbytes)
    mtd .name = raspi, .size = 0x00400000 (0M) .erasesize = 0x00000004 (0K) .numeraseregions = 65536

    found squashfs at 12F000 with 2372176 len
    Creating 7 MTD partitions on "raspi":
    0x000000000000-0x000000030000 : "uboot"
    0x000000030000-0x000000040000 : "uboot-config"
    0x000000040000-0x000000050000 : "factory-defaults"
    0x000000050000-0x0000003f0000 : "linux"
    0x00000012f000-0x0000003f0000 : "rootfs"
    mtd: partition "rootfs" must either start or end on erase block boundary or be smaller than an erase block -- forcing read-only
    0x000000380000-0x0000003f0000 : "ddwrt"
    0x0000003f0000-0x000000400000 : "nvram"
    tun: Universal TUN/TAP device driver, 1.6
    tun: (C) 1999-2004 Max Krasnyansky <maxk@qualcomm.com>
    PPP generic driver version 2.4.2
    PPP BSD Compression module registered
    PPP Deflate Compression module registered
    PPP MPPE Compression module registered
    NET: Registered protocol family 24
    Ralink APSoC Hardware Watchdog Timer
    u32 classifier
    Performance counters on
    Actions configured
    Netfilter messages via NETLINK v0.30.
    nf_conntrack version 0.5.0 (462 buckets, 1848 max)
    ctnetlink v0.93: registering with nfnetlink.
    IPv4 over IPv4 tunneling driver
    ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
    IPP2P v0.8.2 loading
    ipt_CLUSTERIP: ClusterIP Version 0.8 loaded successfully
    TCP bic registered
    TCP cubic registered
    TCP westwood registered
    TCP highspeed registered
    TCP hybla registered
    TCP htcp registered
    TCP vegas registered
    TCP scalable registered
    NET: Registered protocol family 17
    Bridge firewalling registered
    8021q: 802.1Q VLAN Support v1.8
    searching for nvram
    nvram size = 0
    MAC_ADRH -- : 0x0000000c
    MAC_ADRL -- : 0x434462ed
    MAC_ADRH -- : 0x0000000c
    MAC_ADRL -- : 0x434462ed
    Ralink APSoC Ethernet Driver Initilization. v2.0 256 rx/tx descriptors allocated, mtu = 1500!
    NAPI enable, Tx Ring = 256, Rx Ring = 256
    MAC_ADRH -- : 0x0000000c
    MAC_ADRL -- : 0x434462ed
    VFS: Mounted root (squashfs filesystem) readonly on device 31:4.
    Freeing unused kernel memory: 156k freed
    start service
    starting Architecture code for rt2880
    Jan 1 00:00:02 udevtrigger[46]: parse_config_file: can't open '/etc/udev/udev.conf' as config file: No such file or directory
    Started WatchDog Timer.
    cannot open /proc/rt3052/mii/ctrl
    cannot open /proc/rt3052/mii/ctrl
    cannot open /proc/rt3052/mii/ctrl
    cannot open /proc/rt3052/mii/ctrl
    MAC_ADRH -- : 0x00009094
    MAC_ADRL -- : 0xe484403a

    phy_tx_ring = 0x01f82000, tx_ring = 0xa1f82000

    phy_rx_ring0 = 0x01f83000, rx_ring0 = 0xa1f83000
    RT305x_ESW: Link Status Changed
    CDMA_CSG_CFG = 81000007
    GDMA1_FWD_CFG = C0710000
    switch reg write offset=14, value=405555
    switch reg write offset=50, value=2001
    switch reg write offset=90, value=7f7f
    switch reg write offset=98, value=7f3f
    switch reg write offset=e4, value=3f
    switch reg write offset=40, value=1001
    switch reg write offset=44, value=1001
    switch reg write offset=48, value=1002
    switch reg write offset=70, value=ffff506f
    device br0 entered promiscuous mode
    device vlan1 entered promiscuous mode
    device eth2 entered promiscuous mode
    /bin/sh: ead: not foundbr0: port 1(vlan1) entering forwarding state

    br0: port 1(vlan1) entering forwarding state
    device br0 left promiscuous mode
    device br0 entered promiscuous mode
    device br0 left promiscuous mode
    rt2860v2_ap: module license 'unspecified' taints kernel.
    Disabling lock debugging due to kernel taint
    0x1300 = 00064380

  • #2 19 Lut 2016 21:40
    robertklo
    Poziom 17  

    Spróbuj ustawić na karcie sieciowej połączenie na sztywno 10Mb. Może lan jest uszkodzony i nie puszcza więcej

  • #3 19 Lut 2016 21:55
    Andrzej Ch.
    Poziom 27  

    To nie jest problemem. Lan w routerze jest dobry, bo można urządzenie zaprogramować z dowolnego portu (1-4) i programuje się bez problemu co widać po podłączeniu UART'a i Putty. Przeglądałem internet w poszukiwaniu rozwiązania i znalazłem kilka osób, które miały identyczny problem, ale rozwiązania które można by zastosować w warunkach domowych nie było.

  • #4 19 Lut 2016 22:02
    robertklo
    Poziom 17  

    Rozumiem. Kierowałem się tym że zdarzało mi się mieć do czynienie z urządzeniami które podobnie się zachowywały, a możliwość wgrania firmweru też była wtedy dostępna ponieważ urządzenie w trybie serwisowym ustawiało się samo na 10Mb. Tak więc pingi w trybie serwisowym szły, a jak się załadowało oprogramowanie to połączenie się zrywało, raz na jakiś czas coś próbowało się połączyć, ale nic z tego nie wychodziło

  • #5 19 Lut 2016 22:04
    Andrzej Ch.
    Poziom 27  

    ok.. Na wszelki wypadek sprawdzę to jutro i dam znać, ale zachowanie routera jakie widzisz na filmiku z youtuba jest niezależne od tego czy cokolwiek jest czy nie podpięte do lanu.

  • #6 19 Lut 2016 22:16
    robertklo
    Poziom 17  

    Nie otworzył mi się wcześniej ten filmik.
    Jeżeli urządzenie nie jest uszkodzone to zostają tylko sposoby dość abstrakcyjne.
    Jest mała szansa że takie są przyczyny, ale można spróbować.
    Po pierwsze obróć zasilacz w gniazdku (zamień miejscami bolce wtyczki). Wydaje się to dość dziwne, ale nie dalej niż tydzień temu miałem okazję mierzyć się z wierzą do odtwarzania muzyki która nie chciała się wyłączyć, ciągle na nowo startowała. Odwróciłem jej zasilanie i zaczęła normalnie działać.
    Jakiś czas temu na forum jakiś kolega miał problem z routerem który dziwnie się zachowywał, zrywał połączenie wi-fi, chyba się restartował, itp. (miał dwa takie same nowe routery i na obu ten sam problem)
    Rozwiązaniem okazało się podłączenie urządzenia do innego gniazdka. I tu może po raz kolejny okazać się że może chodziło o zamianę kolejności bolcy zasilacza

  • #7 19 Lut 2016 22:19
    Andrzej Ch.
    Poziom 27  

    Temat zasilacza i gniazdek jest już sprawdzony, to znaczy urządzenie próbowałem "odpalać" w różnych lokalizacjach, np. dom. biuro, znajomi i zawsze to samo.

  • #8 19 Lut 2016 22:21
    robertklo
    Poziom 17  

    Rozumiem że inny zasilacz też był przetestowany?

  • #9 20 Lut 2016 18:48
    Andrzej Ch.
    Poziom 27  

    Oczywiście sprawdzono na innym zasilaczu o parametrach identycznych jak zasilacz oryginalny (5V 1A), jak również próbowano porozumieć się z routerem poprzez łącze 10M, niestety bez efektów.

  • #10 20 Lut 2016 20:30
    robertklo
    Poziom 17  

    Więc obstawiam uszkodzenie routera.
    Resetuje się nie zależnie czy są wpięte jakieś LANy?

  • #11 20 Lut 2016 20:32
    Andrzej Ch.
    Poziom 27  

    Tak.
    Restarty są niezależne od wpięcia lub nie kabli lan/wan

  • #12 20 Lut 2016 20:37
    robertklo
    Poziom 17  

    To może jeszcze zajrzyj do niego, jakieś popuchnięte kondensatory albo ślady przegrzania...
    Na filmiku wyżej urządzenie restartuje się jak zapala się dioda wi-fi, może zwiększa się pobór mocy i się coś wywala. Spróbuj może też z trochę większym zasilaczem

  • #13 20 Lut 2016 20:57
    Andrzej Ch.
    Poziom 27  

    Podpinając inny pewny zasilacz, jednocześnie mierzyłem napięcie na wejściu routera. Cały czas było to 5,03V i ani drgnęło. Brak śladów przegrzania, kondensatory nie są spuchnięte, ani rozerwane, nie noszą żadnych niepokojących śladów.

  • #14 20 Lut 2016 21:49
    robertklo
    Poziom 17  

    Wykluczona jest możliwość problemu z oprogramowaniem bo wgrywane były różne wersje. Tak więc obstawiam uszkodzenie sprzętowe. Tak jak by wi-fi pożerało za dużo energii.
    Kiedyś miałem podobny podobny problem z microtikiem, resetował się bardzo często. Pomogła zmiana zasilacza na taki z większym amperażem.

  • #15 22 Lut 2016 08:13
    Andrzej Ch.
    Poziom 27  

    Urządzenie przeznaczono do utylizacji.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME