Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wtyki RJ45 LAN jakiej firmy polecacie?

michalb77 19 Feb 2016 15:22 4605 6
  • #1
    michalb77
    Level 15  
    Jakiej firmy polecacie wtyki RJ45?
    Kupiłem najtańsze na all.... i są do kitu, tester pokazuje że ok, a w laptopie nie ma połączenia albo nie ma dokładnego styku.

    Dodam że zawsze kupowałem najtańsze i nigdy nie było problemu, a teraz takie coś.

    Może ktoś poda linka do all.... lub sklepu, który ma bezproblemowe wtyki?
  • #3
    TechLOG
    Level 19  
    Myślę, że autor wątku miał na myśli to, iż wtyczki do samodzielnego montażu są jakieś takie mniejsze. Ja kupowałem przez net i po zaciśnięciu wtyczki te w niektórych gniazdach (w szczególności w routerze) okazały się być luźne. Objaw był taki sam jak u Kolegi - utrata połączenia, trzeba było docisnąć. Stwierdziłem, że "ok, chiński badziew, kupię lepsze w sklepie" - a w dobrym sklepie elektronicznym sprzedali mi (ze sporą marżą) te same, jakie kupiłem w serwisie aukcyjnym i mówili, że innych nie ma. Dodam, że to nie problem gniazd (i tego przykładowego routera), bo w to samo miejsce kabel zalewany wchodzi ciasno i wtyczka nie rusza się na boki, stąd wnioskuję, że to problem wtyczek właśnie. Czy na drut, czy na kabel - jest niestety to samo. Jakby plastyk z którego to robią za mocno się kurczył podczas stygnięcia po wyjściu z formy.
    W związku z powyższym tez jestem ciekaw czy są na rynku jakieś porządne wtyczki do samodzielnego zaciskania, czy został tylko ten chiński badziew o zbyt małych rozmiarach.
  • #5
    TechLOG
    Level 19  
    Sugeruje Kolega, że mam kupować z suwmiarką w ręce? Paranoja jakaś, nigdy nie było z tym problemu kiedyś, a potem się pojawił.
    Co ciekawe, zalewane kable nie mają tej przypadłości, a pewnie też w Chinach są robione.
    Przy okazji - ma Kolega gdzieś pod ręką link do tej specyfikacji podającej wymiary i tolerancje?
  • #6
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    A sprawdzałeś czy sama zaciskarka ci nie szwankuje?
  • #7
    michalb77
    Level 15  
    Wtyczka jest luźna, tak jak mówi kol. @TechLOG, ale ruszanie wtyczką nic nie daje.
    Wydaje mi się że w testerze wtyczka jest ciaśniejsza i dlatego tester pokazuje prawidłowe zaprasowanie.
    Co ciekawe dzisiaj montowałem inny kabel, który ma troszkę cieńszą średnicę i działa bez problemu.
    Oba kable mają druty (nie linka).

    Dzisiaj kupiłem 3x droższe wtyki w sklepie, ale taki sam efekt, wyglądają zresztą tak samo.

    EDIT:
    Sprawa rozwiązana.
    Wstyd się przyznać, ale pomyliłem kolory w skrętce. Patrzyłem na stary kabel i po prostu źle odczytałem kolejność kolorów.
    Co ciekawe krótszy kabel 50 (nieprawidłowa kolejność kolorów) siec działa. Dłuższy kabel ok. 65m sieć nie działa (zadziałała po prawidłowym ustawianiu kolorów drutów we wtyczce.