Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

gilera runner 125 - skaczące napięcie ładowania

wkurzony66 19 Feb 2016 17:23 1317 3
Testo
    wkurzony66
    Level 2  
    W październiku zeszłego roku padł mi akumulator. Przesiadałem się na samochód. Na początku lutego kupiłem nowy akumulator (gościu w sklepie mi go zalał i naładował prostownikiem mikroprocesorowym) założyłem go ostatnio do skutera, lecz po kilkudziesięciu kilometrach jazdy akumulator padł całkowicie. Zamówiłem na allegro nowy regulator napięcia. Założyłem go i podłączyłem miernik napięcia w celu zmierzenia łądowania. Napięcie skacze i to bardzo. Najmniejsze pokazał 10 V a największe dochodziło do 20 V!

Miernik jest w porządku bo sprawdzałem w samochodzie i zawsze napięcie trzymało się między 13,8 a 14,3 V. Czy orientuje się ktoś co jeszcze może być przyczyną takiego zachowania? aku i regulator napięcia (oryginalny) są nowe..
  • Testo
  • Testo
  • Helpful post
    karas44
    Level 15  
    Zakłócenia, sprawdź na analogowym multimetrze
    wkurzony66
    Level 2  
    karas44 wrote:
    Zakłócenia, sprawdź na analogowym multimetrze

Witam. Miałeś rację kolego że cyfrowy multimetr był zakłócany przez zapłon. Na wskazówkowym jest wszystko ok. Naładowałem od nowa baterię i na razie wygląda, że jest wszystko dobrze. Po długiej jeździe z włączonym światłami wyłączyłem silnik, podłączyłem multimetr do aku i pokazał 12,54 V. Martwi mnie jeszcze ten fakt, z jakiej przyczyny samoczynnie wyładował mi się wtedy ten nowy akumulator :( Bo jakaś musiała być..