Witam, chciałbym zaprezentować mój niedawno wykonany projekt woltomierza. Przejdę od razu do rzeczy...
Flagowe założenia projektu:
- dokonywanie pomiaru w tym samym czasie na 4 kanałach ADC mikrokontrolera AVR ATmega328p;
- dźwiękowy wykrywacz zwarć na jednym z kanałów, jak w powszechnych, uniwersalnych miernikach;
- możliwość wyświetlania pomiarów na ekranie telefonu komunikując się z urządzeniem przez WiFi;
- program do urządzenia napisany w języku C;
- płytka zaprojektowana w programie Altium Designer;
- program na telefon napisany w języku Basic for Android;
- pomiar napięć w zakresie 0-32 V;
- własne źródło zasilania w postaci akumulatora Li-po 4,2 V z możliwością ładowania.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie jest to mega dokładne urządzenie, błąd pomiarowy jest na poziomie około +- 50 mV, oraz zdaję sobie sprawę, że można zastosować różnego rodzaju wzmacniacze, można byłoby uzależnić pomiary od temperatury otoczenia i dodać masę innych rzeczy, jednak dla moich potrzeb w zupełności wystarcza to, co sobie założyłem.
Poniżej zamieszczam główne części schematu do urządzenia, zawierające blok z mikrokontolerem, oraz dwa bloki z wyjściami na sondy pomiarowe.
Jest to moje drugie podejście do stworzenia takiego urządzenia, za pierwszym razem poddałem się na etapie programowym, jednak po zdobyciu nowej wiedzy postanowiłem zacząć od nowa i zrobić projekt od początku do końca. Ideą projektu nie była sama potrzeba na woltomierz, bo równie dobrze mógłbym kupić pierwszy lepszy i na pewno wyszłoby mi to taniej w sklepie. Jednak chciałem zdobyć doświadczenie w zakresie obróbki obudowy, programowania w dwóch językach oraz projektowania.
Przyznam, że najwięcej czasu zajęło mi programowanie (spośród wszystkich czynność potrzebnych do stworzenia takiego projektu od 0), gdyż wiele musiałem się nauczyć, poniżej zdjęcie z etapu testowania. Pomiary dokonywane są w odpowiednich przerwaniach mikrokontrolera ATmega328p, wewnętrzne napięcie odniesienia wynosi 1,1 V, dzięki czemu można uzyskać moim zdaniem całkiem niezłą dokładność jak na projekt DIY.
W celu prezentowania danych na urządzeniu zastosowałem wyświetlacz oparty o sterownik PCD8544. Programowo stworzyłem warstwy, kolejno: główna (wyświetla bieżące pomiary ze wszystkich kanałów), cztery oddzielne warstwy na każdy kanał z osobna, ponadto warstwa prezentująca stan akumulatora oraz w razie połączenia przez WiFi - warstwa informująca o połączeniu.
Wyszedłem z założenia, że podczas komunikacji z telefonem (z systemem Android), wszystkie czynności na samym urządzeniu zostają zablokowane w celu sterowania woltomierzem z poziomu właśnie telefonu. Poniżej zrzuty ekranu z wyglądu programu na telefon.
W przybliżeniu koszt wykorzystanych części wynosi około 300 zł. Projekt wykonałem hobbystycznie w celu zdobycia nowej wiedzy, zaś samo urządzenie bardzo mi się przydaje do testowania innych urządzeń. Jestem bardzo zadowolony z wykonanego projektu oraz z błędów, jakie popełniłem w trakcie tworzenia, gdyż na błędach najwięcej się uczymy prawda?
Po szerszy opis urządzenia, gdzie przedstawiłem m.in. całą relację z procesu powstawania projektu zapraszam na mojego bloga: Link
Fajne? Ranking DIY