Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna I - Nie działa ogrzewanie, klimatyzacja +parują szyby

antosiowaty1 21 Feb 2016 00:50 4092 9
    antosiowaty1
    Level 7  
    Dzień dobry,
    Jestem posiadaczem Renault Laguna I z 94 roku. Samochód posiada system climatronic. Kiedy kupowałem samochód latem zeszłego roku, nie była mi potrzebna klimatyzacja, mam na nią uczulenie. Samochodem jeździ moja żona i chciałbym jednak naprawić ogrzewanie w samochodzie, bo jak sami wiecie jest zima i każdego rana zimno jest w samochodzie. Na początku napiszę, że ogrzewanie tylnej szyby działa oraz ogrzewanie lusterek też. Po włączeniu zapłonu na panelu pojawia się temperatura, przez jakiś czas można naciskać wszystkie przyciski, ale i wtedy nawiewu brak. Po kilku sekundach pojawia się napis SERVICE.

Był kiedyś u mnie jakiś mechanik, sprawdzał każdy bezpiecznik pod kierownicą, ale żaden nie jest przepalony. Silnik chwilę "pochodził", nagrzał się i sprawdził wodę w przewodach, była gorąca i nie gotowała się (tzn. nie robiły się bąbelki). Powiedział, że wina leży po stronie elektroniki, ale że on się na tym nie zna, to tak zostawił. Ja również nie znam się na samochodach, ale chciałbym wiedzieć, czy opłaca się to naprawiać i co jest zepsute. Dodam, że klimatyzacja również nie działa. Co do ogrzewania, to słychać czasem takie małe skwierczenie, ale nic poza tym.

Drugim problemem jest parowanie szyb, wiem, że to jest przez to, że w aucie jest zimno. Moje pytanie brzmi, czy wymieniać uszczelki w drzwiach, czy po naprawie ogrzewania nie będzie takiego problemu? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam :)
  • Helpful post
    krau
    Level 24  
    Bez naprawienia ogrzewania wymiana uszczelek wiele nie pomoże. Czas naprawić ogrzewanie.
    antosiowaty1
    Level 7  
    krau wrote:
    Bez naprawienia ogrzewania wymiana uszczelek wiele nie pomoże. Czas naprawić ogrzewanie.

Ok, czyli jeden problem rozwiązany, dzięki! :)
    PREDAT
    Level 23  
    Jak na ironie nieszczelności redukują zamglenie szyb.
    Nie wiadomo jednak czy wentylator chodzi a nie grzeje czy dmucha ale zimnym.
    DJ ANNUS
    Level 31  
    Kolego znając Lagune od jakiś 17 lat masz zepsutą nagrzewnicę.

Łatwo się wyciąga i łatwo wymienia.
    antosiowaty1
    Level 7  
    PREDAT wrote:
    Jak na ironie nieszczelności redukują zamglenie szyb.
    Nie wiadomo jednak czy wentylator chodzi a nie grzeje czy dmucha ale zimnym.

Nie dmucha ani zimnym ani ciepłym
    Damnian
    Level 34  
    Wentylator nie kreci ? Masz go nad nogami pasazera
    antosiowaty1
    Level 7  
    Damnian wrote:
    Wentylator nie kreci ? Masz go nad nogami pasazera

Nic nie kręci :(

genek1000 wrote:
    Czyżby problem w wypalona wtyczką wentylatora lub spalonym wentylatorem :?: :idea:

Nie mam zielonego pojęcia