Witam, dzisiaj chciałbym pochwalić się na forum ostatnim moim dzieckiem, a mianowicie - płytką rozwojową z modemem SIM5216e. Jest to pierwsza wersja płytki, więc nie obyło się bez wpadek, co najważniejsze - podczas uruchomienia nic nie spłonęło.
Płytka powstała jako część planowanego projektu, a bez niej projekt nie miałby szansy na start. Koszt projektu to części z TME ok. 100 zł, modem na ali** za 40 USD, płytka wykonana w Gdańsku, koszt ok. 60 zł, więc w sumie całkiem sporo, ale czasami można pozwolić sobie na ekstrawagancję.
Co do projektu, w jakim to zostanie wykorzystane - to na razie tajemnica, ale obiecuję, że jak tylko go dokończę, to wiele osób się zainteresuje tematem, oczywiście do projektu będzie można użyć innego modemu, ale względem tego konkretnego, mam jeszcze inne plany - obsługa LUA, kamery i SD.
Płytka została zaprojektowana tak, aby mogła być wykorzystana z mikrokontrolerem, komputerem czy też Rasppbery Pi - od strony UART wstawiony jest konwerter poziomów, aby chronić modem przed zbyt wysokimi poziomami napięcia na wejściu. Podczas montażu najwięcej kłopotu sprawiło gniazdo modemu, 70 pinów z bardzo małym rastrem, a wzrok już nie ten. ;( Trochę topnika, lupa i obyło się bez zwarć - lutować takie złącze ręcznie to już nie na moje nerwy.
Na koniec kilka zdjęć:

Zapomniałem jeszcze o schemacie!!!
Cool? Ranking DIY