Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uniwersalny modem HSDPA

Piotrek1970 21 Feb 2016 14:04 7245 7
Eltrox Hurton
  • Uniwersalny modem HSDPA
    Witam, dzisiaj chciałbym pochwalić się na forum ostatnim moim dzieckiem, a mianowicie - płytką rozwojową z modemem SIM5216e. Jest to pierwsza wersja płytki, więc nie obyło się bez wpadek, co najważniejsze - podczas uruchomienia nic nie spłonęło.

Płytka powstała jako część planowanego projektu, a bez niej projekt nie miałby szansy na start. Koszt projektu to części z TME ok. 100 zł, modem na ali** za 40 USD, płytka wykonana w Gdańsku, koszt ok. 60 zł, więc w sumie całkiem sporo, ale czasami można pozwolić sobie na ekstrawagancję.

Co do projektu, w jakim to zostanie wykorzystane - to na razie tajemnica, ale obiecuję, że jak tylko go dokończę, to wiele osób się zainteresuje tematem, oczywiście do projektu będzie można użyć innego modemu, ale względem tego konkretnego, mam jeszcze inne plany - obsługa LUA, kamery i SD.
    Płytka została zaprojektowana tak, aby mogła być wykorzystana z mikrokontrolerem, komputerem czy też Rasppbery Pi - od strony UART wstawiony jest konwerter poziomów, aby chronić modem przed zbyt wysokimi poziomami napięcia na wejściu. Podczas montażu najwięcej kłopotu sprawiło gniazdo modemu, 70 pinów z bardzo małym rastrem, a wzrok już nie ten. ;( Trochę topnika, lupa i obyło się bez zwarć - lutować takie złącze ręcznie to już nie na moje nerwy.
    Na koniec kilka zdjęć:

Uniwersalny modem HSDPA Uniwersalny modem HSDPA Uniwersalny modem HSDPA Uniwersalny modem HSDPA

Zapomniałem jeszcze o schemacie!!!SIM5216E_r...chemat.pdf Download (30.21 kB)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Piotrek1970
    Level 18  
    Piotrek1970 wrote 273 posts with rating 148, helped 12 times. Been with us since 2004 year.
  • Eltrox Hurton
    djarecki
    Level 14  
    Bardzo fajny projekt, nareszcie coś amatorskiego, ale zrobionego na poziomie i z klasą. Jestem na tak; jedyne, czego mi zabrakło, to złącza SMA/SMB zamiast lutowanego przewodu. Reszta extra.
  • Eltrox Hurton
    don diego
    Level 32  
    @djarecki: Ten moduł ma złącze uFL od spodu.
    Piotrek1970
    Level 18  
    Tak, gniazdo antenowe jest od spodu -kto to wymyślił? Na domiar złego wtyk uFL jest trochę za wysoki i po podpięciu "świńskiego ogonka" modem odstaje do płytki, pierwotnie miałem zrobić otwór w tym miejscu, ale trochę krucho było z rozmieszczeniem elementów i ścieżek. Z drugiej strony takie rozwiązanie jest tanie i pewniejsze.
    Sam Sung
    Level 32  
    Fajna płytka. Ale w jaki sposób podłączyć do niej kamerę? Czyżby SIM5216e mógł być hostem USB, a nie tylko urządzeniem USB?
    Gdyby dało się oprogramować w tym LUA (na samym SIM5216e, bez PC/raspberry/mikrokontrolera) nagrywanie obrazu z kamery, zapis na SD i wysyłanie nagrań do "chmury", to byłoby niezłe.
    Sam modem na USB można już kupić gotowy w cenie ~1,5x mniejszej, np. Huawei E3272 - ma LTE, albo E353. Tylko, że te modemy działają niestabilnie - potrafią się zawiesić po kilku godzinach od włączenia (a czasem po np. miesiącu). Jak już taki modem się zawiesi, to żadne sztuczki na USB (np. reset) nie pomogą - tylko wypięcie i wpięcie modemu do USB (pewnie kluczowe jest odcięcie zasilania - bug w firmware?).
    Jak zatem wygląda stabilność działania w przypadku tego modemu na SIM5216e?
    Piotrek1970
    Level 18  
    Kolego Sam Sung jak pisałem jest to pierwsza wersja płytki i nie ma na niej wyprowadzonego złącza ani do karty SD ani do podłączenia kamery a moduł obsługuje kamery do 2Mpx -typ/model znalazłem w DS i na ali*.com. TAK modem może pracować samodzielnie ponieważ ma interpreter LUA -dostęp do plików jest uciążliwy przez xmodem, ale jest. Dzisiaj udało mi się pobrać zapisane w pamięci pliki lua z których mam nadzieję się czegoś nauczyć. Na płytce od spodniej strony są 3 punkty lutownicze -wyprowadzenia GPIO, które mam zamiar wykorzystać do sterowania modemem, np.: szybkie wybieranie numeru. Co do stabilności to jeszcze nie robiłem testów, prepaid którego używam nie jest mój i nie bardzo chcę go doładowywać. Ten sam modem widziałem w profesjonalnych urządzeniach pracujących non stop w trudnych warunkach atmosferycznych, więc może jest wart swojej ceny. Postaram się niedługo podpiąć go do rPi i zobaczę jak ze stabilnością połączenia z internetem.
    raus676
    Level 11  
    A jak wygląda obsługa tych modułów pod Linuksem, czy to przez USB czy przez UART? Potrzeba dodawać jakieś niestandardowe moduły, czy system jakoś wspiera komunikację po 3G bez większych zabaw?
    Piotrek1970
    Level 18  
    Kol. raus676 przepraszam, że czekałeś na odpowiedź aż tak długo ale nie bardzo miałem jak zabrać się za to. W końcu znalazłem trochę czasu i sprawdziłem -jeżeli chodzi o Linux sprawdziłem to z dystrybucją UBUNTU 14.04-LTS i konfiguracja ograniczyła się do sprawdzenia pod jakim portem modem jest widziany przez system [/dev/ttyUSB2] a następnie przy pomocy "czarownika" wyklikać poszczególne parametry dotyczące operatora. Całość zajęła nie więcej jak 5 minut, wcześnie próbowałem uruchomić modem na rPi weezy. Jedyne co mi się udało to zainstalować minicom i z poziomu at komend komunikować się z modemem. Jak mi się uda uruchomić z wiersza poleceń połączenie ppp to napiszę krótki opis.

Piotrek