Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Porządna sokowirówka - do 650zł

rave8 21 Feb 2016 15:50 1197 11
  • #2
    janszy3643
    Level 29  
    Szkoda kasy na sokowirówkę która niszczy błonnik, lepiej kupić wyciskarkę do owoców.
  • #3
    eurotips
    Level 38  
    Takich maszyn nie kupuje się do wyciskania soku z pomarańczy, domyślam się że chodzi o sok marchewkowy ale mam przykre doświadczenia, nawet 1000pln to za mało aby sprostać marchewkom.
  • #4
    rave8
    Level 9  
    janszy3643 wrote:
    Szkoda kasy na sokowirówkę która niszczy błonnik, lepiej kupić wyciskarkę do owoców.


    Za 650zł można kupić dobrą wyciskarkę ?
    Mój budżet to max 650zł.

    Dodano po 4 [minuty]:

    eurotips wrote:
    Takich maszyn nie kupuje się do wyciskania soku z pomarańczy, domyślam się że chodzi o sok marchewkowy ale mam przykre doświadczenia, nawet 1000pln to za mało aby sprostać marchewkom.


    Nie wyobrażam sobie inwestowania w sokowirówkę w której mogę mielić tylko pomarańcze lub ananasy. Wydaje mi się że odpowiednia moc i ostrza z dobrego materiału powinny sprostać również marchewkom, selerom czy burakom.

    Wobec tego czy istnieje jakaś sokowirówka na rynku (nie przemysłowa), która robi sok z "twardych" warzyw i owoców?
  • #5
    eurotips
    Level 38  
    rave8 wrote:
    ...
    Wobec tego czy istnieje jakaś sokowirówka na rynku (nie przemysłowa), która robi sok z "twardych" warzyw i owoców?


    Po trzech nieudanych próbach stwierdzam że nie.
    Odniosłem wrażenie że te marki i modele to pic na wodę, naklejają to co z drukarni akurat przyszło, za 250pln żyła dłużej niż za 850,teraz skapitulowałem, kupuję soczki w sklepie.
  • #6
    rave8
    Level 9  
    eurotips wrote:
    rave8 wrote:
    ...
    Wobec tego czy istnieje jakaś sokowirówka na rynku (nie przemysłowa), która robi sok z "twardych" warzyw i owoców?


    Po trzech nieudanych próbach stwierdzam że nie.
    Odniosłem wrażenie że te marki i modele to pic na wodę, naklejają to co z drukarni akurat przyszło, za 250pln żyła dłużej niż za 850,teraz skapitulowałem, kupuję soczki w sklepie.


    Miałem sokowirówkę Zelmera za 190zł. Działała 2 tygodnie. Z wiórów można było wycisnąć jeszcze prawie szklankę soku. Po tygodniu sokowirówka zaczęła mielić owoce wraz z elementami obudowy. Oddałem na gwarancje - napisali że za mocno dociskam owoce. Totalny chłam. Szukam czegoś solidniejszego.
  • #7
    janszy3643
    Level 29  
    Picie soku z sokowirówki nie ma sensu, bo to tylko kolorowy płyn, wszystko co jest cenne w owocach zostaje "zamordowane" poprzez sokowirówkę.
  • #8
    WSRH
    Level 16  
    Posiadam od roku Brauna J700, bardzo dobry sprzęt, soki robię średnio raz na tydzień, przeważnie marchwiowe, gruszkowe, kiwi, jabłko. Sprzęt działa dobre, duża moc, tylko trochę głośny ale to żaden problem. Polecam zdecydowanie.
  • #9
    rave8
    Level 9  
    janszy3643 wrote:
    Picie soku z sokowirówki nie ma sensu, bo to tylko kolorowy płyn, wszystko co jest cenne w owocach zostaje "zamordowane" poprzez sokowirówkę.


    W jaki sposób wszystkie cenne witaminy zostają "zamordowane" poprzez sokowirówkę? Możesz podać jakieś naukowe publikacje w tym temacie?
  • #10
    janszy3643
    Level 29  
    Sokowirówka w odróżnieniu od wyciskarki nie miażdży komórek, a rozcina je za pomocą wirujących ostrzy. Następnie dzięki sile odśrodkowej jest pozyskiwany sok. Taki sposób jego produkcji niestety ma więcej wad. Sok jest mocno napowietrzony, co możemy poznać po niezbyt estetycznej pianie. Poza tym w wyniku ścinania oraz odwirowywania soku powstaje dość wysoka temperatura, która sprawia, że enzymy stają się nieaktywne, a niektóre witaminy ulegają zniszczeniu.
  • #11
    rave8
    Level 9  
    janszy3643 wrote:
    Sokowirówka w odróżnieniu od wyciskarki nie miażdży komórek, a rozcina je za pomocą wirujących ostrzy. Następnie dzięki sile odśrodkowej jest pozyskiwany sok. Taki sposób jego produkcji niestety ma więcej wad. Sok jest mocno napowietrzony, co możemy poznać po niezbyt estetycznej pianie. Poza tym w wyniku ścinania oraz odwirowywania soku powstaje dość wysoka temperatura, która sprawia, że enzymy stają się nieaktywne, a niektóre witaminy ulegają zniszczeniu.


    Dzięki za przybliżenie tematu!
    Niestety jestem sceptycznie nastawiony do takich newsów.
    Pamiętam jak w latach 90 wszędzie pisano że to margaryna jest zdrowsza od masła. Wszyscy o tym mówili, ale nikt nie widział badań naukowych. To samo kilkanaście lat temu na temat wyższości oliwy z oliwek nad olejem rzepakowym. Wszędzie o tym trąbiono, ale dowodów naukowych brak. Dzisiaj naukowcy mówią, że sprawa wygląda nieco inaczej.
    Fakt - w sieci jest sporo materiałów na temat wyższości wyciskarek nad sokowirówkami. Ale brak mi na to poparcia ze strony nauki. Są to jednak artykuły nie poparte w żaden sposób poprzez badania. Brak w tym matematyki, merytoryki i fachowego wyjaśnienia. Brak w tej kwestii dokumentów naukowych. Ile % jest mniej witamin w soku wyciskanym z sokowirówki od soku wytłaczanego z wyciskarki? 5% czy 90%. Brak konkretnych liczb i wyliczeń.
    W wyniku ścinania oraz odwirowywania soku z sokowirówki powstaje dość wysoka temperatura, ale czy na tyle wysoka że enzymy stają się nieaktywne? Czy może tylko 1% enzymów staje się nieaktywnych?
  • #12
    Przemeek1988
    Level 22  
    Podczas odwirowania soku w tradycyjnej sokowirówce destrukcji ulega jedynie błonnik. Ten jest nieprzyswajalny przez organizm człowieka ale też niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania.
    Osobiście ..nie przejmował bym się tym. Sok z sokowirówki traktuje jedynie jako odmienną alternatywę dla soku z kartonu nafaszerowanego E. W dzisiejszych czasach jest tyle chemii w jedzeniu ,że taki sok domowej roboty tak czy tak jest zdrowszy.