Radość będzie gdy przyjdzie wyjąć ten wtrysk .Obejrzałem filmik , w ten sposób to można to uszczelnienie dopiero zepsuć , jest do tego przyrząd można go zamówić u tokarza i wkładanie tego uszczelnienia trwa chwilę .
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therebigjohn wrote:Witam wszystkich.
To i ja dorzucę swoje trzy grosze do tego tematu. Sam mam 1.6 HDi 110km 9HZ i dokładnie ten sam problem - bajorko wokół czterech wtrysków.
Po dokładnym umyciu góry silnika diagnoza - wyciek oleju spod szpilek.
Dokręcenie szpilek - nie pomogło.
Uszczelnienie szpilek na klej do gwintów (Loctite 243) przyniosło porządany efekt na trzech z czterech. Klej dać należy tylko i wyłącznie pod kołnierz szpilki.
Następny krok - nowe szpilki (stare mają ukręcone łby) + zastosowanie miedzianych podkładek uszczelek 6 x 10 x 1mm pod każdą szpilkę. Ten dodatkowy 1mm wysokości nie powinien przeszkadzać w przykręceniu jarzma wtrysków. Dam znać jaki dało to efekt jak tylko poskładam silnik.
Do @Bose - nie jestem do końca pewien co do winy odmy, miałem kiedyś zatkaną odmę w Volvo V40 (podczas naprawy mechanik okręcił wąż od odmy tak że odciął odmę i nie było przepływu powietrza). Efekt - niebiesko za samochodem, silnik nie miał mocy.
U mnie w HDi odma działa gdyż widzę "efekty" jej pracy w rurze dolotowej do turbo i w kolektorze dolotowym a silnik ani dymka nie puści.
Pomysł z separatorem par oleju (od Lublina podejdzie) jest bardzo dobry. Może kiedyś przeprowadzę taką modyfikację.
Pozdrawiam
Aha, byłbym zapomniał otwory na szpilki w 9HZ są nieprzelotowe.
andexp wrote:georgesgr wrote:konieczny jest przyrzad
Który można wykonać z zwiniętego w tulejkę kawałka butelki PET po napoju.
Tak jak pisałem wcześniej obstawiam nieprawidłowy montaż uszczelniaczy wtryskiwaczy.