Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Texa PolandTexa Poland
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Vectra C 1.8 LPG - falowanie obrotów, duszenie silnika

22 Lut 2016 16:50 2688 7
  • Poziom 9  
    Witam,
    Od paru dni mam problemy z uruchamianiem auta i jazdą na benzynie. Auto odpala za pierwszym razem ale dłużej kręci, obroty skaczą w przedziale 500-1200, nawet na rozgrzanym silniku.
    Po dodaniu gazu silnik się dławi, obroty nie wzrastają. Delikatnie dodając gazu wchodzi na obroty.
    Auto odpala na benzynie, jak się nagrzeje i przejdzie na LPG to działa normalnie.
    Filtr paliwa wymieniony.
    Pompa paliwa pracuje.
    Benzyna 1/4 baku. Zawsze odpalany na benzynie.

    Ogólnie jakieś 7tys. km wcześniej był robiony remont silnika (planowanie głowicy, uszczelka, zawory, panewki, pierścienie), układu chłodzenia.

    Czy siada pompa paliwa czy może coś nie tak z wtryskami benzyny?
    Czy jestem w stanie sam to zdiagnozować?

    z góry dzięki za pomoc
  • Texa PolandTexa Poland
  • Texa PolandTexa Poland
  • Poziom 9  
    Świece maja 1k km od wymiany, zresztą gdyby coś było nie tak z przewodami, cewkami i świecami to na gazie by nie chciał jeździć.
    Na desce żadne kontrolki się nie świecą, ale po odczytaniu błędów (gaz i hamulec) to jest tylko 0170 - zła mieszanka paliwa
  • Poziom 9  
    Co masz na myśli przez korekcję paliwową?

    Dzisiaj odłączyłem akumulator, i na samej benzynie jeździłem jakieś 50km.
    Objawy dalej występowały, szczególnie przy redukcji biegów. Czasami kompletnie nie reagował na naciskanie pedału gazu, dopiero po kilkunastu sekundach.
    Z wydechu zarówno na postoju jak i w trakcie jazdy słychać czasami trzaski.
  • Poziom 9  
    Ok. Jednak jutro oddam do serwisu, ponieważ wcześniej (przed problemem z działaniem na benzynie) auto czasami lekko przerywało na gazie przy przyspieszaniu, przy mocniej wciśniętym gazie, a obecnie działa sprawnie. Dlatego podejrzewam, że może być rozjechana mapa.

    edit:
    okazało się, że miałem pęknięty przewód paliwowy w baku. Wymieniłem i działa.
    Tak czy siak dziękuje za pomoc