Witam, kupiłem dziś zamiennik czarnego tuszu do Canon Pixma iP1900 (zawsze tak robię), ale kasetka z atramentem ma takie styki gdzie pasuje tylko w miejsce koloru i wyskakuje komunikat o źle zainstalowanej kasetce. Co mogę zrobić?
Jeżeli dobrze zrozumiałem to czarny tusz który kupiłeś da się zamontować w drukarce tylko w tym miejscu gdzie powinien być instalowany tusz kolorowy? Natomiast nie da się go zainstalować w tym miejscu gdzie powinien być zainstalowany?
Proponuję zacząć od początku. Czym różni się pojemnik PG (czarny, np. PG-40) od CL (trójkolorowy, np. CL-41)?
Od góry pojemniki różnią się kształtem wypustek na wieczku (2). Wypustki decydują o możliwości włożenia pojemnika do konkretnego slotu w drukarce. Dzięki temu kasetę z czarny daje się włożyć tylko do slotu dla czarnego a kasetę trójkolorową tylko do slotu dla pojemnika kolorowego.
Poza tym są otworki odpowietrzające (1), ale zwykle zasłania je naklejka.
Czyli pojemniki różnią się kształtem wieczka.
Natomiast to, co decyduje o tym czy kaseta (pojemnik) jest czarna lub trójkolorowa to korpus pojemnika wraz z brązową tasiemką na której jest złącze głowicy oraz podzespół z dyszami.
Złącze kasety czarnej ma mniej styków niż złącze kasety trójkolorowej (3).
Również kształt podzespołu z dyszami jest inny (4).
Kaseta czarna ma podłużny podzespół z dyszami, węższy i dłuższy (pod nim jest jeden kanał z tuszem - czarny).
Kaseta trójkolorowa ma bardziej kwadratowy podzespół z dyszami, krótszy i szerszy (pod nim są trzy kanały z tuszami - Cyan, Yellow i Magenta).
Teraz porównaj to z tym, co kupiłeś i wyciągnij wnioski. Możesz mieć np. wieczko od kasety CL na korpusie PG