Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Arduino Leonardo - Wrzucenie do atmegi

mati_323 22 May 2016 12:36 5922 69
Relpol
    mati_323
    Level 11  
    To może później :P
    Mogłem spytać wcześniej z tą atmegą. Chyba że ktoś chce odkupić xd
    @
    Aha. Wszystko tylko nie dla atmegi 8. Może kupić jednak ten programator co ?
    Wtedy będę mógł robić zmiany w firmware. Nie ma żadnych kondensatorów, a program mam napisany tylko w arduino IDE.

Dodano po 2 [godziny] 49 [minuty]:

Sory że piszę pod postem.
    Mam taki błąd
    This report would have more information with
    "Show verbose output during compilation"
    enabled in File > Preferences.
    Arduino: 1.0.6 (Windows NT (unknown)), Board: "ATmega8a @ 8 MHz"
    avrdude: Yikes! Invalid device signature.
    Double check connections and try again, or use -F to override
    this check.

Wziąłem stare Arduino IDE.
    Robiłem według tego:
    http://majsterkowo.pl/forum/programowanie-atm...raz-atmega328p-za-pomoca-arduino-t280-75.html
    A schemat połączenia:
    https://www.arduino.cc/en/uploads/Tutorial/SimpleBreadboardAVR.png

Dodano po 15 [minuty]:

mkAVR calucator, ustawiałem w pliku board fusebity dla 8MHz i dla 1 MHz dla wewnętrznego oscylatora. Ten sam błąd cały czas. :/
  • Relpol
    Karaczan
    Level 41  
    Masz ATmege8 Czy 8A?
    Mają inne ID.
    avrdude powinien ci podać aktualne zczytane ID. Wtedy musisz przeedytować boards.txt i we wpisie dla ATmegi8A zmienić ID na to podawane przez avrdude.
    Lub stworzyć całkowicie nowy wpis dla Atmega8.
    adasikp
    Level 17  
    W arduino > preferencje >pole :Dodatkowe adresy URL menadżera płytek
    Code: c
    Log in, to see the code

Potem instalujemy w menadżer płytek do różnych atmeg ,wybieramy i wgrywamy boodloadery.
    mati_323
    Level 11  
    Mam Arduino 8a.
    Jutro spróbuje. Zobaczymy. Mam nadzieję ze wspólnymi siłami damy radę to zaprogramować.
    Opłaca mi się kupować ten programator panowie ?
    User removed account
    User removed account  
    emarcus
    Level 38  
    Piotrus_999 wrote:
    Posiadanie własnego usbasp jeżeli się chce robić coś z AVR-ami jest niezbędne (zwłaszcza że kosztuje całe 5zł).

Niezupełnie, zwłaszcza jeżeli autor posiada Arduino Leonardo (z tytułu wątka i dyskusji wynika że taką płytką dysponuje), zatem może ja w 2 sekundy zaprogramowac na USBisp wykorzystując gotowy kode załączony w pakiecie Arduino IDE /Examples/ArduinoIsp, otrzymując w efekcie gotowy, nie gorszy niż oferowany programator.
    Proponowany 5-cio złotowy programator może otrzymac za kilka tygodni i może okazac się żę: potrzebuje do niego wpisac inny firmware, do czego potrzebny będzie następny funkcjonujący programator.
    Przy jednym z takich ofert znalazłem uwagę:
    "This programmer will not work with AVRDUDE, but has it's own Windows GUI based software. You can reprogram this using another programmer, see below..."

Arduino zdaje się korzysta z AVRDUDE.....

Nie sądze aby autor zechciał wybrac tę drogę.

e marcus
    User removed account
    User removed account  
    mati_323
    Level 11  
    Mam możliwość kupienia USBasp, kosztuje na allegro 15 zł. Z alliexpress na pewno nie chcę zamawiać, nie wiadomo kiedy to przyjdzie.
    Posiadam arduino leonardo (chińskie bo chińskie, ale działa) pożyczone :)
    W takim razie zamówię ten programator i zobaczymy. Czy wgranie firmaware na programator wymaga jeszcze innego programatora ?
  • Relpol
    User removed account
    User removed account  
    emarcus
    Level 38  
    Piotrus_999 wrote:
    Kupowałem dla hackspace ostatnio 50szt na innej aukcji na alim (tam jest 10 za 6 funtów - czyli 3 zł za szt), i prawdą jest że musiałem je zaktualizować.

Właśnie, dokładnie to o czym pisałem.....
    Nieprawdaż ?

e marcus
    User removed account
    User removed account  
    emarcus
    Level 38  
    Piotrus_999 wrote:
    Quote:
    prawdą jest że musiałem je zaktualizować.

To wszyscy wiemy bo temat wraca średnio raz w tygodniu.
    emarcus wrote:
    "This programmer will not work with AVRDUDE, but has it's own Windows GUI based software.

pokaż mi taki usbasp ja takiego nie znalazłem.

Przed chwilą pisałeś że kupiłeś takich 50, a teraz "- nie znalazłem..."

To jak to z tobą???; czy kontaktujesz pomiędzy: co piszesz a co czytasz(?) - lub na odwrót.

Dodano:
    oto oferta sprzedaży (automatycznie tłumaczona przez 'Google Ttansl.'), którą zechciałeś widziec:
    Arduino Leonardo - Wrzucenie do atmegi

e marcus
    User removed account
    User removed account  
    emarcus
    Level 38  
    [quote="Piotrus_999"]
    emarcus wrote:

To Ty napisałeś:
    emarcus wrote:
    Przy jednym z takich ofert znalazłem uwagę:
    "This programmer will not work with AVRDUDE, but has it's own Windows GUI based software.

Dlatego pytam gdzie znalazłeś taki, który z avrdude nie działa, bo ja takiego nie znalazłem, a te które kupiłem działały z avrdude bez aktualizacji.

Chyba zauważyłeś ze to nie była moja wypowiedź, lecz skopiowany fragment oferty. Dlatego użyłem znaczników " "
    Obrazek oferty umieściłem/dodałem w poprzednim poście w wersji językowej (PL) abyś mógł łatwiej zrozumiec.

Ta dyskusja zeszła na tor kompletnie nie związany z tematem wątka.
    Nie sadzę aby autor coś z tego skorzystal....

e marcus
    mati_323
    Level 11  
    Koniec tej kłótni o głupi programator.
    Wracamy do punktu wyjścia. Chcę zaprogramować atmegę za pomocą arduino które posiadam.
    Quote:
    W arduino > preferencje >pole :Dodatkowe adresy URL menadżera płytek

Kod: c [rozwiń] [zaznacz wszystko]

https://mcudude.github.io/MightyCore/package_MCUdude_MightyCore_index.json
    https://raw.githubusercontent.com/carlosefr/atmega/master/package_carlosefr_atmega_index.json
    https://raw.githubusercontent.com/sleemanj/op...ts/package_gogo_diy_atmega8_series_index.json

Potem instalujemy w menadżer płytek do różnych atmeg ,wybieramy i wgrywamy boodloadery.

Nie mam takiego pola jak dodatkowe adresy URL. Używam teraz arduino IDE 1.0.6.
    Zainstalować najnowsze ? I czy przy tym najnowszym edytować pliki board albo wgrywać jakieś pliki ?
    User removed account
    User removed account  
    mati_323
    Level 11  
    Chcę za pomocą arduino leonardo zaprogramować atmegę.
    Już nie mam siły kurde z tym :/
    Quote:
    http://www.instructables.com/id/Arduino-Leonardo-as-Isp/

Nie rozumiem tego.
    Next we connect some wires to our Leonardo (picture 4):
    Digital Pin 10,1(TX),0(RX)
    ICSP MISO,5V,SCK,MOSI,GND (see 6pin pinout on picture 5)
    Gdzie to mam połączyć ? z 6 pin arduiuno do atmegi ? Czy jak ? ISP 10 pin ?
    User removed account
    User removed account  
    mati_323
    Level 11  
    Ale ten 10 to piny z atmegi czy skąd ?
    Karaczan
    Level 41  
    Quote:

Atmega328---------------------------------Arduino Leonardo
    (in the picture 1 pins on black)------------(picture 2- 6pin ICSP)

RX pin 2-------------------------------------digital pin 0
    TX pin 3-------------------------------------digital pin 1
    MISO pin 18-----------------------------------ICSP pin MISO
    MOSI pin 17-----------------------------------ICSP pin MOSI
    SCK pin 19-----------------------------------ICSP pin SCK
    RESET pin1-------------------------------------digital pin 10

Przecież masz wszystko wyjaśnione w linku.
    mati_323
    Level 11  
    Matko rzeczywiście. Jutro się za to zabieram. Jestem jakiś ślepy.
    Z góry dzięki !
    mati_323
    Level 11  
    Zrobiłem tak:
    Wgrałem zmodyfikowane ARDUINO ISP na arduino - wgrało się poprawnie.
    Stworzyłem folder oraz plik w Hardware a folderze arduino
    Podłączyłem według schematu co podał Karaczan. Podpiąłem 5V i GND z obydwu stron.
    Sciągnąłem ten plik Breadboard.zip i wypakowałem jego zawartośc do folderu, tu właśnie nie wiem czy zrobiłem dobrze bo mi nie pokazuje płytyki z atmegą :/
    emarcus
    Level 38  
    mati_323 wrote:
    Zrobiłem tak:
    Wgrałem zmodyfikowane ARDUINO ISP na arduino - wgrało się poprawnie.
    Stworzyłem folder oraz plik w Hardware a folderze arduino
    Podłączyłem według schematu co podał Karaczan. Podpiąłem 5V i GND z obydwu stron.
    :/

To jeszcze nie przesądza sukcesu wykorzystania Leonardo jako programatora.
    Arduino z rguły w takiej sytuacji wykorzystuje do komunikacji protokoł STK500, z którym Leonardo ma pewne trudności i byc może zajśc potrzeba wprowadzenia do IDE informacji aby korzystac z Arduino protokołu zamiast stk500.
    Informacja na ten temat winna byc u źródła z którego korzystasz.

Quote:

Sciągnąłem ten plik Breadboard.zip i wypakowałem jego zawartośc do folderu, tu właśnie nie wiem czy zrobiłem dobrze bo mi nie pokazuje płytyki z atmegą

Ta ostatnia procedura nie wniosła nic do twojego IDE oprócz tego co już miałeś.
    Przyjrzyj się dokladnie co zawiera plik 'Breadboard.zip'.
    Są tam dwa pliki: jeden z nich to ' bootloader' , który już masz na swoim komputerze w:
    Arduino/hardware/arduino/bootloaders/atmega (sprawdź i porównaj);...
    -drugi plik to 'boards.txt' - jest to informacja dla IDE, jaki processor chcesz programowac.
    Otwórz go w notatniku i dowiesz się że jest to plik przygotowany dla Atmega 328 przewidujący wgrywanie do niego bootloadera oraz zmianę fusebitów dla jego późniejszej obsługi.
    Treśc tego pliku prawdopodobnie już zawiera (jako sekcja) w pliku o tej samej nazwie:
    Arduino/hardware/arduino/boards.txt,
    albo jeżeli wcześnij manipulowałeś w Arduino IDE może byc taki wpis w:
    C:\users\TwojeImie\My Documents\Arduino\hardware\boards.txt.
    Obojętnie, gdziekolwiek on się znajduje to i tak nie jest to informacja dla twojego Atmega8a.

Ponadto, rozważ czy rzeczywiście potrzebujesz wgrywac bootloader. Jakie są tego konsekwencje?
    Czy będzie on wykorzystany i kiedy?
    Czy podczas wpisu firmware (program) do atmega8 przez port ICSP (ogólnie mówiąc przez zewnętrzny programator), u ciebie wykorzystasz Leonardo, - to co się stanie z bootloaderem?
    Bootloader się wykasuje, pozostawiając zmieniony uprzednio fusebit adresu startu processora dla bootloadera.

Abyś mógł osiągnąc zamierzony cel, potrzebujesz dodac do istniejącego pliku 'boads.txt' odpowiednio zmodyfikowaną sekcję dla atmega8a jako bb (breadboard), wtedy w Arduino/Tools/Boards ukaże ci się taka pozycja, która wybierzesz przed kompilowaniem programu, bo dla takiego właśnie processora będzie tworzony program i jego kompilacja; wtedy cała procedura będzie miała sens...

Jezeli nie chcesz edytowac istniejącego pliku: 'Arduino/hardware/arduino/boards.txt, możesz utworzyc nowy plik 'boards.txt' zawierający tylko informacje odnośnie atmega8a zgodne z faktyczną jego konfiguracją i umieścic go w :
    C:\users\TwojeImie\My Documents\Arduino\hardware\
    -Arduino go odnajdzie i umieści twoją płytkę Atmega8a - bb' na liście.

Możesz oczywiście wybrac z istniejącej listy:'Arduino NG or older w/ ATmega8' lecz w takiej sytuacji potrzebujesz zweryfikowac tą sekcję w boards.txt pod względem ustawionych tam parametrów; czy odpowiadają one twoim parametrom dla mega8a na płytce.

Taka procedura byłaby dla starszej versji Arduino IDE serii 1.0x czyli 'clasic'- dla tej którą posiadasz.
    Jeżeli dysponujesz nowszą versją ArduinoIDE serii 1.xx na przykład: 1.6.5 lub wyżej, tu nie ma potrzeby edytowania pliku boards.txt.
    Te nowsze kolejne versje zawierają wbudowany 'Board Manager' a także 'Library Manager' i procedury wprowadzania dodatkowych bibliotek lub płytek są zmienione/ułatwione.

e marcus
    mati_323
    Level 11  
    Korzystałem i z wersji 1.05 i z tej nowszej 1.6.x i jest to samo.
    Sam już nie wiem co mam zrobić żeby wgrać ten bootloader na atmegę. :/
    mati_323
    Level 11  
    Pisałem że nie ma tej opcji w wersji 1.0.x.
    Mogę zmienić wersję tylko co wtedy ?
    Karaczan
    Level 41  
    A z innej strony. Masz tam Mege8A ustawioną na wewnętrzny oscylator 8MHz?
    Mega na ogół musi posiadać kwarc.
    Jakie są ustawienia? Wewnętrzne 8MHz? Bez tego też nie dogada się programator.
    Nawet jak zaprogramuje, to układ po resecie nie będzie chciał działać bo pewnie ustawia sie na zewnętrzny oscylator.
    User removed account
    User removed account  
    Karaczan
    Level 41  
    Fusebity? Już się zgubiłem w temacie, czy były ustawiane, czy nie były. Może są błędnie.
    Arduino as ISP używałem, ale z UNO, z Leonardo styczności nie miałem.
    Więc może błędnie myślę, ale skoro są problemy, to warto zacząć od podstaw, a potem przenieść się w problemy specyficzne dla Leonardo.
    Sam mam kilka różnych atmeg z początków zabawy. Są tak zamieszane już że tylko fusebit doctor pomoże, są nie do ruszenia w inny sposób ;)

Zauważ że dużo breadbord atmega występuje w kilku wpisach.
    Int/Ext osc, różna prędkość... Nie wiem jak jest teraz. Dawno się surową nie bawiłem, odkąd można klona Mini kupić w cenie gołej megi...
    User removed account
    User removed account