Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Arduino Leonardo - Wrzucenie do atmegi

mati_323 22 Feb 2016 18:08 5832 69
IGE-XAO
  • #1
    mati_323
    Level 11  
    Witajcie.
    Z Arduino sobię radzę, zrozumiały dla mnie dosyć kod, pytanko takie,
    czy można w jakiś sposób kod z ardino wrzucić na atmegę 8/32, nie mam pojęcia o programowaniu Atmegi, czy jest jakiś prosty sposób na "przerzucenie" tego ?
    Czy trzeba pisać program ?
    Jak by ktoś pytał chodzi mi o diodę IR oraz moduł BT
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
  • IGE-XAO
  • #2
    User removed account
    Level 1  
  • IGE-XAO
  • #3
    mati_323
    Level 11  
    To że za pomocą arduino można programować to wiem, chodzi mi kod programu, może być ten sam ?
    @
    Już przeczytałem w sumie fajnie. Tylko w takim razie wyprowadzenia mogą być inne jeśli się nie mylę, a reszta kodu taka sama ?
  • #5
    mati_323
    Level 11  
    Okej, nie ma co tylko czytać ! :D
  • #7
    mati_323
    Level 11  
    Dzięki wielkie za linki i punkty :P
    Ogólnie projekt taki, ze chcę sterowanie światłem, tylko IR tylko pilot, a BT można by androidem :)
  • #8
    mati_323
    Level 11  
    Witajcie z powrotem :)
    Kupiłem sobie przekaźnik, odbiornik IR i działa wszystko. Tylko to:
    Code: c
    Log in, to see the code

    Kod skopiowany z Internetu. Tylko w ogóle go nie rozumiem i w jakim języku jest
  • #9
    piotrva
    VIP Meritorious for electroda.pl
    @mati_323
    Czego od nas oczekujesz w tej sytuacji?
    Kod jest napisany w języku C++ z wykorzystaniem bibliotek Arduino.

    Jeśli chcesz zrozumieć tę tematykę poszperaj - są w internecie tutoriale programowania Arduino, które przeprowadzą Cię krok po kroku od zera do zrozumienia takiego a nawet bardziej złożonego kodu.
  • #10
    mati_323
    Level 11  
    Cieszę się że macie taka wiedzę.
  • #11
    mati_323
    Level 11  
    Poszperałem sobie trochę i te nieznane mi nazwy składni biorą się od biblioteki, która jest opisana na stronie od Arduino :)
  • #12
    User removed account
    User removed account  
  • #13
    mati_323
    Level 11  
    Powoli do przodu. Niestety Arduino nie mam na stałe tylko pożyczam ze szkoły :/
  • #14
    User removed account
    User removed account  
  • #15
    mati_323
    Level 11  
    Cześć, Wracam do tematu.
    Mam problem z wgraniem bootloadera na atmegę 8a za pomocą programatora USBasp z arduino IDE.
    Robię tak:
    Płytka Arduino NG or loader
    Procesor Atmega8
    Programator USBasp
    Podłączyłem Atmegę do programatora za pomocą schematów z internetu.
    i klikam wypal bootloader i taki błąd.
    avrdude: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
    avrdude: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
    "efuse" memory type not defined for part "ATmega8"
    Błąd przy wgrywaniu bootloadera.

    Od razu podkreślam że programator jest pożyczony ze szkoły, więc nie chciałbym ingerować w firmware.
    Zworka JP1 jest ustawiona na 5V, reszta zworek to tylko puste miejsca ?
    Pomożecie ? To dla mnie bardzo ważne
  • #16
    User removed account
    User removed account  
  • #18
    User removed account
    User removed account  
  • #19
    mati_323
    Level 11  
    A wiec jaki wybrać ? :)
  • #21
    mati_323
    Level 11  
    przerobiłem platform.txt i board i jest to samo :/
    Zmieniłem w opcjach >płytka>atmega8 i jest to
    Code:
    avrdude: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
    
    avrdude: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
    avrdude: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
    avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1
    avrdude: initialization failed, rc=-1
             Double check connections and try again, or use -F to override
             this check.

    Błąd przy wgrywaniu bootloadera.

    p.s mój angielski jest przeciętny xd
  • #22
    User removed account
    User removed account  
  • #23
    mati_323
    Level 11  
    Chińskie uno do którego trzeba zworkę XD
    Mam takie. Pożyczone ale mam.
    Próbowałem zamiast USB ASP i pisze coś o błedzie bootloader.tools.
    Nie mam siły już. Żeby człowiek nie mógł atmegi zaprogramować.
    P.s
    Przy używaniu Arduino jako programatora tylko trzeba podpisać kabelkami czy jakiś schemat konkretny jest z kondensatorami itp ?
  • #24
    User removed account
    User removed account  
  • #25
    mati_323
    Level 11  
    Dobra popatrzę na te linki i dam znać.
    Korzystać z tego najnowszego Arduino IDE ?
    Google tłumacz - niech moc będzie z tobą :D
    Potrus_999 dzięki że mi pomagasz !
  • #26
    User removed account
    User removed account  
  • #27
    mati_323
    Level 11  
    No dobra to już jutro poczytam. Ale z tego co na szybko luknąłem jak mam avrdude wgrać program zrobiony na arduino ide ? Chyba ze może dałoby się bootloader wgrać :P
  • #28
    User removed account
    User removed account  
  • #29
    Karaczan
    Level 41  
    W ogóle to kup sobie atmege328 zamiast atmegi8. Różnica w cenie pomijalna.
    Większa kompatybilność z Arduino, bo większość Arduino jest oparte o 328.
    Do tego mają niektóre rejestry niezgodne ze sobą więc czasem bardziej zaawansowany kod może nie działać poprawnie na atmedze8.
    Do tego mega328 ma więcej pamięci flash dla kodu, co bywa bardzo pomocne w nauce, gdy kod jest mocno nie optymalny, przez co duży.