Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

simson s51 - utrudnione włączanie 2 biegu

jarekstryszawa 22 Feb 2016 19:28 1545 4
    jarekstryszawa
    Level 22  
    W simsonie s51 mam problem z włączaniem 2 biegu (skrzynka 4 biegowa). Jedynka wchodził ładnie, dwójka jakby niechętnie zazębiała, po przytrzymaniu dźwigni zaskoczy, reszta biegów wchodzi bezbłędnie, podobnie redukcja z 4 na 1 działa idealnie.
    W silniku raczej nie był nic grzebane, cały motorower jest zachowany w stanie fabrycznym (lakierowany przedni błotnik oraz obszyte siedzenie i wymieniony kierunkowskaz). Będę próbował regulować mechanizm zmiany biegów śrubą na górze obudowy skrzyni biegów kluczem rurkowym- jest jeszcze coś innego do sprawdzenia uprzednio?
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Zmiana z 1b na 2b zazwyczaj jest taka upierdliwa, taka konstrukcja skrzyni. Potrzebuje czasu na zsynchronizowanie, więc przytrzymanie dźwigni jest jak najbardziej wskazane.
    Jeśli jest problem z wrzuceniem 2b z luzu, to podreguluj biegi. Tulejka w lewo o ok. 1/4 obrotu.
    Mimo że stan oryginalny, mechanizm zmiany biegów jest podatny na luzy, które z czasem powiększają się na tzw. wahadełku (dźwigni między wałkiem krzywkowym a wałkiem wypychającym kulki).
    jarekstryszawa
    Level 22  
    Za bardzo duży luz moim zdaniem. Gdy leżąc pod silnikiem lekko dopcham śrubokrętem wałek wchodzący do skrzynki zazębia super- będę dzisiaj próbował regulować.
    jarekstryszawa
    Level 22  
    O to, to! Gdy podkręciłem w prawo zupełnie przestało zazębiać, zatem wróciłem w lewo i bingo! Na razie na sucho działa, zobaczę po jazdach testowych, gdy się pogoda poprawi. Dzięki za pomoc!