Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termet - Letnia woda. Niegrzejący piecyk gazowy.

jarek665141 23 Feb 2016 12:02 7284 11
    jarek665141
    Level 16  
    Witam was serdecznie. Mam piecyk gazowy termet i od jakiegoś czasu nie grzeje on wody tzn na początku przez chwilę leci gorąca a potem ledwo ciepła. Piecyk ladnie odpala nagrzewnica się włącza ogień ładny lecz woda zimna a w łazience robi sie ciepło tak jakby piecyk oddawał ciepło na zewnątrz jak kaloryfer:D Jestem człowiekiem który uczy sie metodą prób i błędów więc rozebralem gada przeczyscilem piecyk nagrzewnice z kurzu (było go sporo) miałem lekki problem ze złożeniem tego ale udało się lecz jedyne na co pomogło czyszczenie to to że cug jest lepszy i płomień (przy zakręconej wodzie) ładnie "ucieka" w stronę wentylacji. Membrana w porządku wymieniłem profilaktycznie. Co to może być? Termet - Letnia woda. Niegrzejący piecyk gazowy.
    kindlar
    Level 41  
    Wezwij serwisanta w celu odkamienienia i usunięcia sadzy z wymiennika oraz regulacji
    jarek665141
    Level 16  
    Rozłożyłem piecyk na czynniki pierwsze wyczyscilem odkamieniłem wymiennik środkiem kamix trochę syfu było. Pomogło to na drugą rzecz mianowicie łagodniej odpala nie na "bum" lecz temperatura wody ta sama. Czy to naprawdę może być kwestia regulacji? Jest możliwość ze piecyk sam sie rozregulował?

I od razu mówię wiem że nie jesteście wróżbitami i jasnowidzami nie oczekuje tego że od razu się dowiem co w tym cudzie jest nie tak . Tylko zważywszy na doświadczenie zawodowe ludzi z forum cenna jest każda wskazówka. Pozdrawiam
    W0jtek92
    Level 37  
    Witam, jeśli na wężownicy oderwały się lamerki z rur grzewczych wodę to kaplica bo odbioru ciepła z płomienia nie będzie. Regulacja nie jest prosta, służy do tego krzywka regulacyjna pod pokrętłem nastawy gazu oraz śruba regulacja przepływu na dolocie armatury gazowej. Gdzieś na forum już pisałem jak obchodzić się z regulacją tego PG.
    jarek665141
    Level 16  
    Regulował sam nie będę słyszałem że mogę sobie i domownikom krzywdę zrobić no i domowi . Nigdy tego nie robiłem ogólnie nigdy piecyka nie rozbieralem ale u mnie w domu zawsze zanim sie kogoś wezwie robi i kombinuje sie samemu i tak jakos z pokolenia na pokolenie to odziedziczamy ale rozebrać i wyczyścić to problem żaden. Jak rury są można powiedzieć nowki (10lat) i ładnie sie wszystko odkrecalo. Co do tych lamerek gdzie tego szukać jak to wygląda i jak są mocowane?
    jarek665141
    Level 16  
    A to o to chodzi. Wyczysciłem to ładnie odkamieniłem i to jest ok. Pytanie mam jeszcze apropos drugiego pokrętła nie tego od gazu tylko tego od drugiego na dole czytałem że służy on do regulacji przepływu wody. Jak to piwinno być ustawione ? Bo mam je po środku. I czy różni sie czymś jeżeli zmniejsze cisnienie wody na zaworze przy róże a jeżeli zmniejsze tym pokrętłem. Zaworem głównym zmniejszalem lecz to nic nie dało gdyż wraz z mniejszym ciśnieniem wody nagrzewnica dawała mniej gazu i płomień jest mniejszy. Ogólnie chodzi o to czym sie różni zawór wodny w piecyku od zaworu głównego przy róże. Ps. Dziękuję za odpowiedzi i cierpliwość:))
    W0jtek92
    Level 37  
    Witam. Różnica jest, więc im mniejszy przepływ wody nastawiony na pokrętle tym wolniej woda płynie i ogień więcej nadąrzy nagrzać nie zmieniając przy tym nacisku membramy na zespół gazowy, a zmieniając przepływ na całej sieci zmienia się nacisk membramy na zespół gazowy więc gazu mniej nam wtedy idzie na palnik.
    Bobbo
    Level 22  
    Drugie pokrętło służy do regulacji ilości wody i decyduje o temperaturze ciepłej wody. Można tym pokrętłem ustawić minimalny przepływ wody a następnie pokrętłem gazu ustawić wysokość płomienia tak, aby oszczędzać i gaz i wodę.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Co oznacza ta "letnia woda"? Ważny jest przyrost temperatury wody (różnica między wodą ciepłą a zimną). Jeśli iloczyn przyrostu temperatury wody i przepływu na minutę jest inny, niż napisano w danych technicznych piecyka, to najpierw trzeba sprawdzić zużycie gazu. Jeśli zużycie gazu nie jest mniejsze niż nominalne a woda jest zbyt słabo nagrzana, to powodem jest napewno zanieczyszczona bądź przepalona nagrzewnica. W tym ostatnim przypadku, gdy lamelko odlutują się od rurek, przestają przekazywać ciepło wodzie i pozostaje letnia, mimo bardzo dużego płomienia. Pewnie kiedyś płomień był za duży, piecyk pracował zbyt dużą mocą (większą niż nominalna) i przepalił się. Jeśli chodzi o to zdjęcie, to nagrzewnica nie wygląda na bardzo przepaloną - może jedna czy dwie lamelki odpadły.
    jarek665141
    Level 16  
    Witam ponownie. Cos wam powiem dziwna sprawa mianowicie po tych moich regeneracjach temperatura wody sie nie zmieniła po prostu nic to nie dawało aż tu nagle po kilku dniach piecyk SAM ODŻYŁ nie wiem jakim cudem woda wrzątek. A kilka miesięcy była ledwo ciepła. Da sie to jakoś logicznie wytłumaczyć?
    W0jtek92
    Level 37  
    Tak. Może wypłukało kamień z zespołu wodnego lub brud z armatury gazowej.