logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal)

VojaSsS 23 Lut 2016 21:55 2745 24
REKLAMA
  • #1 15465200
    VojaSsS
    Poziom 8  
    Mam dziwny problem z komputerem(obstawiam kartę graf.) a mianowicie... Od jakiegoś + - tygodnia podczas odpalanie gier po 5min, ekran robi się czarny i pojawia się "brak sygnału" ,albo wyrzuca mnie do pulpitu i pojawia się komunikat "Sterownik ekranu NVIDIA Kernel Mode przestał działać, ale odzyskał sprawność". Myślę że jest to zależne od wymagań gier. Co ciekawe gry w których wcześniej wszystko działało, mają teraz ten sam błąd. Zaczęło się to chyba od Wiedźmina 3. Zainstalowałem grę, ściągnąłem patche i wszystko śmigało , ale 2 dni później już amba. Dzieję się tak TYLKO w grach. Przy korzystaniu z internetu, youtube'a, oglądaniu filmów wszystko działa.
    Komputer ma dopiero 2 miesiące więc wszystko jest nowe.

Próbowałem już:
    -zmieniać monitor
    -zmieniać kabel
    -downgrade'ować i upgrade'ować sterowniki nVidii przez Driver sweeper'a
    -czyścić z kurzu(?)
    -sprawdzałem czy podzespoły w stresie się nie przegrzewają programem Speed Fan (dorzucam screen)

Specyfikacja:
    Procesor:Intel Core i5-4460
    Ram: Crucial Ballistix Sport XT, 8GB (2x 4GB) 1600 MT/s
    Płyta główna: ASRock H81M S1150 H81
    Zasilacz: Corsair VS Series 450W
    Karta graf.: MSI GeForce GTX 960 OC 2GB
    Załączniki:
    • MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) Untitled.png (67.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15465273
    irondick
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Wersja BIOSu płyty?
  • REKLAMA
  • #4 15465310
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Ten screen to na pewno nie jest w stresie robiony. A speed fun to ostatnie narzedzie do tego celu dobre.
    HWiNFO odpal, odpal grę pograj aż wystąpi problem zrób screen z HWiNFO i pokaż.
  • #5 15465421
    VojaSsS
    Poziom 8  
    BIOS: 08/29/14 22:48:31 Ver. 04.06.05 P1.80

Pograłem trochę w AC: black flag. Właśnie, czasami mam tak ( jak było teraz) włączam grę, po intro wywaliło mnie do pulpitu, i po ponownym włączeniu nie mam dźwięku... ale mogę grać dłużej. Jeżeli to ważne to mam Monitor/TV z wbudowanymi głośnikami który mam przez hdmi podłączony do PC
    Załączniki:
    • MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) 011.jpg (567.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 15465435
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    310artur napisał:
    HWiNFO odpal, odpal grę pograj aż wystąpi problem zrób screen z HWiNFO i pokaż.

Screena zamieść z zakładki "sensor".
    xsxszymonxsx napisał:
    Wygląda jakby pod stresem się przegrzewała .

Na podstawie "czego" kolega to wywnioskował?
  • #7 15465442
    irondick
    Poziom 31  
    Parę zmian w BIOSie zrobili więc aktualizuj. Zasilacz masz też na granicy, 450W wydaje się, że niby powinien starczać ale nie jestem przekonany.
  • #8 15465521
    VojaSsS
    Poziom 8  
    Aktualizacja BIOSa by coś dała skoro wcześniej wszystko działało?

MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal)
  • #9 15465557
    310artur
    Poziom 43  
    Temperatury są OK. Napięcia siadają - odczyt programowy jest niewiarygodny ale spadki zwykle oznaczają spadki jednak. 12V siada do 11,5V - niby nadal w normie ale wahania o 0,5V na markowym zasilaczy nie biorą się z powietrza.

Sugeruje albo pomiar napięć pod obciążeniem i bez linie 12V i 5V (miernikiem) albo program OCCT test Power Supply (jak robić pomiar to też tym obciążać)
  • #10 15466004
    VojaSsS
    Poziom 8  
    Ok, zrobiłem test tym OCCT do wyskoczenia błędu. MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal)

Dodano po 2 [minuty]:

MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal)

Dodano po 15 [minuty]:

MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal)

Błąd wyskoczył jakieś 3-4 razy w krótkim odstępie czasu
  • #11 15466071
    irondick
    Poziom 31  
    Czyli tak jak pisałem wcześniej. Podmień zasilacz na mocniejszy i sprawdź.
  • #12 15467180
    310artur
    Poziom 43  
    Też tak myślę - nic innego nie widać na wykresach. Wzorcowe temperatury równe przebiegi.
    Najbardziej prawdopodobny będzie zasilacz. Osobiście celowałbym w 550W z białej listy (choć przyjrzyj się wydajności linii 12V bo to różnie się ma do mocy zasilacza nawet dla białej listy). Np. Chiftech 450W ma mniej mocy na liniach 12V od BeQuiet 400W (taki przykład bo te dwa mam i się trochę zdziwiłem analizując etykiety)
  • REKLAMA
  • #13 15467572
    VojaSsS
    Poziom 8  
    Okej, czyli nowy zasilacz... Ale wyjaśni mi ktoś co się mogło zdarzyć skoro wcześniej wszystko działało? Coś się przepaliło, przegrzało? Bo nie dysponuję takimi pieniędzmi żeby nowy zasilacz wymieniać w mrugnięcia oka :cry: komputer ma dopiero 2 miesiące, przypomne
  • #14 15467665
    310artur
    Poziom 43  
    No w takiej sytuacji to masz przecież gwarancje - reklamacje złóż. Jeśli kupiłeś to jako zestaw to zasugeruj zmianę zasilacza na mocniejszy. Jeśli kupiłeś na części i sam składałeś to masz nowy praktycznie zasilacz który na 99% jest sprawny (trzeba by to potwierdzić). Jeśli niesprawny jednak to reklamacja, jeśli sprawny to sprzedać i kupić inny.

Spróbuj jeszcze jednego triku - pobierz program MSI Afterburn i spróbuj zastosować downclocking karty graficznej. Czyli zmniejsz taktowanie rdzenia, ogranicz jej moc - co tam będziesz miał do dyspozycji.
  • #15 15468621
    VojaSsS
    Poziom 8  
    Postaram się jeszcze od kogoś pożyczyć zasilacz, żeby sprawdzić czy rzeczywiście to jest to. Nigdy nie robiłem OC albo DC karty graficznej... DC pewnie jest bezpieczniejszy niż OC, ale czy istnieję ryzyko że zrobię sobie kuku ze sprzętem? No i analogicznie rozumując.. DC = spadek osiągów urządzenia. Czy odbiję się to zauważalnie na detalach?
  • #16 15468642
    310artur
    Poziom 43  
    Sprawna karta graficzna nie ma prawa się popsuć od zmiany zegarów. Niektórzy twierdzą że nie ma prawa się popsuć od tego co zmieniasz w Afterburnie. Ale generalna zasada jest taka - jeśli nie zmieniasz napięć i kontrolujesz temperaturę to tak OC jak DC jest bezpieczne. A tak długo jak nie próbujesz gmerać w BIOS karty tak długo muszą (no dobra powinni) uznać gwarancje. Ale jej ewentualne nieuznanie nie ma nic wspólnego z OC/DC tylko jakością obecnych serwisów.
    To też dodatkowo inną rzecz sprawdzisz - jeśli po DC będzie dobrze istnieje szansa że karta ma problem (jest fabrycznie kręcona zdarza im się mieć problemy tego typu)
  • #17 15482700
    VojaSsS
    Poziom 8  
    Zrobiłem wczoraj DC w Afterburnerze... z początku wszystko było pięknie, śmigało wszystko jak szalone! Ale moja radość trwała jakoś 40 min... teraz znowu błąd wyskakuję -,- już kompletnie nie wiem co zrobić... czy to dalej może być zasilacz skoro po DC karty dalej się crash'uje? Wstawiam najnowsze zdjęcia z OCCT :
    MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal) MSI GTX 960 - Podczas grania komputer traci obraz (no signal)
  • #18 15482771
    310artur
    Poziom 43  
    A puść test gpu na niskich taktowaniach karty. Jeśli też pojawi się błąd to będzie już na kartę wskazywało. Najłatwiej byłoby wtedy zabrać samą kartę do kogoś i przetestować w innym komputerze (najlepiej żeby ten inny komputer miał solidny zasilacz).
    Generalnie - sprawdziłeś czy w zasilaczu nie dzieje się nic złego? Nie wszystko widać ale czasem puchną kondensatory, czasem coś się grzeje i odbarwia laminat. Coś tam da się gołym okiem zobaczyć. To tak w kwestii dlaczego działało i przestało. PS jasna rzecz że żeby rozebrać zasilacz trzeba go odpiąć całkiem od sieci i rozładować kondensatory. Rozładować je najłatwiej tak że wyłączasz komputer (na płycie głównej nadal świeci się dioda) odpinasz kabel od zasilacza i czekasz aż dioda zgaśnie. Wtedy dopiero odpinasz zasilacz od płyty głównej.
  • #19 15483371
    VojaSsS
    Poziom 8  
    zrobiłem test 3D GPU i nic się nie stało przez 20 min... na power supply wyskakuję średnio po 2 min, więc mamy chyba werdykt... Poproszę kumpla jeszcze żeby wpadł mi pomierzyć zasilacz i zobaczymy co wyjdzie. Najwyżej wyśle zasilacz na reklamację... a jaka polecacie 550'tke w w dobrym stosunku jakości do ceny? Żeby zaraz szlag go nie trafił
  • #20 15483430
    irondick
    Poziom 31  
    Taki zasilacz: Cooler Master V550 Gold RS-550-AFABA-G1
  • #21 15483552
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    VojaSsS napisał:
    a jaka polecacie 550'tke w w dobrym stosunku jakości do ceny? Żeby zaraz szlag go nie trafił

To pytanie zadaj w dziale "co kupić?" podając konfigurację zestawu.
  • #22 15483562
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Po co bawić się w underclock? Moim zdaniem zasilacz jest dobrze dobrany do zestawu, nie jest na "styk". Licząc maksimum dla dowolnej karty graficznej której TDP może wynieść odpowiednio: dla 1 wtyczki PCI-E 6 pin to 130W, dla jednej wtyczki 8 pin to 225 W. Procesor to 84W. Licząc resztę 50W to w najbardziej skrajnym przypadku jeżeli masz kartę z gniazdem 8 pin otrzymujesz kilkadziesiąt W zapasu na linii 12V. Nie twierdzę, że zasilacz jest sprawny, lecz nie należy od razu na niego zwalać winę. Radzę autorowi tematu najpierw sprawdzić kartę na innym komputerze, jak będzie ok można podstawiać zasilacz.
  • #23 15540282
    VojaSsS
    Poziom 8  
    Ok... poprosiłem znajomego żeby wpadł do mnie z oscyloskopem i swoim zasilaczem ( 600 W ). Pomierzyliśmy wszystkie napięcia... i wszystkie pomiary wyszły dobrze. Wiadomo, na jego zasilaczu wszystko śmigało, to już sobie myślałem że los mojego zasilacza jest przesądzony. Kumpel poszedł, a ja spróbowałem jeszcze podłączyć mój czy na 100% dalej będzie ten sam efekt... i o dziwo... działa! Od dobrego tygodnia wszystko jest jak należy. Sprawdzałem na grach, na OCCT i innych programach wszystko w normie. Tylko teraz... kto mi da jakąś racjonalną przyczynę tego wszystkiego? Żeby się nie okazało że za tydzień znowu będzie to samo?
  • #25 16571677
    VojaSsS
    Poziom 8  
    prawdopodobnie luzy na stykach, temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną MSI GTX 960, która po kilku minutach grania wyłącza obraz, a na ekranie pojawia się komunikat "brak sygnału" lub błąd sterownika NVIDIA. Problemy zaczęły się po zainstalowaniu gry Wiedźmin 3. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym zmiany monitora, kabli, aktualizacji sterowników oraz czyszczenia sprzętu. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie wersji BIOS, testowanie karty w innym komputerze oraz wymianę zasilacza, który mógł być niewystarczający (450W). Po testach zasilacza i kartą graficzną, problem ustąpił, co sugeruje, że mogło to być spowodowane luźnymi połączeniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA