Witam
Proszę o pomoc w temacie dość otwartym na różne zastosowania. Mianowicie:
Już kilka razy zdarzyło się, że dzieciaki lub samemu przez przypadek otwarłem pilotem bramę garażową. Na to nieszczęście garaż mam ogrzewany i zimą kilka godzin ogrzewałem okolicę
Założyłem na bramie krańcówkę, podłączyłem do intergy i ustawiłem gong w manipulatorze. Zrobiłem opóźnienie, bo gong zraz po otwarciu bramy dał znać trzy razy i koniec. Wygląda to tak:
Wyjścia:
24 naruszenie wejścia 13 czas 0m1s
23 naruszenie wejścia 20 czas 3m0s odwrotna polaryzacja
22 iloczyn logiczny wyjść wyjścia 23-24 pulsacja
Wejścia:
20 według wyjścia wyjście 22
Wejście 13 krańcówka
Gong sygnalizuje z wejścia 20
Problem mam z tym, że po podaniu sygnału na wejście 13 mimo iż jest on utrzymywany, muszę podać czas jego działania, a chciałbym, żeby był tak długo jak jest faktycznie utrzymywany. Jakie mam zastosować wyjście 24, aby po odliczeniu czasu 3 minuty - na zaparkowanie, utrzymywał się na wyjściu 24 stan naruszenie (działa on tylko przez pierwszą sekundę lub zaprogramowany czas). Po upływie trzech minut nie ma już sygnalizacji naruszenia na wyjściu 24 a brama jest otwarta.
W tym rozwiązaniu co trzy minuty było by piknięcie w manipulatorze, a ja chciałbym po trzech minutach załączyć je na tak długo aż bramy nie zamknę.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Proszę o pomoc w temacie dość otwartym na różne zastosowania. Mianowicie:
Już kilka razy zdarzyło się, że dzieciaki lub samemu przez przypadek otwarłem pilotem bramę garażową. Na to nieszczęście garaż mam ogrzewany i zimą kilka godzin ogrzewałem okolicę

Wyjścia:
24 naruszenie wejścia 13 czas 0m1s
23 naruszenie wejścia 20 czas 3m0s odwrotna polaryzacja
22 iloczyn logiczny wyjść wyjścia 23-24 pulsacja
Wejścia:
20 według wyjścia wyjście 22
Wejście 13 krańcówka
Gong sygnalizuje z wejścia 20
Problem mam z tym, że po podaniu sygnału na wejście 13 mimo iż jest on utrzymywany, muszę podać czas jego działania, a chciałbym, żeby był tak długo jak jest faktycznie utrzymywany. Jakie mam zastosować wyjście 24, aby po odliczeniu czasu 3 minuty - na zaparkowanie, utrzymywał się na wyjściu 24 stan naruszenie (działa on tylko przez pierwszą sekundę lub zaprogramowany czas). Po upływie trzech minut nie ma już sygnalizacji naruszenia na wyjściu 24 a brama jest otwarta.
W tym rozwiązaniu co trzy minuty było by piknięcie w manipulatorze, a ja chciałbym po trzech minutach załączyć je na tak długo aż bramy nie zamknę.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam