Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satel INT-TSG gong w manipulatorze jako powiadomienie o otwartej bramie

taper25 24 Feb 2016 17:25 3096 7
Optex
    taper25
    Level 10  
    Witam
    Proszę o pomoc w temacie dość otwartym na różne zastosowania. Mianowicie:
    Już kilka razy zdarzyło się, że dzieciaki lub samemu przez przypadek otwarłem pilotem bramę garażową. Na to nieszczęście garaż mam ogrzewany i zimą kilka godzin ogrzewałem okolicę :D Założyłem na bramie krańcówkę, podłączyłem do intergy i ustawiłem gong w manipulatorze. Zrobiłem opóźnienie, bo gong zraz po otwarciu bramy dał znać trzy razy i koniec. Wygląda to tak:

Wyjścia:
    24 naruszenie wejścia 13 czas 0m1s
    23 naruszenie wejścia 20 czas 3m0s odwrotna polaryzacja
    22 iloczyn logiczny wyjść wyjścia 23-24 pulsacja

Wejścia:
    20 według wyjścia wyjście 22

Wejście 13 krańcówka
    Gong sygnalizuje z wejścia 20

Problem mam z tym, że po podaniu sygnału na wejście 13 mimo iż jest on utrzymywany, muszę podać czas jego działania, a chciałbym, żeby był tak długo jak jest faktycznie utrzymywany. Jakie mam zastosować wyjście 24, aby po odliczeniu czasu 3 minuty - na zaparkowanie, utrzymywał się na wyjściu 24 stan naruszenie (działa on tylko przez pierwszą sekundę lub zaprogramowany czas). Po upływie trzech minut nie ma już sygnalizacji naruszenia na wyjściu 24 a brama jest otwarta.
    W tym rozwiązaniu co trzy minuty było by piknięcie w manipulatorze, a ja chciałbym po trzech minutach załączyć je na tak długo aż bramy nie zamknę.

Proszę o pomoc
    Pozdrawiam
  • Optex
    reweriko

Level 25  
    A nie prościej ustawić aby brama się samoczynnie zamknęła po wyznaczonym czasie ?
  • Optex
    taper25
    Level 10  
    Witam
    Pewnie że prościej. Tylko obawiam się że mój napęd nie ma takiej opcji.
    GATOLIFT S1000
    Garage Door Opener
    Model NO 8550
    Satel INT-TSG gong w manipulatorze jako powiadomienie o otwartej bramie

Po przytrzymaniu settings mam możliwość zaprogramowania górnego i dolnego progu zamykania - otwierania, jeśli przytrzymam jeszcze dłużej, to mam tylko moc napędu i to chyba na tyle możliwości konfiguracyjnych tego sprzętu. Nie mam instrukcji, na nic innego nie reaguje.

Oczywiście można zrealizować tę funkcję Integrą jeśli faktycznie w opcjach napędu jej nie ma.

Mimo wszystko chciałbym uruchomić takie odroczone powiadomienie w manipulatorze jeśli ktoś ma pomysł jak.

Pozdrawiam i dziękuję
  • Helpful post
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

Może prościej... Jeśli masz już kontaktron na drzwiach garażowych, ustaw sobie w opcjach wejść czas maksymalnego naruszenia wejścia na np: 180 sekund. Do jednego z wyjść centrali podłącz sobie jakiś buzzer (lub sygnalizator wewnętrzny z regulowaną głośnością), ustaw typ tego wyjścia jako 34 (Awaria wejścia), w wejściach wyzwalających zaznacz tylko to od bramy i sygnalizacja gotowa. Oprócz sygnalizacji buzzerem, będziesz miał dodatkowo sygnalizację awarii na manipulatorze. Przetestuj... :)

Pozdrawiam.
  • Helpful post
    reweriko

Level 25  
    Można inaczej i chyba o ile dobrze zrozumiałem, dokładnie tak jak chcesz.
    Problem w tym że centrala nie posiada generatora który by cyklicznie podawał impuls (gong) z regulowaną częstotliwością dlatego musimy zrobić to sami....

regulowany generator..
    Wyj 20 ustaw typ 83 (koniec sygnalizacji wyjść) ustaw czas co ile impuls ... = wyj 21
    Wyj 21 ustaw typ 83 (koniec sygnalizacji wyjść) ustaw czas na np: 2sek = wyj 20
    teraz wystarczy wejść w test wyjść zrób test wyj 20 i wyłącz test.
    od tego momentu będziesz miał generator który cyklicznie bedzie podawał ipuls.

wejście np:8 (otwarta brama) ustaw = według wyjścia np:wyj 8 Bez akcji alarmowej
    wyjście 8 typ 48 iloczyn logiczny wyjść np: 9 , 10
    Wyjście 9 typ 14 naruszenie wejścia bez akcji al. (tu dajesz wejście fizyczne od kontaktronu bramy)
    wyjście 10 typ 85 koniec naruszenia wyjść . wyj=20

W opcjach klawiatury zaznacz gong w wejściu 8

Powinno to działać tak.
    Naruszony kontaktron bramy (brama otwarta)
    pojawia się gong z częstotliwością ustawioną w generatorze.

Trochę może przekombinowane ale powinno działać.
    taper25
    Level 10  
    Witam
    Dziękuję za podpowiedzi i ciekawe rozwiązania. Teraz to wygląda tak:

Wejście 13, 47 bez reakcji alarmowej, opóźnione o 180 sekund
    Wejście 20, 8 Według wyjścia, Wy.24, 47 bez reakcji alarmowej

Wyjście 24, 34 Awaria wejścia, Wejście 13, X Pulsuj

Na manipulatorze Gong z wejścia 20

Brakowało mi wyjścia 34, które utrzymuje stan naruszenia i nie znika. Jak się okazuje, w Integrze jest wbudowany generator :D .
    Wszystko działa pięknie i chyba prościej się nie da.

Dziękuję i pozdrawiam
    taper25
    Level 10  
    Witam
    Ponownie proszę o pomoc w rozbudowie tego rozwiązania o dodatkową czujkę w garażu.
    Powyższe rozwiązanie świetnie się sprawuję, lecz zdarza się sytuacja, że brama garażowa musi być otwarta na kilkanaście minut (rozładunek) i to robi się uporczywe dla domowników.
    Potrzebuję rozwiązania żeby gong załączył się wtedy, gdy brama jest otwarta i nie ma ruchu w garażu. Zamontowałem czujkę bez reakcji alarmowej w konfiguracji 2EOL/NC, ustawiłem jako 2EOL/NO i ustawiłem kolejne wolne wyjście jako iloczyn logiczny z tej czujki i kontaktronu na bramie. Czujka w tej konfiguracji jest cały czas naruszona do czasu aż ktoś się pojawi w jej zasięgu. Wyjście działa, ale nie wiem jak sprawić żeby gong zaczął działać - nie mam awarii wejścia.
    Jeśli opis jest niejasny, to proszę o informację.

Proszę o pomoc