Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ORION SKV-2080 TMK5, jaki jest symbol tranz. Q401

21 Cze 2005 13:57 1935 17
  • Poziom 22  
    Witam!
    Potrzebuje dowiedziec sie jaki jest symbol tranz. Q401 tranz kluczajacy lini podejrzewam ze był 2sd1555? ale chciałbym sie upewnic.Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    gizmo000 napisał:
    ... Q401 tranz kluczajacy lini ...

    Q401 to nie klucz tylko sterujący kluczem - 2SC2621, natomiast klucz to Q402-2SD1555. Tak przynajmiej jest podane na schemacie.
  • Poziom 22  
    Witam!
    Zgadza sie... Q402 to 2sd1555 .Mam problem linia pozioma ,wymieniłem wszystkie elektrolity tz wiekszosc podejrzewam wzm.odchyl.pionowego.jeszcze znalazłem dławik L405 jest pekniety lecz go nie wymieniałem ,znajduje sie obok cewek odchylania jak sie upewnic ze to wzm.?
  • Poziom 43  
    Jeżeli linia pozioma to Q401 i Q402 są OK. L405 łatwo sprawdzić omomierzem- jeżeli ma 0Ω to też dobry. Sprawdź napięciaia na IC402-µPC1488H. Powinny być wg schematu:
    1-0V
    2-14,1V
    3-25,7V
    4-0,6V
    5-0,7V
    6-25,3V
    7-1,3V
  • Poziom 22  
    pytalem o tranz.lini bo nie było go wcale taki dostałem.....a co do L405 nie ma 0ohm ma 19 ohm? uszkodzony? jest pekniety lekko w koło?Pytanie jak wartosc ma ten dławik? lub o jakiej wartosci moge wstawic?
  • Poziom 43  
    19 to trochę dużo jak na dławik. 2-3 to by mogło być.
  • Poziom 22  
    Pytanie jak wartosc ma ten dławik? lub o jakiej wartosci moge wstawic?
  • Poziom 43  
    L405 nie mogę znaleźć na schemacie. Podaj elementy z krórymi łączy się to może znajdę.

    Dodano po 3 [minuty]:

    A SW601 jest w pozycji NORMAL czy SERVICE???
  • Poziom 22  
    Witam!
    jedna strona dławika L405 łaczy sie szeregowo przez C490-1mikro/250v [wymieniony] do styku 1 pinu cewek odchy. druga strona dławika przez rezystor R461-68ohm. A tego SW601 nigdzie nie mam ???.podaje jeszcze chassis TM0230C o ile to ten numer ale to jedyny numer na płycie.
  • Poziom 43  
    Tego dławika na schemacie nie moge znaleźć. Możesz wstawic inny np.15mH albo nawet drut. Zobaczysz co będzie. Ten SW601 podłączony jedną nogą do 9pin IC401-TA8659.
  • Poziom 22  
    Witam!
    W tym TV nie ma takiego układu??? wzmacniacz odchylania pionowego to jest IC401-LA7838?
    pozostałe to IC-201 TA8691N, IC901 TA7778P.To nie ten schemat co posiadasz?Pozdrawiam.
  • Poziom 43  
    Na to wygląda
  • Poziom 22  
    Dokonałem pomiaru napiec LA7838 wiec tak
    1-0,5v
    2-0,6v
    3-80mv
    4-14mv
    5-0,6v
    6-0,6v
    7-1,3v
    8-27v
    9-0,5v
    10-0,5v
    11-1,3mv
    12-25v
    13-0,5v

    Dodano po 40 [minuty]:

    Brak zsilania 12v na pierwszy pinie układu LA7838 zasialnie idzie z stabilizatora,brak zasialnia na trafie 14v,brak zsilania na trafie 25 v,brak zsilania na trafie 180v? linia +B 102 v? ,HEATER 0V? O co tu chodzi?Jakie jest prawidłowe napiecie +B? i wychodzace z przetwornicy?
  • Poziom 22  
    Witam!
    jeszcze raz podaje napiecia wzm.odch.pion. ta7838 mała pomyłka.
    1-0,6v
    2-0,6v
    3-90mv
    4-0,6v
    5-0,6v
    6-0,5v
    7-1,3v
    8-27v
    9-0,6v
    10-15mv
    11-5mv
    12-25v
    13-26v
    Brak napiecia na pinie jeden, napiecie idzie z stabilatora IC-402, na nim tez nie ma napiecia które idze z trafa 14 v? pomierzyłem napiecia na trafie podaje
    [180v]-102v
    [HAETR]-1,1mv ???? dziwne
    [F.B.PLUS]-102V
    [25V]-35mv pomimo odpiecia bez .rezystrowego dalej to samo brak napiecia
    [+B]-102v
    [14v] -18mv te napiecie zasilania stab.ic402.z tad jest zasilana koncówka odchylania V .BRAK NAPIECIA!?
    postawiałem sterowanie klucza i HOT i nici,dlaczego nie ma napiec wyjscowych z trafa ? 14v i 25v chyba jednak ubite trafo Cewki odchylania niby w porzadku 1,8ohm i około 14 ohm. Co jeszcze mam sprawdzic?pozostaje jescze wylutowac ta7838,sprawdzic napiecia i podmienic.Chodz mysle ze to nic nie da rece opadaja!
  • Pomocny post
    Moderator
    Brak napięć wyjściowych z trafopowielacza (również Us2 i żarzenia) świadczy, że trafo nie pracuje - zapewne brak imp. ster. H już na wejściu drivera.
  • Poziom 43  
    Mirek Z. napisał:
    Brak napięć wyjściowych z trafopowielacza (również Us2 i żarzenia) świadczy, że trafo nie pracuje - zapewne brak imp. ster. H już na wejściu drivera.

    Przecież:
    gizmo000 napisał:
    ...Mam problem linia pozioma ...

    Sprawdź omomierzem czy te uzwojenia sprawne. Toż jeżeli jest WN i
    gizmo000 napisał:
    ...[180v]-102v
    ..

    Chyba, że już i tej poziomej kreski nie ma to rację ma Mirek Z., bo te 102V na gałęzi 180V to idzie z zasilania +B.
    Więc jest ta pozioma kreska czy i jej już nie ma? Tylko skąd jest te 26V na pionie skoro?
    gizmo000 napisał:
    ...,dlaczego nie ma napiec wyjscowych z trafa ? 14v i 25v chyba jednak ubite trafo ...
  • Poziom 22  
    Mirek Z. napisał:
    Brak napięć wyjściowych z trafopowielacza (również Us2 i żarzenia) świadczy, że trafo nie pracuje - zapewne brak imp. ster. H już na wejściu drivera.


    Linia dalej jest troche "sciełem" ja screenem, czyli WN pracuje i zarzenie....[zapomniałem przełaczyc AC/DC podczas pomiarów ale wstyd!!!] dlatego napisałem ze zarzenia nie ma.Tego napiecia 14v na bank nie ma dlatego wzm.odch.V. nie pracuje.chcem sie upewnic czy trafo jest uszkodzone....jeszcz wpadłem na pomysł sztucznie podam zasilanie na ten stabilizator? moge tak zrobic?
  • Poziom 22  
    Witam!
    Dzieki wszystkim i za wyrozumiałosc.Trafo jest uszkodzone, TV idzie na "dawce" temat zakonczony! pozdrawiam.