Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HMC 500.1 VL - Prasa hydrauliczna. Potrzebna DTR. Klapiący stycznik pompy.

m_joker 25 Feb 2016 21:51 2742 5
Automation24.pl
    m_joker
    Level 15  
    Witam, wezwany zostałem do prasy hydraulicznej firmy HMC model 500.1 VL.
    Problem polega na tym, że stycznik pompy klepie z dość dużą częstotliwością, gdzie powinien trzymać (praca siłownika).
    Po zmierzeniu napięcia na cewce stycznika (24V DC) okazało się, że napięcie spada nawet poniżej 10V - stąd klepanie stycznika.
    Co dziwniejsze na zasilaczu spadków takich nie ma. Jest równo 24V (bez obciążenia nawet 26V).

Sterownik w tym urządzeniu to jakiś swoisty projekt firmy HSM. Sterowanie elementami wykonawczymi (cewki zaworów, stycznika itp.) realizowane jest za pomocą triaków itp.

Brak mi pomysłów co może się tam dziać.

Poza tym do urządzenia nie ma żadnej dokumentacji. Czy ktoś z Was koledzy dysponuje czymś takim i podzieliłby się ze mną?

Pozdrawiam
  • Automation24.pl
    Krzysztof Reszka
    Moderator of Electrical engineering
    Nie mam pojęcia co to za prasa , ale zasada jest jedna. Na pompę działają czujniki ciśnienia i to przeróżne . Od czujników max ciśnienia i poziomu oleju po czujniki filtrów. Więc zacznij od sprawdzenia tych elementów. Lub poczekaj może ktoś podpowie.
  • Automation24.pl
    m_joker
    Level 15  
    Wiem, że w takich urządzeniach jest wiele uzależnień, ale wierz mi, że jest to bardzo proste urządzenie.
    Nie ma tu żadnych czujników ciśnienia.
    Prasa działa na podstawie czasu (nastawa czasu prasowania - każdy cykl trwa tyle samo czasu).
    Gdy tłok napotyka opór (prasowana makulatura, folia itp.) wówczas na bloku zaworowym (na nastawnym zaworze ciśnieniowym - coś jak bezpieczeństwa) następuje przepuszczenie oleju do zbiornika olejowego.
    Po cyklu presowania następuje chwilowe zatrzymanie pompy, na chwilke włączany jest zawór rozprężny na bloku hydraulicznym, po czym następuje przełączenie zaworu i siłownik jest podnoszony.

A awaria w tym egzemplarzu jest bardzo dziwna.
    Elektrozawory i cewka stycznika jest na 24V DC.
    Z tego co zauważyłem to napięcie na cewce stycznika spada nawet poniżej 10V w momencie, gdy silnik pompy napotyka na duży opór - spadek napięcia międzyfazowego nawet do 345V, ale nie ma to wpływu na napięcie wyjściowe zasilacza - max spadek do 21V. Natomiast już na wyjściu ze sterownika (czyli na cewce stycznika) nawet poniżej 10V. Od 13V stycznik zaczyna klepać.
    Po odłączeniu silniaka pompy stycznik pracuje poprawnie - napięcie na wyjściu sterownika ma stałą wartość zapewniającą poprawną pracę stycznika.

Wychodzi na to, że gdy napięcie międzyfazowe spadnie pod dużym obciążeniem (faza scisku) zaczynają dziać się cyrki.

Tylko jaki wpływ ma napięcie międzyfazowe na wyjście 24V z dużymi spadkami napięć ze sterownika skoro na zasilaczu jest 24V bez spadków?

Potrzebowałbym jakąś DTR tej maszyny. Może tam bym coś wypatrzył.

Widzę, że sterownik ma układ kontroli faz i tak się zastanawiam, czy to może on nie pozwala wysterować tranzystorów wyjściowych.
    A to oznaczałoby zbyt duże spadki na kablu zasilającym (choć ta maszyna pracowała już z 4 miesiące) lub uszkodzenie sterownika, co sądzę że taniej byłoby przerobić sterowanie na jakiś sterownik programowalny.

Płytka sterownika:
    HMC 500.1 VL - Prasa hydrauliczna. Potrzebna DTR. Klapiący stycznik pompy. HMC 500.1 VL - Prasa hydrauliczna. Potrzebna DTR. Klapiący stycznik pompy.
    arci36
    Level 12  
    Jeżeli cewki są na napięcie stałe to sterują nimi tranzystory a nie triaki. Jeżeli napięcie 24V na zasilaczu nie spada to może zasilacz sterownika przy spadku napięcia zasilającego maszynę zaczyna nie prawidłowo pracować. Jak zasilany jest sterownik maszyny? Przetwornica czy zasilacz transformatorowy? Zasilanie 230V czy 400V? Jaki prąd pobiera silnik? Może awaria silnika lub układu hydraulicznego powoduje nadmierne obciążenia przewodu, rozdzielni i stąd takie spadki napięcia.
    rajo2
    Level 10  
    Czy udalo Ci sie rozwiazać problem? Mam taki sam ale w mniejszej prasie hsm. Objawy dokladnie takie same. Przy pracy "w dół" klepanie, natomiast w górę praca prawidlowa.
    Silnik zatem odpada. Nie jestem jednak przekonany czy to nie wina elektrowqworu bo odłączenie go powoduje prawidlową pracę samej pompy. Tak jakby cewka elektrozaworu powodowala spadek napiecia do wartosci, ktora rozwiera przekaźnik zarowno jej samej jak i stycznika silnika pompy.
    arci36
    Level 12  
    Jeżeli pozwala na to konstrukcja elektrozaworu to proszę zamienić cewkę z zaworem od podnoszenia. Jeżeli nie ma takiej możliwości to sprawdzić pobór prądu przez cewkę i porównać z dobrą cewką.