Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HC300M - Zwiększenie zasięgu gsm fotopułapki

dash4 26 Feb 2016 12:35 4737 9
Optex
    dash4
    Level 10  
    Witam.
    Zaznaczę od razu że nie jestem pewny działu- ponieważ nie jest to telefon, ale korzysta z pasm GSM..

Kupiłem sobie fotupułapkę HC300-m z możliwością wysyłania zdjęć MMS na telefon po wejściu osobnika w obszar na który skierowany jest czujnik ruchu.
    Oczywiście do tego są diody IR 940 itp- czyli nic nie widać.

Problem jest taki że kamera działa, w mieście lub tam gdzie jest dobry zasięg (w zależności od operatora) Jeśli na kamerze są 4 krechy zasięgu- wysyła mms. Jeśli jest choćby 1 mniej - nie wysyła- a przynajmniej nie w przeciągu kilku godzin.

Poza mapami operatorów gdzie jest pokazany rodzaj zasięgu- nie specjalnie mam możliwość sprawdzenia na kamerze czy korzysta z 2g, 3g czy jeszcze lepiej 4g.

Antenka kamery ma wielkośc 7cm teoretycznie o wzmocnieniu 3dbi. Myślałem że jak dokupię mocniejszą- większą (ok 40cm) 10dbi - sygnał się poprawi, ale chyba to nie działa....Przynajmniej w bloku, bo na razie nie miałem okazji sprawdzić w lesie.

Dlatego prosiłbym o podpowiedzi w jaki sposób mógłbym poprawić zasięg kamery (oczywiście nie używając wzmacniacza GSM z racji mobilnego charaktery kamery) w lesie- ponieważ ma służyć do obserwacji złodziei leśnych.

Z góry dziękuję za wszelkie pomocne odpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • Optex
    leon19855
    Level 9  
    dash4 wrote:
    Witam.
    Zaznaczę od razu że nie jestem pewny działu- ponieważ nie jest to telefon, ale korzysta z pasm GSM..

Kupiłem sobie fotupułapkę HC300-m z możliwością wysyłania zdjęć MMS na telefon po wejściu osobnika w obszar na który skierowany jest czujnik ruchu.
    Oczywiście do tego są diody IR 940 itp- czyli nic nie widać.

Problem jest taki że kamera działa, w mieście lub tam gdzie jest dobry zasięg (w zależności od operatora) Jeśli na kamerze są 4 krechy zasięgu- wysyła mms. Jeśli jest choćby 1 mniej - nie wysyła- a przynajmniej nie w przeciągu kilku godzin.

Poza mapami operatorów gdzie jest pokazany rodzaj zasięgu- nie specjalnie mam możliwość sprawdzenia na kamerze czy korzysta z 2g, 3g czy jeszcze lepiej 4g.

Antenka kamery ma wielkośc 7cm teoretycznie o wzmocnieniu 3dbi. Myślałem że jak dokupię mocniejszą- większą (ok 40cm) 10dbi - sygnał się poprawi, ale chyba to nie działa....Przynajmniej w bloku, bo na razie nie miałem okazji sprawdzić w lesie.

Dlatego prosiłbym o podpowiedzi w jaki sposób mógłbym poprawić zasięg kamery (oczywiście nie używając wzmacniacza GSM z racji mobilnego charaktery kamery) w lesie- ponieważ ma służyć do obserwacji złodziei leśnych.

Z góry dziękuję za wszelkie pomocne odpowiedzi.
    Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Ja tez mam slaby zasieg ale to chyba zalezy od akumulatora potrzebny jest 6v
  • Optex
    dash4
    Level 10  
    Widziałem gdzieś jakiś post w którym ktoś informował że właśnie taki akumulatorek 6v poprawiał zasięg...ale to był tylko jeden post jednej osoby.
    Czy to działa- no raczej jest to chyba nie potwierdzone, a nie chciałbym inwestować dalej w tą fotopułapkę i potem znów pluć sobie w brodę..
    Dlatego jeśli rzeczywiście jest to sposób na poprawienie zasięgu- bardzo bym prosił o sprawdzone info.

Poza tym- czy ktoś próbował robić upgrade tego "sprzętu"?
    Ja próbowałem- to najpierw ucegliłem a później- nie wiem nawet jak, jakoś ruszyła za którymś razem, ale teraz jak ktoś wchodzi zasięg czujnika- ten świeci na czerwono...(w widocznym świetle) co raczej nie powinno mieć miejsca :(
    Jakieś sugestie? Jakiś sprawdzony soft?
    Pozdrawiam
    leon19855
    Level 9  
    Zakupilem antene 6 dbi i aku 6v zelowe bo akumulatorki przy robieniu zdjec i diodach na podczerwien i nagrywaniu filmow nie wytrzymuja zbyt dlugo jak sprswdze czy to cos zmienilo postaram sie daj znac zebyscie bez sensu kasy nie inwestowali w jakies mocniejsze anteny itp
    dash4
    Level 10  
    Będę wdzięczny za info.
    Może to rozwiąże problem z wysyłaniem mms.

Teraz tylko muszę sprawdzić fotopułapkę czy działą, bo ta czerwona dioda po upgrade softu trochę miesza . Albo soft był zły, albo już nie wiem :(

Pozdrawiam
    dash4
    Level 10  
    I jak? Działa po dołożeniu AKU?
    Ja zmieniłem soft w swojej. W sumie poza tym że nie potrzebnie mi się zapalała czerwona dioda (która wczesniej migała tylko zanim kamera się nie włączyła) to chyba kamera ruszyła. Wylutowałem diodę i chyba ruszyło...nagrywa, robi zdjęcia i przesyła mms....Ale tak też miałem na starym sofcie z tym że w mieście. W tym miejscu w którym teraz wysłała mi mms -wcześniej chyba z powodu zasięgu- kamera nie wysyłała nic.
    Teraz spróbuję ją w lesie- jeśli wyśle stamtąd mms- tzn że ruszyła :)

Daj proszę znać jak poprawił, lub nie sytuację dodatkowy akumulator..
    Pozdrawiam
    leon19855
    Level 9  
    dash4 wrote:
    I jak? Działa po dołożeniu AKU?
    Ja zmieniłem soft w swojej. W sumie poza tym że nie potrzebnie mi się zapalała czerwona dioda (która wczesniej migała tylko zanim kamera się nie włączyła) to chyba kamera ruszyła. Wylutowałem diodę i chyba ruszyło...nagrywa, robi zdjęcia i przesyła mms....Ale tak też miałem na starym sofcie z tym że w mieście. W tym miejscu w którym teraz wysłała mi mms -wcześniej chyba z powodu zasięgu- kamera nie wysyłała nic.
    Teraz spróbuję ją w lesie- jeśli wyśle stamtąd mms- tzn że ruszyła :)

Daj proszę znać jak poprawił, lub nie sytuację dodatkowy akumulator..
    Pozdrawiam

Witam ;)

Kupiłem aku 6 v rewelacja :) bez problemu mogę zostawic na tydzien i aku swietnie sie spisuje :)
    Akumulator żelowy AGM 6V 12Ah + Ładowarka- taki aku kupilem nie wiem co to za firma ale daje rady nie ma co kupowac drozszych :) wkładam tylko karte pamieci i jak cos nagrywa i robi zdjecia :) jezeli chodzi o antene bo kupilem ta niby mocniejsza (ANTENA GSM DO FOTOPUŁAPEK KAMER MMS E-MAIL - 6db) na fotopułapce pokazuje pełny zasieg :)
    jeżeli chodzi o mms to ja akurat mam problem z zasiegiem w mojej miejscowości mimo ze nawet mój tel pokazuje ze sa trzy kreski. Nie posiadam taniego tel .Fotopułapka pokazuje pełny \zasieg myśle że jest to zasługa aku ,bo do wszystkiego potrzeba odpowiedniego zasilania :) a co do mms musiałbym sprawidzic gdzies w miescie gdzie bede pewny zasiegu :) ogólnie sprzet fajny a to link do filmu jaki zarejestrowałem moja hc 300 m
    https://www.youtube.com/watch?v=ecwy399uHyI pozdrawiam mam nadzieję że pomogłem :)
    dash4
    Level 10  
    Mam jeszcze tylko jedno pytanie- jak jest ze "spustem migawki"??
    Czy dołożenie dodatkowego akumulatora go przyśpieszyło??
    Teraz z tego co sprawdzałem to zanim fotopułapka coś uwieczni na zdjęciu lub filmie od wejścia w zasięg czujnika musi minąć ok . 4-5 sek , a to dość długo. W przypadku przejścia obok kamery- dostaniemy tylko zdjęcie pustej przestrzeni..bo obiekt dawno zszedł sprzed obiektywu.
    Jeśli mógłbyś to sprawdzić- byłbym bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam
    kondziorally
    Level 11  
    Witam, mam taki problem z taką fotopułapką że wyśle 3 mmsy i się zacina.. musi się ostudzić i znowu to samo, nie da się włączyć trybu ustawiania - świeci się non stop ekran powitalny-jeleń..
    Może ma ktoś lepszego softa, jeśli tak bardzo proszę o przesłanie lub poradę jak to zrobić :)
    Pozdrawiam,
    mój email: kondziorally(malpa)vp.pl