Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Napęd do bramy 2 skrzydłowej - wjazd pod kątem

Matt_at 27 Feb 2016 11:00 10989 51
Automation24
    Matt_at
    Level 10  
    eee... mogłbys na obrazku?? czytam 4 raz i nie ogarniam...
  • Automation24
    Anonymous
    Anonymous  
    Matt_at
    Level 10  
    i Mówisz że tym sposobem uzyskam 145 stopni ??

Pytam bo jutro już chciałem podjąć decyzję. Monter który to będzoe montował upiera się przy too4500 i mówi że i tak żaden siłownik nie wyciągnie tylu stopni tylko podziemny.
    Zakładał już too4500 i wyciągnął 138... 2850 zł za nice too4500
    za Nice pop 3200 czyli 350 zł drożej ... a i tak nie jest przekonany czy tyle wyciągnę...
    z rozmowy wynikło że zamontuje ale niechętnie...
  • Automation24
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    Matt_at
    Level 10  
    raczej wynika z nieznajomosci tego sprzętu. Chyba dopłace te 350 zł żeby spać spokojniej :)
    Marek J.
    Moderator of Property Security
    Nie decyduj pochopnie! Jak jest w danych producenta 2 metry to nie słuchaj podpowiedzi
    Mareczny wrote:
    Da radę ,
    , czy
    Mareczny wrote:
    że bez problemu da radę
    ...
    O 5cm nikt nie będzie robił problemu, ale o prawie pół metra??? Jak coś się stanie na gwarancji a "twoich" monterów już nie będzie to możesz o niej zapomnieć , chyba że koledzy którzy tak "radzą" pokryją koszty napraw....
    Poza tym im dłuższe skrzydło tym większa bezwładność/mniejsza sztywność i przy słabszych siłownikach (pop nice) amperometryka będzie wariowała i może się zdarzać że będziesz otwierał/zamykał bramę 5 razy...
    Anonymous
    Anonymous  
    Marek J.
    Nie pisałem, że nie będzie działało... Chińczyki też podejdą, ale jak już ktoś chce mieć coś dobrego z pełną gwarancją i bezproblemowym działaniem to raczej powinien trzymać się zaleceń producenta. Ale aby nie przedłużać zbędnych wywodów, może niech kolega @Matt_at wykona jutro telefon do Nice Polska (nie przedstawiciela!), włączy dyktafon (aby na przyszłość mieć dowód ) poda kąt, wagę i długość skrzydła i o gwarancję w takich warunkach. Jak powiedzą (wiedząc, że rozmowa jest nagrywana), że nie ma żadnego problemu to chylę przed tobą @Mareczny czoła. A jak jeszcze (odpukać) w przyszłości wykonają naprawę gwarancyjną wiedząc o takim montażu - to idę na Pielgrzymkę do Częstochowy na kolanach...
    Matt_at
    Level 10  
    Od tygodnia założona automatyka :
    Nice too4500+centrala mindy a60+ czujniki+antena+4 piloty
    Kąt uzyskany to 150 stopni co mile mnie zaskoczyło. Automatyka ma funkcje zwalniania i łagodnego ruszania. Czas całkowitego otwarcia bez zwalniania to 31 sek. ze zwalnianiem 41. Obecnie używam bez zwalniania. Brama nie skacze itp itd

DO zestawu dołożona została antena i tu pojawia się pytanie

jadąc od lewej zasięg to ok 100 m spokojnie.... jadąc od prawej zasięg 20-40 m ... Podejrzewam że to przez to że dom obok też ma automatykę ( zakłócenia ??/)
    Da się założyć jakąś większą lub mocniejszą antenę ??
    Marek J.
    Sprawdź zasięg bez "puszki" Faradaya czyli idąc nie jadąc (albo jadąc rowerem) :D
    rafaello3111
    Level 12  
    Wyprowadzenie anteny zewnętrznej na słupek przy bramie nad linią ogrodzenia powinno dać radę I poprawić zasięg. A przedmówca niech jaśniej pisze a nie rzuca bzdurne hasełka, których autor może nie zrozumieć. A skąd wiadomo,że o auto chodzi a może autor rowerem jedzie.

Dodano po 6 [minuty]:

A pozatym ja tak jak Mareczny też montowałem nieraz na skrzydle większym o ponad pół metra I chodzą bdb. Także jak widać pan panie J. tylko robi pod siebie zawsze przed każdą robotą. Weź pan się za konkretną robotę bo narazie to pan gadulcu jestes tylko dobry.

Dodano po 34 [sekundy]:

A pozatym ja tak jak Mareczny też montowałem nieraz na skrzydle większym o ponad pół metra I chodzą bdb. Także jak widać pan panie J. tylko robi pod siebie zawsze przed każdą robotą. Weź pan się za konkretną robotę bo narazie to pan gadulcu jestes tylko dobry.
    Moderated By suworow:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

Matt_at
    Level 10  
    @rafaello3111

Tak mam dokładnie zrobione - wyprrowadzona antena zawnętrzna na słupek.
    Nie interesuje mnie zasięg na rowerze itp. Pilot mam w aucie i TAM ma działać... Od lewej jak jade autem to spokojnie 80m łapie zasięg. Od prawej czasami przy 40m już nie załapie ( co dziwne do anteny mam niby bliżej od tej strony). Do domu mam 40m od ogrodzenia i bedac "za" domem w aucie szczelnie zamkniętym 7 na 10 razy załapie. 3 razy nie załapało w ogóle.
    Nie wiem czy ma to związek z pogodą ?? czy jak ??
    Antena działa ponieważ do testu ją odpiąłem i przy 25 metrach już brama w ogóle nie reagowała...

Problem jest taki że mając wjazd pod kątem jedno skrzydło otwiera się 30 sekund - przejezdność jest już po 24 sekundach- więc chce mieć duży zasięg żeby nie stać na drodze i nie blokować ruchu. Droga wąska a ruch na niej spory...
    Marek J.
    Matt_at wrote:
    Nie interesuje mnie zasięg na rowerze itp. Pilot mam w aucie i TAM ma działać..

- nie ironizowałem z tym rowerem.. chodziło mi tylko o to, że coś w samochodzie umiejscowione między nadajnikiem a anteną może zakłócać fale radiowe. Może to być też linia energetyczna.
    Może Ty masz albo sąsiad stację pogody z bezprzewodowym czujnikiem która zakłóca "eter" ?
    Chodzi o to aby wyeliminować potencjalne przeszkody...
    Matt_at
    Level 10  
    testowałem piszo i zasięg zwiększa się ale nie jakoś ... porywająco.. może z 10 metrów ?? Jadąc od strony która gorzej "łapie" jest tyle samo domów, dom przede mną jest też automatyka. Stacji pogodowych niestwierdziłem... musiałbym popytać..
    Matt_at
    Level 10  
    Jadąc autem pomaga odsunięcie szyby .... nagle zasięg zaskakująco wzrasta. Wskazywałoby to że auto blokuje sygnał. Są jakieś wzmacniacze do aut takiego sygnału ??
    Marek J.
    Nie zdziwiłbym się jakby Twój pojazd pochodził z Francji...
    Poza tym trochę sobie przeczysz. Wskazywałem na zagłuszanie przez pojazd a Ty napisałeś
    "testowałem piszo i zasięg zwiększa się ale nie jakoś ... porywająco.."
    a teraż:
    "Jadąc autem pomaga odsunięcie szyby .... nagle zasięg zaskakująco wzrasta.Wskazywałoby to że auto blokuje sygnał."

Udzielaj precyzyjniejszych informacji na forum a wtedy łatwiej będzie Ci pomóc...

Wzmacniacze może i są , choć nie słyszałem...Może lepiej zastosuj pilota dedykowanego do samochodu firmy Proxima czy DTM.. Nie martwisz się o baterię (zasilany z aku pojazdu) i uruchamiany np impulsem świateł drogowych.
    Pozdrawiam.
    Matt_at
    Level 10  
    Co do kraju pochodzenia auta...germany 😊 zainteresowały mnie te piloty np proxima hb. Niestety nie widze oficjalnego wsparcia dla automatyki nice.
    Mozesz podac konkretne modele ?
    Marek J.
    Są jak najbardziej w ofercie...
    W zależności jakie masz radio są HB Smilo lub HB Flor...
    Pozdrawiam.
    Matt_at
    Level 10  
    Mam floor . I takie rozwiązanie powinno zwiększyć zasięg?
    Marek J.
    Tego Ci nikt nie zagwarantuje... Po prostu z tym odbiornikiem możesz poeksperymentować umieszczając go w różnych miejscach pojazdu (niekoniecznie w kabinie ). W związku z przepisami nadajniki/ piloty mogą mieć określoną moc nadawczą i żaden producent nie zaryzykuje jej zwiększenia...
    Poza tym zwiększenie mocy nadajnika nie jest liniowe z zasięgiem. (Np dwukrotne zwiększenie mocy nadawczej zwiększy zasięg może o 10-15%...).Lepsze efekty mogą dać eksperymenty z anteną odbiorczą. Czy masz oryginalną Nice czy "jakąś" na 433 MHz?. Anteny do bram są przeważnie ćwierćfalowe. Spróbuj z 1/2 fali lub pełnofalową. Jak wygląda przewód antenowy? Czy jest 50 ohm czy jakiś inny? Jak wygląda sprawa podłączenia masy/ekranu instalacji antenowej?
    Matt_at
    Level 10  
    Antena oryginalna. Przewód jest lutowany do anteny. Ale nie wiem co to za kabel bo praktycznie caly jest w slupku. Wychodzi w skrzynce injest przykrecony w odpowiednie miejsce.