Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung 940BW - Biały ekran

27 Lut 2016 18:11 1155 3
  • Poziom 13  
    Monitor miał spuchnięte kondensatory w zasilaczu, po wymianie daje się uruchomić, ale nie ma obrazu - biały ekran.
    Matryca M190PW01
    Są napięcia: 5V 3,3V 1,8V
    Za zasilanie matrycy odpowiada układ MAX1518b, po uruchomieniu wykrywa błąd i wyłącza wszystkie wyjścia - na nodze 32 pojawia się napięcie 25V i znika po jakichś 200ms.
    Tranzystory Q1 i Q2 sprawdzone, tak samo jak diody w okolicy, znalazłem zwarcie na kondensatorze C60, ale sam kondensator jest sprawny - zwarcie pozostaje po wylutowaniu.
    Nie bardzo wiem co może powodować to zwarcie - płytka jest wielowarstwowa i nie mogę dojść dokąd prowadzi ścieżka.
  • Poziom 35  
    t0mal napisał:
    Nie bardzo wiem co może powodować to zwarcie - płytka jest wielowarstwowa i nie mogę dojść dokąd prowadzi ścieżka.

    Miernikiem na ciągłość obwodu nie da się ustalić?
  • Pomocny post
    Spec od monitorów
    Tam na tej płytce elektroniki matrycy (M190PW01 V0/V1 07M06-1A) problem to

    Zobacz czy masz zasilanie matrycy (bezpiecznik F1 , klucz na polowym)
    U2 L1117LG-1.8 zmierz napięcie na wyj., (ma mieć 1.8V)
    - wina С10
    U102 ma mieć 3.3V.
    Napięcia z MAX 1518BE (min.: VGL1 (-6V) i VGH,...)
    C23/26 10uF wymiana oraz D4 Bat54S

    VGHC1 19,2V
    AVDD1 12,7V
    VGH1 24,8V
  • Poziom 13  
    mariuszw19640717 napisał:

    Miernikiem na ciągłość obwodu nie da się ustalić?


    Kondensator podłączony jest do masy, a drugi pad przez przelotkę gdzieś do ścieżki wewnątrz płyty, na obu padach jest masa.

    Napięcie na U1 i U2 są ok, VGL1 za niskie (-10V) i znika po 200ms, AVDD 10V po 200ms spada do 4,88V

    Edit

    Wymieniłem układ max1518, oczywiście bez efektu.

    Kondensatory C23 C24 C25 C26 wszystkie pojemność około 10μF ESR 0,51Ω - wymieniłem.

    Monitor odpalił, padł po godzinie - uszkodzony Q2 na logice, po wymianie działa.
    Dzięki za pomoc.