Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Electrolux ESF 6241 - Najpierw błąd 10 potem 30

bm639 28 Lut 2016 08:43 2310 2
  • #1 28 Lut 2016 08:43
    bm639
    Poziom 11  

    Witam. Zmywarka nagle w trakcie mycia nie nabrała wody i wyświetlała błąd 10. Nalałem ręcznie wody do komory i na nowym programie wypompowała, ale tym razem jest błąd 30. Nie ma wody pod spodem, wiec to nie wyciek. Napięcie do elektrozaworu na zasilaniu wodnym dochodzi.
    Jak się kasuje błędy w tej zmywarce?


    PNC 91123255600

    Może trochę dokładniejszych informacji. Po wyswietleniu kodu 10 było kilka nieudanych prób mycia na różnych programach. Po wlaniu wody ręcznie pokazał się błąd 30 i tak pozostalo - kazda proba mycia kończy się tym kodem. Sprawdziłem napięcie na elektrozaworze (na wężu zasilajacym) i jest 208 V, ale brak oznak działania zaworu (brak wibracji, dźwięków itp.). Nie sprawdzałem filtra na zasilaniu, ale wątpię, że jest to przyczyną. Ne wejsciu jest taki pionowy plaski zbiornik i wnim jest woda. Sprawdziłem tez hydrostat i klika przy podaniu ciśnienia, także przy spadku ciśnienia. W stronę zbiornika od hydrostatu do zbiornika wężyk jest także drożny.

    Może wystarczy zresetować, ale nie wiem jak. Opisy z innych postów nie pomagają. Wstawiam foto panelu, może ktoś podpowie jak zresetować.

    2 2
  • #2 28 Lut 2016 13:16
    bm639
    Poziom 11  

    Dokładne oględziny i znalazłem pękniety oring. To może być przyczyną błędu 30, choć nie widać cieknącej wody? Tylko gdzie ten oring był zamontowany? Znalazłem go z tyłu zmywarki na dole po środku. Z wyglądu pasuje do opisu oringu osadnika. Nie mogę tego potwierdzić wprost, bo mam problem ze zdjęciem osłony plastikowej, która jest od spodu zmywarki.

    Zmywarka Electrolux ESF 6241 - Najpierw błąd 10 potem 30

    Jedna zagadka rozwiązana po zdjęciu "podłogi" - to nie oring tylko guma, która trzyma obciążenie ...
    Problem błędu 30 pozostał. Jak wleję wodę, to pompa ją wylewa na każdym programie, ale potem cykl się zatrzymuje i wyświetla się 30. Brak oznak wycieku pod spodem. Wszystko wygląda poprawnie.

    Jakieś sugestie?

    1
  • #3 05 Mar 2016 11:29
    bm639
    Poziom 11  

    Temat do zamknięcia. Uszkodzony był elektrozawór na wężu zasilajacym.

    1
  Szukaj w 5mln produktów