Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Atmega8 - Zmienne tekstowe i2c

Dyziocichy 28 Lut 2016 18:46 705 9
  • #1 28 Lut 2016 18:46
    Dyziocichy
    Poziom 5  

    Witam
    Mam pytanie czy istnieje możliwość zapisania zmiennej tekstowej w zewnętrznej pamięci eeprom obsługiwaniej przez i2c? Mam zamiar napisać taką aplikacje w bascomie.

    Dodano po 48 [sekundy]:

    Ps. Próbowałem to zrobić, ale mi się nie udało.

    0 9
  • #2 28 Lut 2016 19:17
    Pi0trek121
    Poziom 23  

    Oczywiście, że się da np w postaci ASCII zapisujesz zmienną np
    uint8_t zmienna = ('a');
    a następnie podajesz dany znak w tej postaci na np. wyświetlacz.

    0
  • #3 28 Lut 2016 19:43
    2675900
    Użytkownik usunął konto  
  • #4 28 Lut 2016 19:53
    Pi0trek121
    Poziom 23  

    A nie lepiej po prostu użyć funkcji, która będzie zapisywać tablice zmiennych? przykładowo:
    WriteToEE("Jakis tekst");
    i kolejkować zmienne (jeżeli będzie stałe uporządkowanie) ew. funkcja z wskazaniem miejsca na EEpromie jeżeli ilość znaków może się zmienić

    0
  • #6 28 Lut 2016 20:01
    Dyziocichy
    Poziom 5  

    Tyle że ja chcę zrobić to na zewnętrznym eepromie. Mógłby ktoś napisać mi kawałek kodu, (w bascomie) który zapisywał by zmienną string przez i2c do zew. Eepromu?

    0
  • #7 28 Lut 2016 21:22
    373522
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 28 Lut 2016 21:52
    Dyziocichy
    Poziom 5  

    Mam jeszcze jeden problem
    Ponieważ napisałem coś takiego i wyświetla mi tylko litere d:

    A="dyzio"
    B=A
    Lcd chr (b)

    A to zmienna string
    B to byte

    Myślałem że te b to poprostu za mała zmienna ale jak wybieram zamiast byte np. Word to wyskakuje mi error 242.
    Co muszę zrobić by to zadziałało? (Wyśwetlało mi sie dyzio na ekranie. Oczywiście musi być ta zmiana ze znaków na dec ponieważ wykożystam to potem do zapisu przez i2c.)

    0
  • #9 28 Lut 2016 22:30
    373522
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 29 Lut 2016 14:03
    Dyziocichy
    Poziom 5  

    No nie tak łatwo bo wertowałem internet i nic nie znalazłem :)

    0