Witam serdecznie wszystkich na tym forum
Jestem nowy więc jeśli piszę coś nie tak to z góry przepraszam
Proszę o pomoc w uruchomieniu pompy ciepła
Zacznę od poczatku jestem posiadaczem od 7 Lat pompy ciepła woda woda marki Ekontech
DZ studnia wydajność ok nawet 4 m3 na/h więc nie ma problemu GZ ogrzewanie podłogowe + CW
Poczatki były zadawalajace do momentu zamroźenia parownika oczywiście producent obciaźył mnie kosztami wymiany nie waspne źe oczywiście w największe mrozy to mialo miejsce potem po roku jeszcze raz ta sama sytuacja.
Ponoć nie ma za bardzo jak tego zabezpieczyć (dowiedziałem się że moźna zabezpieczyć dodatkowm wymiennikiem z krótkim obiegiem na glikolu albo spirytusie I dodatkowom pompkom)I tu moje pytanie do kogoś kto coś takiego ma w swojej instalacji jaki to ma wpływ na pomniejszenie sprawności COP
Po jakimś roku znowu "nowy problem oczywiście zima I rozszczelnienie spręźarki scrola marki Copeland i co? Oczywiście wymiana na mój koszt.
Postanowiłem zbudować własnà pompę od podstaw.
Ta która pracuje do dzisiaj u mnie mam wraźenie źe Po kaźdej naprawie jej sprawność się pogarsza (COP)
Majàc "ściàgę" w postaci pracujàcej pompy mogło by się wydawać źe nic trudnego.
Zakupiłem wszystkie komponenty niezbędne do budowy pompy I odpowiednie narzędzia.
Poczytałem o podstawach montażu I złożyłem bliźniacze urzadzenie.
Pierwsze uruchomienie zrobiłem na automatyce "starej " pompy
To co zaobserwowałem nie napawało optymizmem:
NC odparowania -12 (3 nary) to zdecydowanie mało!!!
Temperatura mierzona na wyjścu z parownika (ssaniu) 9,7 stopni C
WC skraplania + 59 (18 bar)
Temperatura mierzona przed skraplaczem 95 stopni C
Temperatura mierzona za skraplaczem 40 stopni C
Prad 1 fazy 8,5 Ampera ( spręźarka 3 fazowa)
Ocywiście "wymusiłem" chwilowa pracę bo presostat niskiego wywalał
Zastosowałem do budowy pompy scrola który wcześniej mi się rozszczelnił (został uszczelniony) wymienniki swepy na parownik B25/ 36 płyt a na skraplacz 30 płyt ( w pompie Ekontechu to 27 płyt parownik a 20 skraplacz)
Zawór rozprężny Alco TISE NW z dyszàa nor 6 z zewnętrznym wyrównaniem do 407C no taki czynnik nabiłem
Wspomne jeszcze źe sprężarka zastosowana do mojej pompy była na R22
Wiadomo że teraz jest on niedostępny więc zastosowałem 407c
Zaobserwowałem że naj lepiej pracuje przy 2 kg czynnika niewielkie dodanie go powyżej 2 kg powodowało zwiększenie WC I większy prad (dodam ze max nominally to 11 Amper) Na pierwszy dźwięk pracy było wiadomo że nie pracuje dobrze
Bardzo proszę o pomoc w uruchomieniu "mojej konstrukcji "pompy
Chodzi głównie o dogranie ciśnień, odparowania tu moja wiedza się kończy
Bardzo proszę o pomoc
Jestem nowy więc jeśli piszę coś nie tak to z góry przepraszam
Proszę o pomoc w uruchomieniu pompy ciepła
Zacznę od poczatku jestem posiadaczem od 7 Lat pompy ciepła woda woda marki Ekontech
DZ studnia wydajność ok nawet 4 m3 na/h więc nie ma problemu GZ ogrzewanie podłogowe + CW
Poczatki były zadawalajace do momentu zamroźenia parownika oczywiście producent obciaźył mnie kosztami wymiany nie waspne źe oczywiście w największe mrozy to mialo miejsce potem po roku jeszcze raz ta sama sytuacja.
Ponoć nie ma za bardzo jak tego zabezpieczyć (dowiedziałem się że moźna zabezpieczyć dodatkowm wymiennikiem z krótkim obiegiem na glikolu albo spirytusie I dodatkowom pompkom)I tu moje pytanie do kogoś kto coś takiego ma w swojej instalacji jaki to ma wpływ na pomniejszenie sprawności COP
Po jakimś roku znowu "nowy problem oczywiście zima I rozszczelnienie spręźarki scrola marki Copeland i co? Oczywiście wymiana na mój koszt.
Postanowiłem zbudować własnà pompę od podstaw.
Ta która pracuje do dzisiaj u mnie mam wraźenie źe Po kaźdej naprawie jej sprawność się pogarsza (COP)
Majàc "ściàgę" w postaci pracujàcej pompy mogło by się wydawać źe nic trudnego.
Zakupiłem wszystkie komponenty niezbędne do budowy pompy I odpowiednie narzędzia.
Poczytałem o podstawach montażu I złożyłem bliźniacze urzadzenie.
Pierwsze uruchomienie zrobiłem na automatyce "starej " pompy
To co zaobserwowałem nie napawało optymizmem:
NC odparowania -12 (3 nary) to zdecydowanie mało!!!
Temperatura mierzona na wyjścu z parownika (ssaniu) 9,7 stopni C
WC skraplania + 59 (18 bar)
Temperatura mierzona przed skraplaczem 95 stopni C
Temperatura mierzona za skraplaczem 40 stopni C
Prad 1 fazy 8,5 Ampera ( spręźarka 3 fazowa)
Ocywiście "wymusiłem" chwilowa pracę bo presostat niskiego wywalał
Zastosowałem do budowy pompy scrola który wcześniej mi się rozszczelnił (został uszczelniony) wymienniki swepy na parownik B25/ 36 płyt a na skraplacz 30 płyt ( w pompie Ekontechu to 27 płyt parownik a 20 skraplacz)
Zawór rozprężny Alco TISE NW z dyszàa nor 6 z zewnętrznym wyrównaniem do 407C no taki czynnik nabiłem
Wspomne jeszcze źe sprężarka zastosowana do mojej pompy była na R22
Wiadomo że teraz jest on niedostępny więc zastosowałem 407c
Zaobserwowałem że naj lepiej pracuje przy 2 kg czynnika niewielkie dodanie go powyżej 2 kg powodowało zwiększenie WC I większy prad (dodam ze max nominally to 11 Amper) Na pierwszy dźwięk pracy było wiadomo że nie pracuje dobrze
Bardzo proszę o pomoc w uruchomieniu "mojej konstrukcji "pompy
Chodzi głównie o dogranie ciśnień, odparowania tu moja wiedza się kończy
Bardzo proszę o pomoc