Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Laptop toshiba satellite - Laptop się nie uruchamia/zero reakcji

leinaad 01 Mar 2016 14:46 1632 6
    leinaad
    Level 8  
    Witam dostałem do zrobienia Lapka toshiba satellite L750-12u.Miałem zgrać dane i spróbować naprawić .
    Dane są teraz naprawa i otóż :
    Lapek po podłączeniu raz działał raz nie obecnie wogóle się nie włącza
    sprawdzając zasilacz (miernikiem) działa , wejście po podłączeniu zasilania lapka świeci że jest podłączone a nie raz że ładuje baterie .
    Co do lapka rozkręciłem go mając na celu przeczyszczenie go jak i sprawdzenie płyty czy coś tam nie jest z kondesatorami napuchnięte (poprawione ). nic takiego nie znalazłem .
    Jeszcze wykonałem reset biosu wyciąłem baterie na ponad 30 min , bez skutku lapek się nie uruchamia .
    A i dokonałem udało mi się na początku uruchomić hirensa i sprawdziłem jedynie RAM nie wykazało żadnych błędów .

Co mogę jeszcze sprawdzić , co to może być przyczyną że się nie uruchamia ? Moim zdaniem jest coś nie tak z płytą ale chciałbym zdać się na opinię innych i dowiedzieć się co jeszcze sprawdzić i jak to naprawić ?
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    leinaad wrote:
    czy coś tam nie jest z tranzystorów napuchnięte itp.

...odpuść ;-)
    leinaad
    Level 8  
    ...odpuść ;-)
    w sensie ?
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    Tranzystory nie puchną... pomyliłeś z kondensatorami, co na tym etapie świadczy, że chcesz się zabrać za coś o czym nie masz pojęcia i zasypiesz wątek stekiem pytań...
    leinaad
    Level 8  
    Przepraszam bardzo , owszem ma pan racje pomyliłem coś co jest oczywiste , ale nie widziałem że na forum pytają się osoby wyłącznie widzące wszystko , nie wiedziałem że jest sens pytać o coś co by się wszystko najlepiej wiedziało . Nie jestem co prawda elektronikiem natomiast pytam co by jeszcze sprawdzić a pan od razu że mam sobie odpuścić , w taki sposób pan bardziej zniechęca niż pozwala się czegoś nauczyć -.- . Może i bym miał pytania ale jak ktoś mądry kiedyś powiedział "kto pyta nie błądzi "
    adeq4
    Level 30  
    Nie podałeś oznaczeń z płyty. Nie włącza się, czyli włącza się ale bez obrazu, czy nie reaguje na przycisk power ? Posiadasz programator pamięci spi ? Masz procesor, ram na podłożenie ? Posiadasz hota ? Posiadasz podstawową wiedzę elektroniczną, umiejętność czytania schematów elektrycznych ? Masz multimetr i potrafisz się nim posługiwać ? Jeśli odpowiesz na wszystkie pytania tak jak bym chciał to jedziemy dalej.
    leinaad
    Level 8  
    bateria robiła błąd po zmianie wszystko działa poprawnie