Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Asus N52D - Czarny ekran po zainstalowaniu sterowników karty graficznej

wojtos1231 01 Mar 2016 14:59 1179 3
    wojtos1231
    Level 8  
    Witam!
    Mam problem z moim laptopem - Otóż chodzi o to, że gdy zainstaluje sterowniki karty graficznej, te totalnie wyciemniają ekran tak, że jest nie do użytku, widać na nim cokolwiek dopiero gdy poświecę fleszem od telefonu prosto w matrycę. Jeżeli nie ma sterowników wszystko działa świetnie. Dodam że posiadam 2 monitory i aktualnie pisze z tego drugiego ponieważ widać na nim wszystko, bez żadnego przyciemnienia. Ustawienia w roździelczości ekranu są takie, aby monitor laptopa był w stanie je uciągnąć (czyli 1366x768 z powielaniem ekranu) w załączniku zamieszczam zdjęcie matrycy laptopa (pierwsze z fleszem, drugie bez), nie jest ona uszkodzona, ponieważ przed instalacją systemu (wczoraj) działała poprawnie. Mówiąc dokładnie - monitor "przestaje" działać zaraz po ekranie "Trwa uruchamianie systemu Windows"
    Co może być nie tak? Instalowałem wcześniejsze wersje sterowników - również nie działają. Sterowniki Chipsetu również instalowane i przeinstalowywane - także nic.
    Liczę na waszą pomoc. :|
    antek1cza
    Level 31  
    wojtos1231 wrote:
    gdy zainstaluje sterowniki karty graficznej, te totalnie wyciemniają ekran
    A dlaczego były instalowane sterowniki ? A wcześniej (od nowości) jak było , chodził na domyślnych ?
    A czy mimo zainstalowania sterów przy włączaniu-starcie wszystko widać do czasu odpalenia Windowsa ?
    To mi wygląda na problemy z podświetleniem a nie grafiką ale różnie to bywa.
    Niech kolega dokładnie napisze jak do tego doszło !
    wojtos1231
    Level 8  
    antek1cza wrote:
    a dlaczego były instalowane sterowniki ? A wcześniej (od nowości) jak było , chodził na domyślnych ?
    A czy mimo zainstalowania sterów przy włączaniu-starcie wszystko widać do czasu odpalenia windowsa ?
    To mi wygląda na problemy z podświetleniem a nie grafiką ale różnie to bywa.
    Niech kolega dokładnie napisze jak do tego doszło !

Sterowniki były instalowane żeby uzyskać większą rozdzielczość i grać w gry oczywiście. Tak, od nowości działał na domyślnych. Tak, widać wszystko do czasu odpalenia windowsa, dokładnie po ekranie "Trwa uruchamianie systemu Windows" wszystko jest takie ciemne (poza drugim monitorem, on działa cały czas) Dodam że wcześniej gdy instalowałem Windowsa (jeszcze wcześniej od wczorajszej instalacji) także miałem takie problemy przy instalowaniu sterowników... :|
    antek1cza
    Level 31  
    wojtos1231 wrote:
    wcześniej gdy instalowałem Windowsa (jeszcze wcześniej od wczorajszej instalacji) także miałem takie problemy
    to znaczy, że zrezygnowano z ich instalacji i został na domyślnych ?

wojtos1231 wrote:
    Tak, od nowości działał na domyślnych.
    No to trochę szkoda , że tak się stało. Proponuję :
    1. Zaktualizować bios.
    2. Jeszcze raz poszukać na stronie producenta wszystkie sterowniki jakie oni mają do karty graficznej od tego modelu i je ściągnąć na dysk.
    3. Zacząć instalację od najstarszej wersji .
    4. Jeżeli to nie pomoże poszukać w necie jakiegoś alternatywnego sterownika. Producenci kart graficznych (nie producent laptopa) udostępniają takie np.Nvidia i to wgrać.
    Reasumując chodzi o to żeby wyszukać sterownik który podpasuje a jak nie to jest duże prawdopodobieństwo , że uszkodzony (od nowości) chipset lub cała grafika na płycie głównej laptopa.
    Końcowa uwaga : Jeżeli po testach wyjdzie , że odpali na jakiejś grafice to zdecydowanie zalecam instalację sytemu od nowa i wgranie TYLKO TEN STEROWNIK który zaskoczył.