Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HP Compaq 8710p - Czarny ekran, uszkodzona grafika?

01 Mar 2016 16:57 927 1
  • Poziom 7  
    Witam!
    Posiadam laptopa HP Compaq 8710p i mam z nim bardzo dziwny problem, a więc zacznę od początku. Laptop dosyć długo bardzo dobrze mi służył, ale ostatnio stało mu się coś dziwnego, a mianowicie, włącza się normalnie system, po paru minutach zaczynają się dziać dziwne rzeczy na ekranie (takie jak zmiana kolorów na wyświetlaczu, przeskakiwanie obrazu, czasami pokaże się błąd, że sterownik graficzny napotkał krytyczny błąd, ale odzyskał sprawność). Komputer po kilku minutach od włączenia traci tylko i wyłącznie obraz (czarny ekran), ale wszystko dalej chodzi w tle (mam na myśli system), tylko tyle, że bez obrazu. Po ponownym uruchomieniu obraz znowu się pokazywał, więc sprawdziłem jakie temperatury ma GPU, wahały się one w granicach 50-60 stopniach na pulpicie, co wydaję mi się dość wysoką temperaturą, przy takim braku wysiłku, dlatego postanowiłem wymienić pastę na układzie graficznym (tj. nVidia NVS 320M). Po wymianie temperatury były bardzo podobne do tych co były wcześniej (50-60stopni), ale komputer tak jakby troszeczkę odżył, chodził mi nawet do godziny (przy wysiłku takim jak przeglądanie filmów na YT, itp) po czym znowu stało się to samo, czyli te same objawy, o których wcześniej wspomniałem. Zaktualizowałem sterownik graficzny, ale to również nie pomogło. Próbowałem go uruchomić z odsłoniętą płytą główną, to usłyszałem, że laptop delikatnie piszczy (taki charakterystyczny dźwięk, bardzo podobny do tego jak piszczy cewka), sprawdziłem i ten dźwięk dobiega dokładnie od strony karty graficznej. Dla upewnienia się, wyjąłem kartę graficzną i włączyłem laptopa, piszczało już o wiele ciszej, ale było to jeszcze delikatnie słychać. Ostatnio zaczęło się dziać tak, że nie chce mi się kompletnie uruchomić, jest ciągle czarny ekran. Jeśli zdejmę chłodzenia i wyjmę kartę graficzną, po czym za chwilę wsadzę ją z powrotem, to laptop normalnie się włączy (bez żadnych problemów), gdy znowu zgaśnie ekran i uruchomię go ponownie, nie chcę mi się włączyć i jeśli powtórzę proces z wyjęciem karty graficznej, znowu normalnie mi się włączy. Sprawdzałem napięcie jakie są na zasilaczu, to w trybie non-charge mode (ponieważ laptop nie ma baterii), powinien mieć 15v, a mi pokazywało wartości takie jak: 11.5v, 15v, 16v i ciągle się powtarzają tylko te 3 wartości (najdłużej utrzymuje się ta najniższa). Próbowałem sprawdzić na innym zasilaczu, ale niestety był za słaby, bo nawet nie chciał się uruchomić, a do innego zasilacza z taką wtyczką nie mam dostępu. Czy wymiana układu graficznego coś pomoże czy raczej nie ryzykować?

    Tak wyglądają objawy o których wspominałem:
    https://drive.google.com/file/d/0B-ZlYk_nH812ZFd5WWx0Z3dIOUk/view

    Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)
  • Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Hmm trzeba by sprawdzić na zasilaczu serwisowym albo pewnym oryginalnym, lecz komunikat
    XaNoN96 napisał:
    czasami pokaże się błąd, że sterownik graficzny napotkał krytyczny błąd, ale odzyskał sprawność

    wskazuje na uszkodzony lub odlutowany układ graficzny