Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kompresor Walter GKD400 - Problem z rozruchem

juzefek7 01 Mar 2016 20:09 831 1
  • #1 01 Mar 2016 20:09
    juzefek7
    Poziom 6  

    Witam,
    Zakupiłem ostatnio od znajomego lakiernika zepsuty kompresor WALTER GKD 400-2.2/100. Jest to maszyna ze sprężarką sprzężoną na jednym wale z silnikiem jednofazowym 2.2 kW. Usterką było przepalenie silnika. Silnik został przewinięty, zawór zwrotny oraz kondensator pracy zostały wymienione. Kompresor stał nieużywany już dłuższy czas (2-3 lata). Mój problem polega na tym, że jeśli w butli jest choćby odrobinę ciśnienia (2 atm) maszyna ma problem z rozruchem. Presostat jest sprawny (upuszcza powietrze z przewodu łączącego spręzarke ze zbiornika, dobija i wyłącza przy ustalonym ciśnieniu). Dodatkowo zaraz za cylindrami jest zaworek który wypuszcza powietrze jeśli ciśnienie w przewodzie nie jest odpowiednie. Ciekawe jest to że gdy sprężarka jest ciepła, problemu tego po prostu niema. Spręzarka została wyczyszczona, cylindry są w stanie idealnym. Wał obraca się lekko. Wie ktoś może jak temu zaradzić?

    1 1
  • #2 03 Mar 2016 16:35
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    juzefek7 napisał:
    Ciekawe jest to że gdy sprężarka jest ciepła, problemu tego po prostu niema

    Zawory w cylindrach bym sprawdził wygląda że ciężko się poruszają. A to jest dwutłokowy więc może napęd poruszający wałem jest ciasno dopasowany .

    0