Witam, potrzebuję podwyższyć napięcie stałe z 1,2 do 1,8 - 2V. Budowa klasycznej przetwornicy raczej odpada ze wzgledu na straty. Żródłem jest akumulatorek Ni-MH, ma ktoś pomysł jak to zrealizować?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereansonic wrote:Budowa klasycznej przetwornicy raczej odpada ze wzgledu na straty
ansonic wrote:ma ktoś pomysł jak to zrealizować?
ansonic wrote:Jeszcze przyszedł mi do głowy taki pomysł, zbudować generator prostokątny lub piłowy na dwóch tranzystorach (tak gdzieś 1 kHz), a następnie powielacz diody - kondensator. Nie wiem czy to ma rację bytu....
anders11 wrote:Poszukaj schematu tzw "wysysacza baterii'
Quote:Sam mam taką latarkę i świeci nawet na słabych bateriach bardzo długo.
jednak nie nadaje się ona do zasilania zegarka.
ansonic wrote:Też bardzo dobre rozwiązanie, jeżeli dostanę tego scalaka. Pytałem w 2 sklepach elektronicznych o LM LM2621/LM2623/MAX1674/MAX1676/MAX1795/MAX1797 i niestety nie mieli... Ale pomysł bardzo dobry.
Zbigniew 400 wrote:Litowy? Nie nadaje się - ma 3,6V zamiast 1,5V, ma - co prawda podobną pojemność, ale przy wyższym napięciu szybciej się rozładuje. Ponadto tam, gdzie w zegarze jest miejsce na ogniwo R6, wsadzenie ogniwa o innym kształcie nie jest możliwe.... akumulator z komórki.
Zbigniew 400 wrote:Po to, aby niepotrzebnie nie tracić 60% mocy, pobieranej z bateryjki.Nie wiem po co te sztuki magiczne.
Quote:Jest w internecie schemat przetwornicy -która w momencie podłączenia obciążenia startuje, i do zasilającego źródła dodaje swoje napięcie . Kopia schematu mi nie weszła ale można skopiować ten tekst poniżej i spróbować poszukać "tekstem" .:
Xantix wrote:To tylko zależy od pojemności kondensatorów i częstotliwości pracy. Proponuje troszeczkę wiedzę rozszerzyćZ tego co wiem to powielacze mają bardzo niewielką wydajność prądową - bodajże poniżej 1 mA. No i sprawności wielkiej chyba też nie mają.
Rzuuf wrote:Nie, podczas napędu balansu albo naciągu sprężyny.Nie znamy konstrukcji zegara.a zegar elektromechaniczny pobiera prąd tylko w momencie ruchu wskazówki.